Ny kortlægning: Virksomheder indberetter til 1.874 forskellige statslige selvbetjeningsløsninger

Del

Danske virksomheder foretager årligt over 200 millioner indberetninger til 1.874 forskellige selvbetjeningsløsninger. Det koster virksomhederne dyrt, og derfor vil digitaliseringsministeren nu rydde ud i de administrative byrder.

For første gang er der blevet udarbejdet en omfattende kortlægning af danske virksomheders indberetninger til statslige myndigheder. Det kan for eksempel være en indberetning til Skattestyrelsen om moms, til Arbejdstilsynet ved en arbejdsulykke eller til Færdselsstyrelsen om tilladelse til at køre taxakørsel.

Kortlægningen viser, at danske virksomheder bruger tid og ressourcer på at betjene overraskende mange forskellige systemer, når de skal sende lovpligtige informationer til staten.

”Statens krav om indberetninger har taget overhånd og er blevet for tung en administrativ byrde for vores virksomheder. Den nye kortlægning viser tydeligt behovet for, at vi nu lægger os i selen for at forenkle og automatisere meget mere. Danske virksomheder skal bruge deres dyrebare tid på at udvikle nye, innovative produkter og skabe arbejdspladser - ikke på at lave indberetninger og udfylde pdf-filer,” siger digitaliseringsminister Caroline Stage.

I alt 59 statslige myndigheder ejer de 1.874 forskellige løsninger, som indgår i kortlægningen. I disse løsninger blev der foretaget mindst 215 millioner indberetninger i løbet af 2023.

Over halvdelen af indberetningerne er automatiseret

Over halvdelen af indberetningerne foregår allerede i dag automatisk via it-systemer. Det drejer sig for eksempel om lønsystemers indberetning til eIndkomst, refusion af sygedagpenge til Nemrefusion og en del af til Skattestyrelses systemer vedrørende aktier, værdipapirer og andre investeringer.

Kortlægningen viser også, at omkring halvdelen af selvbetjeningsløsningerne er samlet på Virk.dk, der er virksomhederne digitale indgang til det offentlige, mens resten af løsningerne er fordelt på mange forskellige platforme.

Om kortlægningen

Kortlægningen er udarbejdet af Digitaliseringsstyrelsen som led i initiativet ”MinVirksomhed” fra aftalen om Danmarks Digitaliseringsstrategi 2024-2027 og har til formål at danne grundlag for tiltag, der kan lette virksomhedernes byrder.

På Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside kan du finde rapporten Kortlægning af virksomheders indberetninger til statslige myndigheder.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet

Ny omfattende undersøgelse: Den digitale demokratiske samtale er under pres31.3.2025 07:00:22 CEST | Pressemeddelelse

For første gang nogensinde har danske forskere undersøgt borgernes adgang til, deltagelse i og opfattelse af det digitale demokrati. Undersøgelsen viser, at grundbetingelserne for det digitale demokrati er på plads. Men den viser også, at over halvdelen af danskerne ikke tager del i debatter om samfundsforhold online. Hver femte borger ville egentlig gerne deltage, men afholder sig fra det, fordi tonen er for hård. Det skaber en skævvridning i debatten, som sætter den digitale demokratiske samtale under pres.

Færre borgere har brug for hjælp til offentlige digitale løsninger24.3.2025 09:27:04 CET | Pressemeddelelse

Ny undersøgelse zoomer ind på borgernes behov for hjælp til offentlige digitale løsninger. I løbet af de seneste to år er andelen af borgere, der har brug for hjælp, faldet næsten 6 procentpoint. Der er ifølge digitaliseringsminister Caroline Stage fortsat behov for at sætte skub på arbejdet med hjælp og vejledning til de borgere, der oplever udfordringer med de digitale løsninger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye