Rent drikkevand i hele landet kræver lokal handling
DANVA sætter drikkevandsbeskyttelse øverst på dagsordenen i den grønne trepart i Odense. Det sker sammen med bl.a. ministeren for grøn trepart og formanden for KL’s Klima- og Miljøudvalg.

Når minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, sammen med KL og DANVA indtager scenen på DANVAs Årsmøde torsdag den 22. maj, bliver det med et klart budskab: Danmark har brug for en grøn omstilling, hvor drikkevandet bliver en integreret del af løsningen.
Danmark står midt i den største omfordeling af arealanvendelse i nyere tid, og de grønne treparter i 23 lokale områder skal omsætte ambitioner til konkrete omlægningsplaner. Men hvis drikkevandsbeskyttelsen ikke får en tydelig plads i arbejdet, risikerer vi at skabe nye problemer, mens vi forsøger at løse de gamle.
”I den grønne trepart omlægger og genskaber vi store naturarealer. Det er Danmarks største samarbejdsøvelse, der også skal bidrage til at sikre rent vand i vandhanen. Jeg er glad for, at vandselskaberne går aktivt ind i arbejdet. Det er med til at sikre finansieringen af den grønne trepart, og det en afgørende investering i vores børns og børnebørns drikkevand,” siger Jeppe Bruus, minister for Grøn Trepart.
Vandselskabernes viden skal med i omlægningsplaner
Formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg og borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd Jensen, opfordrer til, at kommunerne aktivt inddrager vandselskaberne i arbejdet med omlægningsplanerne. Vandselskaberne sidder inde med vigtig faglig viden om de mest sårbare områder – og med adgang til finansiering gennem både takster og fonde.
”Selvom Miljøstyrelsens nationale kortlægning først er klar i 2027, viser erfaringer fra flere egne af landet, at det kan give mening at tænke drikkevandsbeskyttelse ind. Det handler i høj grad om at få tænkt synergier ind i de lokale treparter på tværs af natur, klima og drikkevand, så Danmark ikke løber tør for egnede arealer,” siger Johannes Lundsfryd Jensen.
Drikkevand er ikke til forhandling
DANVA understreger, at rent drikkevand ikke må blive taberen i det grønne kapløb om arealerne. Tværtimod skal grundvandsbeskyttelsen være et bærende element i de lokale omlægningsplaner, og det bør derfor være en naturlig “skal-opgave” i første runde.
”Vi har kun det grundvand, vi har. Det er langt billigere og klogere at beskytte det, vi har, end at forsøge at rense det op senere. Det handler ikke kun om en nutidig arealdiskussion men om det ansvar, vi har for at sikre rent vand til kommende generationer. Derfor skal drikkevandsbeskyttelse være med hele vejen – fra udpegning af arealer til politisk vedtagelse,” siger Ellen Trane Nørby, bestyrelsesformand i DANVA.
DANVAs Årsmøde:
”Rent drikkevand i den grønne trepart”, torsdag 22. maj kl. 13.00–15.00 i ODEON, Odense
Tv-vært Kåre Quist styrer programmet, der indeholder:
- Indlæg af Jeppe Bruus, minister for Grøn Trepart: ”Sådan sikrer vi drikkevandet i den grønne trepart.”
- Paneldebat om, hvorfor drikkevandet skal have en tydelig stemme i de lokale treparter med:
- Johannes Lundsfryd, fmd. KL’s Klima- og Miljøudvalg, borgmester, Middelfart Kommune
- Nis Hjort, bestyrelsesformand, Vejle-Fredericia Landboforening
- Kim Qvist, direktør, Danmarks Økologiske JordbrugsFond
- Ellen Trane Nørby, bestyrelsesformand, DANVA
- Status og faglig viden med:
- Bettina Helle Jensen, kontorchef, Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø
- Jørgen Primdahl, professor, Københavns Universitet
- Afsluttende paneldebat om trepart, kommuneplan og planlov – hvordan får vi det til at hænge sammen med:
- Johannes Lundsfryd, borgmester, Middelfart Kommune
- Jørgen Primdahl, professor, Københavns Universitet
- Tim Vermund, formand for lokal trepart Lillebælt/Fyn
Nøgleord
Kontakter
Karsten BjørnoKommunikationschef
Tlf:+45 20 14 35 42kbj@danva.dkBilleder
DANVA - Dansk Vand- og Spildevandsforening
DANVA er brancheorganisation for danske vandselskaber. DANVA:
Forener alle vandkredsløbets aktører i samarbejde om bæredygtige løsninger.
Forstærker alle, der sikrer forbrugernes tillid til vand, effektiv drift og en høj forsyningssikkerhed.
Fortæller alle om værdien og effekten af danske vandløsninger, der skaber liv og sundhed.
Følg pressemeddelelser fra Danva
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danva
Nyt kort styrker mulighed for at beskytte drikkevand og vandmiljø1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljøs nye og mere detaljeret kvælstofretentionskort, markerer et vigtigt skridt på vejen mod et sundere vandmiljø og en styrket beskyttelse af Danmarks drikkevandsressourcer flere steder.
Politisk aftale beskytter drikkevand og fremmer fødevarer12.4.2025 06:10:00 CEST | Pressemeddelelse
For fremtiden kan økologiske landmænd både producere fødevarer med tilskud til økologisk drift og passe på drikkevandet. DANVA har kæmpet for ordningen, som fremmer grundvandsbeskyttelse.
Aftale om CO2 på landbruget giver krav til spildevand3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Renseanlæg skal nedbringe udledning af kvælstof endnu mere end i dag. Det har en ny politisk aftale i relation til grøn trepart bestemt. Aftalen betyder, at der indføres et nyt princip om dyrere løsninger end udgangspunktet i grøn trepart.
Frister skaber fremdrift for sprøjtestop ved drikkevandsboringer1.4.2025 11:30:14 CEST | Pressemeddelelse
Rent drikkevand er et af de allervigtigste emner for danskerne. Men indsatsen for at beskytte drikkevandet i de boringsnære områder er her ved fristens ophør stadig langt fra mål. Dog er mange nye aftaler kommet til den seneste tid, hvilket viser, at frister skaber fremdrift. Det skal vi lære af ved udmøntningen af grøn trepart, mener DANVA.
Nyt lovforslag sikrer husejere mod stigende grundvand21.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Regeringen fremsætter nu et lovforslag, der sikrer, at vandselskaberne kan håndtere oversvømmelser fra terrænnært grundvand. Vandselskaber får dermed forsyningspligten til at skærme borgere yderligere mod konsekvenserne af klimaforandringer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum