Ny stor undersøgelse: Musikindustrien bidrager med 16,3 mia. kr. til dansk økonomi
For første gang dokumenterer en samfundsøkonomisk analyse det samlede bidrag fra musikindustrien i Danmark. Undersøgelsen viser, at den danske musikindustri bidrager med 16,3 milliarder kroner årligt til dansk BNP. Ifølge musikbranchen selv sætter rapporten en tyk streg under behovet for at værne om en branche, der bidrager til at skabe vækst, innovation og arbejdspladser i hele landet.

Musik er ikke blot følelser, fællesskab og fordybelse – det er også forretning. For første gang nogensinde kortlægger en analyse det samlede økonomiske fodaftryk fra den danske musikindustri.
Konkret sætter rapporten tal på, hvor meget den danske musikindustri bidrager til BNP, beskæftigelse, statskassen og eksport i Danmark.
Rapporten Musikindustriens bidrag til dansk økonomi 2025 er udført af HBS Economics på vegne af Dansk Live, Gramex, Koda, MXD, Musikforlæggerne og IFPI Danmark.
Konklusionen er tydelig: Musiklivet er en økonomisk drivkraft, der årligt genererer 16,3 mia. kr. til dansk BNP. Den danske musikindustri bidrager i samme ombæring med 7,1 mia. kr. til statskassen hvert år, svarende til hvad det omtrent koster at bygge et nyt supersygehus.
Den økonomiske værdikæde i musikbranchen er under pres
Rapporten kommer samtidig med, at musikbranchens økonomiske grundlag er under et voldsomt pres fra en accelererende digital udvikling, nye distributionsformer og øget pres fra internationale tech-giganter.
Et udfordringsbillede, der får direktør i Koda, Gorm Arildsen, til at understrege nødvendigheden af, at vi som samfund værner om vores musikindustri.
”Det er helt afgørende, at vi værner om og beskytter den danske musikbranche – særligt i en tid, hvor kunstig intelligens og big tech udfordrer de grundlæggende strukturer for musikskabelse, ophavsret og indtjening. Hvis vi vil fastholde og udvikle en industri, der hvert år bidrager med over 16 milliarder kroner til BNP, så kræver det politisk handling, der kan være med til at sikre ordentlige rammevilkår for det professionelle musikliv," siger direktør i Koda, Gorm Arildsen.
Livemusikken skaber arbejdspladser i hele landet og yder det største bidrag til samfundsøkonomien
I rapporten er musikindustrien afgrænset til at inkludere alle, der helt eller delvist lever af at skabe, indspille, udgive og fremføre musik. Kernen af musikindustrien kan derudover opdeles i tre hovedområder: Livemusik, indspillet musik og brand/image.
Bidraget til dansk BNP kommer især fra livemusik, som står for 10,2 mia. kr. af musikindustriens BNP-bidrag. Det skyldes især aktiviteter, som udspringer fra festivaler og koncerter.
En anden af rapportens hovedkonklusioner er, at musikindustrien skaber arbejdspladser i alle dele af Danmark, hvilket gør den til en vigtig drivkraft for vækst og beskæftigelse på tværs af hele landet.
"Det er glædeligt at få dokumenteret den levende musiks store samfundsbidrag og den betydning koncert- og festivalarrangørernes arbejde har for både sammenhængskraft og bosætning i lokalområder i hele landet. Derfor er det afgørende, at landets livescener fortsat kan være den økonomiske motor i musiklivet – uden at udviklingen bremses af unødigt bureaukrati,” siger Esben Marcher, direktør i Dansk Live.
Musikindustrien skaber højere værdi pr. årsværk end mange andre erhverv
Rapporten konkluderer derudover, at musikindustrien er mere produktiv end mange andre erhverv.
Et årsværk i musikindustrien skaber i gennemsnit værdi svarende til et BNP-bidrag på godt 1,3 mio. kr. årligt. Til sammenligning skaber et gennemsnitligt årsværk i resten af økonomien værdi svarende til et BNP-bidrag på godt 1,2 mio. kr. årligt.
Det betyder, at et gennemsnitligt årsværk i den danske musikindustri skaber værdi for omtrent 8 pct. mere end et gennemsnitligt årsværk i resten af økonomien.
Udover selve kernen af musikindustrien er der en række følgeerhverv, som helt eller delvist baserer deres forretning på musikindustrien, heriblandt hoteller og restauranter, udlejning af lokaler og ejendomme samt IT og kommunikation.
Nøgletal fra rapporten:
- 16,3 mia. kr. årligt
Den danske musikindustri bidrager med 16,3 mia. kr. til dansk BNP, hvilket svarer til 0,6 pct. af det samlede danske BNP i 2023. - 13.100 årsværk: Musikindustrien bidrager til beskæftigelsen med 13.100 årsværk. Det svarer til 0,6 pct. af den samlede beskæftigelse i Danmark i 2023.
- 7,1 mia. kr.: Musikindustrien bidrager årligt med 7,1 mia. kr. til statskassen gennem indkomstskatter og selskabsskatter. Dette svarer til omkostningerne ved at bygge et nyt supersygehus.
- 8% mere produktiv: Den danske musikindustri er mere produktiv end mange andre erhverv og et årsværk i musikindustrien skaber i gennemsnit godt otte procent mere samfundsøkonomisk værdi (BNP-bidrag) end et årsværk i resten af dansk økonomi.
- Arbejdspladser over hele landet: Musikindustrien skaber arbejdspladser i alle dele af Danmark og bidrager dermed til både byer og landdistrikter. Konkret skaber musikindustrien 6.600 arbejdspladser i hovedstaden, 2.400 arbejdspladser i Midtjylland og 1.900 arbejdspladser i Syddanmark.
- Eksportens rolle: Musikeksporten bidrager med 1,7 mia. kr. årligt til BNP, heraf stammer 1,1 mia. kr. fra eksport af livemusik og 0,6 mia. kr. fra eksport af indspillet musik.
Fakta om analysen:
Titel: Musikindustriens bidrag til dansk økonomi 2025
Udgiver: HBS Economics på vegne af Dansk Live, Gramex, Koda, MXD, Musikforlæggerne og IFPI Danmark
Formål: At give et samlet overblik over den danske musikindustris bidrag til dansk økonomi
Definition af musikindustrien: I rapporten er værket sat i centrum for afgrænsningen af musikindustrien. Ud fra selve værket løber musikindustriens økonomiske strømme, og industrien er afgrænset til dem, der helt eller delvist lever af at skabe, indspille, udgive og fremføre musik. Musikindustrien er altså den direkte aktivitet, der skaber økonomisk værdi på baggrund af værket.
Metode: Baseret på Danmarks Statistiks input-output-model og data fra blandt andre Koda, Gramex og Musikforlæggerne. Der tages udgangspunkt i 2023-tal.
Kontakter
Jonas KleinschmidtPressechef, Koda
Tlf:28687560jkl@koda.dkMarie Louise Fuglsang-DamgaardPresse- og kommunikationsansvarlig, Dansk Live
Tlf:31760655marielouise@dansklive.dkBilleder
Vedhæftede filer
Om Koda
Koda for et stærkere musikliv
Vi er en musikrettighedsorganisation, som har mere end 52.000 medlemmer bestående af komponister, sangskrivere og musikforlag. Vi arbejder for, at vores medlemmer får en rimelig betaling fra dem, der bruger musikken, og for at gøre musikbranchen mere bæredygtig. Socialt, miljømæssigt og økonomisk.
Følg pressemeddelelser fra Koda
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Koda
Loui Törnqvist genvalgt som forperson for Kodas bestyrelse: "Vi kan ikke lette trykket fra speederen"13.5.2025 12:09:38 CEST | Pressemeddelelse
Loui Törnqvist er genvalgt som forperson for Kodas nye bestyrelse. Tobias Stenkjær er ligeledes blevet genvalgt som første næstforperson, mens Bjørn Christiansen er valgt som ny anden næstforperson.
Koda opruster på politik og kommunikation8.5.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Musikrettighedsorganisationen Koda har sat et nyt hold i spidsen for politik, jura, bæredygtighed og kommunikation. Som ny juridisk og politisk direktør tiltræder Nicky Valbjørn Trebbien, og som ny kommunikationschef tiltræder Kasper Sand Kjær.
Kodas årsberetning: Solidt resultat i en tid med mange udfordringer15.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det var især vækst på onlineområdet, som bidrog til en mindre stigning i Kodas indtægter i 2024. Det fremgår af rettighedsorganisationens årsberetning, der udkommer i dag. Et solidt og positivt resultat – ovenikøbet i en tid, hvor den økonomiske værdikæde i musikbranchen er under voldsomt pres, lyder det fra Kodas direktør, Gorm Arildsen.
Økonomisk usikkerhed og skæv kønsbalance: Danske musikere rammes hårdt af dårlige barselsvilkår3.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny rapport viser, at barsel er en stor udfordring for musikere i Danmark, hvor syv ud af ti musikere på tværs af køn har svær adgang til indkomst under barsel. Rapporten viser samtidig, at barsel og familieforøgelse øger den i forvejen ulige kønsbalance i dansk musik.
Kvinderne rykker på Koda Hitlisten: Tre kvinder i årets top fem25.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ida Laurberg og Andreas Odbjerg topper årets Koda-hitliste over de mest indtjenende musiknumre i Danmark i 2024. Listen viser en positiv udvikling, hvor der for første gang er tre kvindelige sangskrivere med i top fem. Samtidig markerer Andreas Odbjerg sig med hele fire sange i top 10.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum