Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken
Når tusindvis af unge, undervisere, virksomheder og organisationer samles til Green Innovation Week i Skive den 25. september, bliver det med bæredygtighed på både programmet og menuen. I år er det nemlig elever fra tre fødevareuddannelser – Nordic Food College, FGU Skolen Skive og Aarhus Tech – der står bag de smagsprøver, som deltagerne kan nyde dagen igennem.
Temaområdet Indtag den grønne omstilling bliver mere velsmagende og konkret end nogensinde før. Elever fra uddannelserne viser med egne opskrifter, hvordan grøn omstilling kan se ud i fremtidens køkkener – med fokus på bl.a. sæson, bælgfrugter, madspild og nye smage.

Nordic Food College som drivkraft
Det er især Nordic Food College fra Mors, der er trukket i det grønne forklæde. Skolen er tovholder på temaområdet og står i spidsen for udviklingen af fødevareområdet. Bag det står blandt andre underviser Katrine Søndergaard, som er en central drivkraft i at samle og udvikle de grønne smagsoplevelser til eventet.
"Det giver enormt god mening at lade eleverne vise, hvad grøn madkultur kan være – ikke bare i teorien, men i praksis. Når de selv får ansvar for både opskrifter og formidling, vokser både motivation og faglighed. Og så er det også en god opgave at komme ud at møde slutkunden - altså de besøgende på eventet," siger Katrine Søndergaard fra Nordic Food College.
Videreudvikling af tidligere års erfaringer
De seneste to år har Nordic Food College vist, hvordan bæredygtighed kan komme på skoleskemaet i fødevareuddannelserne i forbindelse med Green Innovation Week. I år videreudvikles erfaringen med endnu flere skoler, fødevareorganisationer og inspiration til, hvordan fremtidens køkkener kan bidrage til den grønne omstilling. Anna Hedvig Amdi Sørensen, der om ganske kort tid er færdiguddannet ernæringsassistent fra Nordic Food College, forklarer: ”Grundlæggende handler det om, at vi alle, uanset fag, kan gøre noget. Indenfor vores branche bliver meget konkret i forhold til, hvilke råvarer vi anvender, og at vi begynder at kigge fremad, så vi også efterlader nogle ressourcer og ikke bare bruger det hele op”.
Og råvarerne er der fokus på: Eleverne udvikler opskrifter med gråærter, der er rige på protein, afskallede hestebønner, der med sin cremede konsistens har mange gode formål og ikke mindst rapskage, der har et potentiale som fremtidig proteinkilde.
Mød de grønne madhåndværkere – rollemodeller for fremtidens køkkener
Temaområdet Indtag den grønne omstilling er ét af fem temaområder på Green Innovation Week, hvor elever og studerende bl.a. arbejder sammen med virksomheder og undervisere om at finde løsninger på virkelige problemstillinger i den grønne omstilling. På fødevareområdet handler det om at skabe bæredygtig madkultur i praksis – med udgangspunkt i håndværket, råvaren og køkkenets hverdag.
I området møder du også Dansk Vegetarisk Forening, Tænketanken Frej, P. Clausens Fisketandel, Thypisk, Ausumgaard, Havens Deli, Sort Muld mfl.
Green Innovation Week 2025 finder sted i Skive den 25. september og samler over 4000 deltagere fra hele landet. Eventet er støttet af Tietgenfonden, Norlys Vækstpulje, Spar Vest Fonden og Skive Kommune.
Nøgleord
Kontakter
Linda Routh KærgaardKommunikations- og projektkoordinatorGreen Innovation Week
Tlf:+45 28 51 63 91lik@bskive.dkBilleder

Links
Samlingspunkt for grøn omstilling
Green Innovation Week er et projekt målrettet elever, studerende, undervisere, uddannelsesledere og virksomheder på tværs af fagligheder og brancher med formålet om at styrke den nødvendige bæredygtige omstilling og innovation i fødekæden fra uddannelse til erhverv.
Vi arbejder året rundt med at fremme grønne initiativer, der kulminerer i et stort årligt event i forbindelse med Green Innovation Week - torsdag d. 25. september 2025 i Skive.
Følg pressemeddelelser fra Green Innovation Makers - Business Skive
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Green Innovation Makers - Business Skive
Klimaerhvervsskole kobler fag og løsninger: Byggeri og landbrug mødes i Skive21.8.2025 08:36:19 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan bliver fremtidens landmand leverandør til byggebranchen? Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier viser konkrete løsninger, når de som nyudnævnt klimaerhvervsskole deltager i Green Innovation Week i Skive.
Otte meter væg bygger bro mellem unge og erhvervsliv19.8.2025 09:35:17 CEST | Pressemeddelelse
Når Green Innovation Week (GIW) løber af stablen i Skive den 25. september bliver det med en otte meter lang væg som det synlige symbol på, hvad partnerskaber mellem erhvervsliv og uddannelser kan føre til. Væggen er bygget af skolepraktikanter fra Skive College i genbrugsmaterialer og bliver lærred for Heidi Zilmer fra Zilmers ApS, der vender tilbage til GIW med en aktivitet, der forener æstetik og bæredygtighed.
GIW 2025 dropper klassisk merchandise: Lader besøgende skabe deres eget minde13.8.2025 08:41:31 CEST | Pressemeddelelse
Fra restmaterialer til kunstværk og personlige tekstildesigns: Besøgende på GIW 2025 får håndgribelige minder og praktisk erfaring med cirkulær økonomi, håndværk og upcycling med hjem.
Nyt nationalt videnscenter debuterer med stærkt program på GIW 20252.7.2025 08:43:55 CEST | Pressemeddelelse
Arbejdskraften i fokus: Det nye Videnscenter for Jord- og Landbrug deltager for første gang på Green Innovation Week i Skive med hands-on aktiviteter, ny teknologi og virtuelle skove, der skal inspirere fremtidens arbejdskraft.
Mangel på faglærte bremser den grønne omstilling: Her får unge teknologierne i hænderne24.6.2025 10:06:39 CEST | Pressemeddelelse
Praktisk teknologi og faglig stolthed er nøgleord, når Videnscenter for Automation & Teknologi og Videnscenter Procesteknologi samler virksomheder og uddannelser i et levende samlingspunkt mellem erhverv og uddannelse, hvor den grønne omstilling får hænder, ansigter og handling. Her bliver grøn omstilling ikke bare talt om: Den bliver taget fat om.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum