Danske Regioner: Der er brug for et nationalt samarbejde om et robust lægemiddelberedskab
Knaphed på kritiske lægemidler kan blive en realitet, hvis Danmark rammes af en forsyningskrise på medicinområdet. Sundhedsvæsenet er afhængigt af lægemiddelforsyning fra omverdenen, og den stigende globale usikkerhed øger risikoen for uforudsete stop i leverancer. Danske Regioner mener, at der er brug for at lægge en plan for det offentlige lægemiddelberedskab, og det skal ske i samarbejde med staten.
Medicin til bedøvelse, behandling af infektioner, smerte- og intensivbehandling er blandt de kritiske lægemidler, det danske sundhedsvæsen selv bør kunne producere i tilfælde af en ekstraordinær krise. I dag kommer meget kritisk medicin fra udlandet, og den afhængighed øger sårbarheden, hvis der fx kommer en forsyningskrise. Det kalder på en afklaring af, hvor langt lagrene af kritisk medicin skal kunne række, og en sikring af produktionsfaciliteter til særligt kritisk medicin.
Opgaven med national produktion af kritiske lægemidler ligger i dag hos regionerne, men hvis de ved en krise skal producere flere kritiske lægemidler og hurtigt omstille produktionen, er der brug for de rette forudsætninger. Danske Regioner opfordrer regeringen til at indgå i et samarbejde, der kan styrke sundhedsvæsenets beredskab:
”Der er brug for, at vi sammen med staten lægger en fælles plan for, hvilket beredskabsniveau Danmark skal have. Fx hvilke kritiske lægemidler, vi selv skal kunne producere, hvis en krise indtræffer, og hvor store lagre vi skal have. Det handler også om, hvor store dele af forsyningskæden, vi skal have på danske, nordiske eller europæiske hænder”, fortæller Mads Duedahl, næstformand i Danske Regioner.
Lægemiddelberedskab er en dagsorden for alle lande
Den nationale produktion af kritiske lægemidler foregår i dag i på regionernes apoteker i Østdanmark, og de kan i øjeblikket producere omkring 34 af de 200 kritiske lægemidler, der vil være nødvendige ved en krise. Det er en tværgående opgave og indsats at gøre lægemiddelproduktionen mere robust, og det rækker ud over det regionale ansvar, siger Mads Duedahl, næstformand i Danske Regioner:
"Regionerne driver et effektivt sundhedsvæsen, hvor vi ikke køber mere end det, vi skal bruge. Effektiviteten øger sårbarheden, og derfor er det vigtigt at rykke på den fælles dagsorden om lægemiddelberedskab, så vi kan være forberedt på mulige kriser”.
På europæisk plan er EU på vej med en forordning om kritiske lægemidler, der skal mindske afhængigheden af lægemidler fra andre dele af verden. Regionerne kigger desuden mod de andre nordiske lande, specielt Sverige, for at afdække behovet og omfanget af kritiske lægemidler, der kan produceres i Danmark. Det spiller godt sammen med Danske Regioners ønske om, at regionerne og staten samarbejder om en plan for lægemiddelberedskabet, fortæller Mads Duedahl:
”EU's kommende forordning stemmer godt overens med en fælles plan for sundhedsvæsenets beredskabsniveau, for lægemiddelproduktion er en dagsorden som går på tværs af alle lande, og det er godt at afsøge muligheder for samarbejde”.
Fakta om beredskab af kritiske lægemidler
- Der er ca. 200 kritiske lægemidler, som vil være relevante for Danmark selv at kunne producere ved en ekstraordinær krise. Regionerne producerer i dag 34 af de 200 kritiske lægemidler, og det vil kræve øget kapacitet og nye faciliteter at øge produktionen til 180 af de kritiske lægemidler.
- Kritiske lægemidler er fx medicin til bedøvelse, smertestillende medicin, medicin til børn, antibiotika. Desuden er der behov for et større lager af produkter, som ikke er tilgængelige i Danmark, fx medicin til forbrændte patienter.
- Region Hovedstaden og Region Sjælland står for den primære offentlige produktion af lægemidler i det samlede danske sundhedsvæsen. Produktionen kan ikke øges uden modernisering og udvidelse af de nuværende faciliteter.
- Foruden opbygning af den offentlige lægemiddelproduktion er der brug for større bufferkapacitet af kritisk medicin til krisesituationer.
- Et stærkere lægemiddelberedskab med øget produktion af kritiske lægemidler forudsætter, ifølge Danske Regioner, en investering i milliardklassen.
- På Europæisk plan er EU på vej med en ny forordning, der skal styrke forsyningssikkerheden for kritisk medicin.
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Prisen som Årets Sundhedsdebattør 2025 går til professor Bente Klarlund og musiker Johnny Hansen6.6.2025 12:39:54 CEST | Pressemeddelelse
Professor og læge Bente Klarlund og dansktop-musiker Johnny Hansen hædres med Danske Regioners pris Årets Sundhedsdebattør 2025. Makkerparret vinder prisen for deres bog ’Klarlund og Kandis på kur – forever’. I bogen kombinerer de forskning med praksisnære råd og skaber et folkeligt fællesskab om sundhed.
Lægedækningspuljen giver 20 millioner kroner til 20 projekter4.6.2025 07:01:37 CEST | Pressemeddelelse
Projekterne skal sikre flere læger i områder, hvor der mangler læger. Over 72% af midlerne går til projekter i Region Nordjylland og Region Sjælland, hvor lægemanglen er størst
Danske Regioner: Økonomiaftale giver stort løft til sundhedsvæsenet28.5.2025 14:43:07 CEST | Pressemeddelelse
Regionernes økonomiaftale for 2026 er på plads. Aftalen giver regionerne et driftsløft på 2,3 mia. kr. Med løftet kan regionerne fortsætte udviklingen og omstillingen af sundhedsvæsenet forud for sundhedsreformen, som træder i kraft ved udgangen af det kommende år.
Regionerne har stort efterslæb på vedligehold af hospitalsbygninger og udstyr27.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Efterslæbet på vedligehold af medicinsk udstyr, teknologi og hospitalsbygninger vokser hvert eneste år. Der er brug for at regeringen lægger et højt anlægsniveau ind i regionernes økonomiaftale for 2026.
Voksende udgifter til hospitalsmedicin kan trække tæppet væk under sundhedsvæsenet26.5.2025 12:41:00 CEST | Pressemeddelelse
Regionernes udgifter til hospitalsmedicin er på to år vokset med 900 mio. kr. Danske Regioner foreslår regeringen en model for risikodeling, der kan holde hånden under det regionale sundhedsvæsen, når udgifterne til hospitalsmedicin stiger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum