Ny politisk aftale: Historisk forenkling af menighedsrådsarbejdet

Del

Et bredt flertal af Folketingets partier er blevet enige om en række ambitiøse forslag til forenkling af menighedsrådenes administrative opgaver.

Aftalen lægger samlet set op til de mest omfattende forandringer for menighedsrådsarbejdet i 30 år. Aftalen er indgået mellem Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.

Forslagene bygger på anbefalinger fra en styregruppe med deltagelse fra alle folkekirkens væsentligste interessenter og omfatter tre hovedområder:

  • Øget professionalisering af menighedsrådenes personaleledelse og styrket fokus på arbejdsmiljø og samarbejde mellem de to ledelsesstrenge i folkekirken.
  • Aflastning af menighedsrådenes forvaltning af fast ejendom og styrkelse af samarbejdet om økonomiforvaltningen i provstiet.
  • Styrkelse og forenkling af reglerne om valg og sammensætning af de lokale demokratiske organer: menighedsråd, provstiudvalg og stiftsråd.

Som en del af den politiske aftale er partierne blandt andet blevet enige om, at styregruppens forslag om præsteboliger og jordbesiddelser justeres, så de lokale budgetsamråd får mulighed for at beslutte, at præsteboligerne og jordbesiddelserne i det lokale provsti forbliver menighedsrådenes ansvar.

Læs hele den politiske aftale her.

Kirkeminister Morten Dahlin (V) udtaler:

”Vi har indgået en historisk aftale om de mest omfattende forandringer i menighedsrådsarbejdet i tre årtier. Det vil gøre det lettere og mindre administrativt tungt at sidde i menighedsrådet. Folkekirken er en vigtig samfundsinstitution, som i høj grad bliver drevet af frivillige ildsjæle. Nu giver vi de ildsjæle mere frihed, mere fleksibilitet og mindre bøvl.”

Partierne, der står bag aftalen, udtaler:

Kim Aas (S):

”Socialdemokratiet og jeg glæder mig over, at der nu er bred opbakning til at forenkle og styrke menighedsrådsarbejdet. De mange frivillige i menighedsrådene yder en stor og værdifuld indsats i vores lokale fællesskaber. Derfor er det vigtigt, at deres arbejde bliver lettere at gå til og bedre understøttet. Det giver mere tid og overskud til det, der virkelig betyder noget – nærvær, engagement og fællesskab i folkekirken.”

Lars Christian Lilleholt (V):

”Menighedsrådene spiller en helt central rolle i forhold til at forme og værne om vores folkekirker landet over. Men der ligger i dag et stort administrativt ansvar hos menighedsrådsmedlemmerne, som afsætter mange frivillige timer til menighedsrådsarbejdet. De timer skal helst bruges på det, som medlemmerne faktisk er valgt til – nemlig at understøtte kirkens liv og vækst. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu sætter gang i den største forenkling og understøttelse af menighedsrådsarbejdet i mange år til gavn for både nuværende og kommende menighedsrådsmedlemmer.”

Søren Espersen (DD):

For Danmarksdemokraterne har det været vigtigt at få understreget i aftalen, at menighedsrådet skal høres og har vetoret, hvis provstiudvalget vil sætte tekniske anlæg op på kirkens jorde. Det kan fx være vindmøller og solceller. Menighedsrådet er lokalt forankret og vælges af kirkens medlemmer i sognet, og det er derfor vigtigt, at de har det sidste og afgørende ord i sager om opsætning af vindmøller og solceller.”

Karsten Filsø (SF):

”For SF er det vigtigt, at folkekirken og i dette tilfælde menighedsrådene løbende forholder sig til den tid, man virker i. Meget skal ikke ændres, da det fungerer godt. Andet kan med fordel ændres. Vi ser med tilfredshed øget fokus på personaleledelse ved, at menighedsrådene skal have en personaleansvarlig, som også skal gennemgå et kursus i opgaven. Vi er ligeledes glade for, at forvaltningen af det store jordtilliggende, kirken råder over, overdrages til provstiudvalgene. Menighedsrådene har dog vetoret, når det kommer til opstilling af VE-anlæg på kirkens jorder. Endelig er vi tilfredse med, at menighedsrådene fortsat har muligheden for at drifte præstegårdene, såfremt der vil være flertal for det i deres repræsentation i budgetsamrådet.”

Carl Andersen (LA):

"Liberal Alliance respekterer, at folkekirken er folkets – ikke statens – kirke. Derfor har vi støttet ekspertgruppens bredt forankrede forslag, men også lyttet til debatten og sikret, at provstier kan vælge at bevare lokalt ejerskab over ejendomme, hvis det ønskes. Vi har desuden insisteret på, at ændringen først træder i kraft efter næste menighedsrådsvalg. Det skal sikre den demokratisk legitimitet i så væsentlige beslutninger. Endelig glæder vi os over at få mindre, mere professionelle menighedsråd men nu med lokal fleksibilitet til at udvide antallet af medlemmer, hvilket har været en prioritet for os."

Henrik Rejnholt Andersen (M):

"Folkekirken er en bærende søjle i vores kulturelle fællesskab – ikke fordi alle går i kirke, men fordi kirken går med os gennem livet. Ved fødsel og dåb, konfirmation, bryllup og begravelse – og i de øjeblikke, hvor vi måtte have brug for retning og ro. Den rummer både vores fælles kulturarv og et levende fællesskab, som skaber mening lokalt. Med denne aftale fjerner vi unødvendigt bøvl og styrker det lokale engagement, så menighedsrådene får bedre tid og redskaber til at gøre det, de gør allerbedst: at værne om nærværende fællesskaber med plads til både tro, tradition og omsorg."

Helle Bonnesen (KF):

”Folkekirken er lige så vigtig for Det Konservative Folkeparti, som den er for vores gode samfund. Vi er altid klar på at finde løsninger i samarbejde med folkekirken, der sikrer bedre vilkår og fleksibilitet for menighedsrådene. Derfor er det kun positivt, at der kommer fokus på netop dette, og det hilser vi velkommen fremover. Vi vil fortsætte med at arbejde tæt sammen med de mange vigtige organisationer, der ligesom os ønsker at styrke vores kirker og glæde landets utallige kirkegængere.”

Morten Messerschmidt (DF):

"Dansk Folkeparti har lagt afgørende vægt på, at den danske folkekirkes traditioner og lokale forankring bevares. Derfor er vi meget tilfredse med, at det i aftalen er lykkedes at fastholde kirkens funktionsår som kirkens eget – og ikke tilpasse det til kalenderåret. Samtidig har vi sikret, at menigheder, der har et særligt ønske om det, fortsat kan have ansvar for deres præstegårde. Det handler om respekt for det kirkelige fællesskab, den lokale indsigt og vores fælles kulturarv."

Zenia Stampe (RV):

”I Radikale Venstre er vi glade for at indgå en bred politisk aftale om at styrke menighedsrådenes arbejde. Menighedsrådene spiller en afgørende rolle for at sikre, at folkekirken er folkets kirke - det vil sige en kirke, der er lokalt forankret og afspejler landets og medlemmernes mangfoldighed. Det er vigtigt, at vi nu er et bredt flertal, der efter dialog med folkekirkens parter er enige om at forny rammerne for menighedsrådene, så de fortsat kan sikre, at folkekirken er en kirke for alle sine medlemmer.” 

Kontakter

Om By-, Land- og Kirkeministeriet

By-, Land- og Kirkeministeriet betjener ministeren for byer og landdistrikter, kirkeministeren og ministeren for nordisk samarbejde. Opgaverne som minister for nordisk samarbejde koordineres af Udenrigsministeriet.

Morten Dahlin (V) har siden den 23. november 2023 været minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde.

By-, Land- og Kirkeministeriet består af et departement, der også omfatter Folkekirkens It, og af Plan- og Landdistriktsstyrelsen.

Departementet har hjemsted på Slotsholmen i København. Folkekirkens It har medarbejdere i både København og Aarhus. Plan- og Landdistriktsstyrelsen har adresse på hhv. Kalvebod Brygge i København og i Nykøbing Falster.

Følg pressemeddelelser fra By-, Land og Kirkeministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra By-, Land og Kirkeministeriet

Kirkeministeren modtager anbefalinger om finansiering af folkekirkens fællesopgaver i fremtiden15.5.2025 11:03:12 CEST | Pressemeddelelse

På et møde i By-, Land- og Kirkeministeriet i dag modtog kirkeminister Morten Dahlin en række anbefalinger, som skal sikre en bæredygtig finansiering af folkekirkens fællesopgaver. Anbefalingerne er udarbejdet af et bredt sammensat udvalg med repræsentanter for folkekirkens biskopper, provster, menighedsråd og stiftskontorchefer, som gennem det seneste år har gennemført en omfattende analyse af den såkaldte fællesfond, som er folkekirkens fælleskasse, der finansieres af landskirkeskatten.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye