Økonomisk Redegørelse: Dansk økonomi er rustet til at stå imod turbulens i verdensøkonomien
Udsigterne for verdensøkonomien er i udpræget grad påvirket af handelskonflikten mellem USA og resten af verden, som gør det svært at spå om udviklingen i de kommende år. Også herhjemme vil toldforhøjelserne få mærkbare konsekvenser, selvom dansk økonomi står godt. Det er vurderingen i Økonomisk Redegørelse.
Dansk økonomi har et godt udgangspunkt i forhold til at modstå toldforhøjelser og andre forstyrrelser af den internationale økonomi. Et højt aktivitetsniveau i Danmark ved indgangen til 2025 betyder, at der skønnes en forholdsvis høj BNP-vækst på 3,0 pct. i 2025, selvom handelskonflikten trækker ned. I 2026 skønnes væksten i BNP omtrent halveret til 1,4 pct. Medicinalindustrien ventes isoleret set at bidrage til BNP-væksten med 1,1 pct.-point i 2025 og 0,6 pct.-point i 2026, mens genåbning af Tyra-feltet i Nordsøen trækker ca. 0,5 pct.-point op i 2025.
Økonomiminister Stephanie Lose siger:
”Dansk økonomi er fortsat i god form. Beskæftigelsen er på et imponerende højt niveau, og vi skønner fortsat fremgang i år og næste år. Det er meget positivt. Men vi er selvfølgelig ikke blinde for, at turbulensen i den internationale økonomi også har mærkbare konsekvenser for dansk økonomi – og at det vil ramme danske virksomheder hårdt, hvis handelskonflikten eskalerer. Det skal vi gøre alt for at undgå. Heldigvis står dansk økonomi stærkt. Reformer har øget dansk økonomis robusthed, og vi har stærke og innovative virksomheder. Det spor skal vi fortsætte i.”
De amerikanske toldforhøjelser på import vil ikke direkte påvirke forbrugerpriserne herhjemme, men der kan være afledte effekter gennem en mere afdæmpet aktivitetsfremgang. Inflationen forventes imidlertid at forblive i underkanten af 2 pct. i prognoseperioden.
Økonomiminister Stephanie Lose:
”Inflationen er bragt ned og har ligget omkring 2 pct. i over halvandet år. Det er positivt, men mange danskere oplever fortsat, at priserne på nogle typer varer er steget rigtig meget de senere år, og samtidig er usikkerheden i verdensøkonomien i øjeblikket stor. Det er vi i regeringen opmærksomme på. Derfor er det meget vigtigt, at vi fortsat fører en ansvarlig økonomisk politik i Danmark for at skabe tryghed om danskernes og de danske virksomheders økonomi. Og vi har blandt andet givet de største personskattelettelser i 10 år, forhøjet ældrechecken og givet et lønløft.”
Med udgangspunkt i forventningerne til produktion og efterspørgsel er der ikke noget, der tyder på et større omslag i beskæftigelsen. Beskæftigelsen er fortsat med at stige ind i 2025, og der forventes i alt en stigning på 29.000 personer fra 2024 til 2025. Beskæftigelsen forventes at forblive på et højt niveau næste år.
Kontakter
PressehenvendelserFor yderligere information, kontakt pressetelefonen på tlf. 23 61 64 86 (modtager ikke SMS).
oem.dkFølg pressemeddelelser fra Økonomiministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økonomiministeriet
Danish Minister for Economic Affairs Stephanie Lose becomes president of the EU’s Economy and Finance Ministers1.7.2025 05:45:00 CEST | Press release
Minister for Economic Affairs Stephanie Lose is now president of the EU’s Economic and Financial Affairs Council (ECOFIN), as Denmark has taken over the EU presidency on 1 July and for the remainder of 2025. The Danish presidency's priorities for the ECOFIN Council are Europe's defence and security as well as Europe's competitiveness.
Stephanie Lose bliver formand for EU-landenes økonomi- og finansministre1.7.2025 05:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Økonomiminister Stephanie Lose bliver formand for EU-landenes økonomi- og finansministre (ECOFIN), når Danmark overtager EU-formandskabet d. 1. juli og resten af 2025. Det danske formandskabs prioriteter for ECOFIN er 'Europas forsvar og sikkerhed' samt 'Europas konkurrenceevne'.
Økonomisk Redegørelse: Dansk økonomi står fortsat stærkt5.12.2024 10:30:56 CET | Pressemeddelelse
Mens mange europæiske økonomier er stagneret de seneste år, fortsætter dansk økonomi med at have pæn vækst, og beskæftigelsen er fortsat med at stige. Væksten vil efterhånden aftage til et moderat niveau, mens beskæftigelsen vil forblive høj. Danskernes købekraft styrkes som følge af blandt andet skattelettelser og lønstigninger. Det viser den nye prognose i Økonomisk Redegørelse.
Økonomisk Redegørelse: Danskernes købekraft styrkes30.8.2024 11:03:49 CEST | Pressemeddelelse
Faldende inflation og pæne lønstigninger betyder, at mange danske husholdninger igen oplever øget købekraft. Samtidig er beskæftigelsen fortsat med at stige, og der er nu skabt 450.000 nye arbejdspladser over hele landet siden 2012. Samlet set står dansk økonomi stærkt med gode forudsætninger for vækst, viser den nye prognose i Økonomisk Redegørelse.
Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal25.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og Novo Nordisk Fonden har indgået en principaftale, som vil levere et markant bidrag til at gøre visionerne i den grønne trepartsaftale til virkelighed. Over de næste 10 år vil fonden prioritere 10 mia. kroner til omlægning af danske arealer, så der bliver plads til mere natur og biodiversitet samt landbrugsproduktion baseret på moderne teknologier.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum