
Politisk bestyrtelse over YouSee’s fremfærd: ”Et brud med den danske model”
Det vækker vrede, skuffelse og ærgrelse hos kulturordførerne på Christiansborg, at YouSee har trukket sig fra det særlige nævn, der skulle afgøre striden mellem tv-udbyderen og rettighedshaverne repræsenteret via flere rettighedsorganisationer. Politisk indblanding lurer i kulissen i sagen, der kan få store konsekvenser for dansk kulturliv.

Udtrykket ”Bøllemetoder” har forperson for Dansk Musiker Forbund, Thomas Sandberg, tidligere brugt i beskrivelsen af Yousee’s ageren i den verserende strid omkring rettighedsmidler.
Og fra begge sider i Folketingssalen tales der nu både højt og mellem linjerne om muligheder for politisk indblanding i sagen mellem YouSee og danske rettighedshavere repræsenteret ved Copydan, UBOD og Koda.
Siden YouSee opsagde deres aftale med rettighedsorganisationerne tilbage i marts 2024, har danske kunstnere nemlig været i et økonomisk limbo.
Årsagen er, at mange kunstnere er dybt afhængige af den indkomst, det giver dem, når film, tv-programmer og serier kører over skærmen i de danske husstande.
Det er netop den betaling, YouSee og rettighedsorganisationerne ikke kan blive enige om, og hvis fremtid nu blæser i vinden.
Derfor var det for mange et chok, da YouSee 31. marts efter et års sagsbehandling meddelte, at de ikke længere ønsker at finde en løsning via det organ, der typisk tager sig af sager som denne – nemlig Ophavsretslicensnævnet – og i stedet overlade sagen til Sø- og Handelsretten, hvor YouSee har stævnet rettighedsorganisationerne med krav om lavere betaling.
Langt fra den danske model
Det vækker stærke følelser på Christiansborg, hvor Venstres kulturordfører Kim Valentin kalder udviklingen i sagen for ”ærgerlig.”
”Det er ikke den danske måde at gøre det på, for normalt finder man en løsning sammen, og så kommer man videre. Det havde jeg også forventet her, og det overrasker mig,” siger han.
YouSee har tidligere begrundet deres beslutning om at forlade nævnets arbejde med ønsket om hurtigst muligt at komme frem til en endelig afgørelse, da de mener, at en afgørelse fra Ophavsretslicensnævnet formentlig vil blive bragt for en domstol af en af parterne, hvilket samlet set forlænger sagsbehandlingen.
Den beslutning vækker dog skepsis hos Kim Valentin.
”Min forventning er, at de tror, at de får mere ud af det på den her måde. Men det er jeg ikke sikker på, at de gør,” siger han og uddyber, at sagen ikke er færdig.
”Vi er forpligtet til at tale om det (i Folketinget, red.), når noget så grundlæggende som dette forandres. Det går ud over den måde, man lever på som kunstner, hvor nogle vil blive ramt ekstra hårdt. Så vi skal have en snak om, hvad den her situation betyder for kulturen,” siger han.
Konkret har YouSee’s beslutning nemlig den konsekvens, at en afgørelse forventeligt sparkes mange år ud i fremtiden i det danske domstolssystem med adgang til ankeinstanser og spørgsmål til EU-domstolen.
”Når der går så lang tid, vil det være dem, der har mindst, nemlig kunstnerne, der taber mest,” siger Kim Valentin.
Skuffet over YouSee’s attitude
Var sagen blevet afgjort ved Ophavsretslicensnævnet, ville en afgørelse forventeligt være faldet i første halvår 2026. Derfor er det også en meget utilfreds Mogens Jensen, der som kulturordfører hos Socialdemokratiet har fulgt sagen tæt.
”Jeg er skuffet over YouSee’s opførsel. Folketinget har etableret Ophavsretslicensnævnet for at løse tvister i denne slags sager. Med den attitude, som YouSee her viser, melder de sig ud af den danske model, og det er svært at forstå,” siger han.
Han uddyber, at Ophavsretslicensnævnet har særlig forstand på netop denne type sager med specielle kompetencer, som Sø- og Handelsretten ikke har, samt at behandlingstiden i retten er meget længere end i nævnet.
”Det opfatter jeg som et stort problem for de kunstnere, der skal have deres udbetalinger,” siger Mogens Jensen, der ikke udelukker politisk handling i sagen.
”Vi har endnu ikke haft samlede drøftelser mellem ordførerne og heller ikke med ministeren, men det skal vi have. Det er ikke vores opgave at blande os i sager som denne, men nu må vi se, hvad der sker efter drøftelserne,” siger han og fortsætter:
”Herfra skal der lyde en klar opfordring til YouSee om at bruge den danske model. Den politiske motivation for at oprette nævnet var, at det netop skulle bruges i sager som denne. Det er uforståeligt, at de ikke følger spillereglerne.”
Sagen er ikke færdig
Hos SF er kulturordfører Charlotte Broman Mølbæk ”super provokeret” over YouSee’s opførsel.
”Jeg er med på, at YouSee opererer i et presset marked, men jeg er 100 procent uforstående overfor, at de presser kunstnernes løn på den her måde,” siger hun og uddyber:
”At YouSee ikke anerkender Ophavsretslicensnævnet viser en manglende respekt for Folketingets beslutninger, som jeg synes er grotesk.”
Charlotte Broman Mølbæk siger videre, at hun vil tage sagen op i forligskredsen, hvis YouSee fortsat insisterer på udelukkende at føre sagen i Sø- og Handelsretten.
”Jeg vil ikke finde mig i, at selskaber, der tjener penge i Danmark, er ligeglade med vores regler og rammer. Det dur ikke, at man på den måde kan udfordre kunstnerne på, om de kan få deres penge. Hvis YouSee ikke kan finde ud af det, må vi se på en strammere lovgivning,” siger hun Charlotte Broman Mølbæk, der også har skrevet et kritisk debatindlæg i Altinget om sagen.
Ingen dato fastlagt
Selv om YouSee har trukket sig fra processen i Ophavsretslicensnævnet, kører sagen fortsat videre. Når afgørelsen forventeligt kommer om et års tid, er YouSee dog ikke forpligtet til at følge nævnets afgørelse, der ikke er juridisk bindende.
Det er domme afsagt af Sø- og Handelsretten til gengæld, og her oplyser vicepræsident Jette-Marie Sonne, der er dommer i sagen, at parterne i øjeblikket er uenige om, hvorvidt berammelse af sagen skal udsættes, til der foreligger en afgørelse fra netop Ophavsretslicensnævnet.
Hos rettighedsorganisationerne ønsker man, at domstolen venter på Ophavsretslicensnævnets afgørelse og således udsætter retssagen på dette. Jette-Marie Sonne forventning er, at retten træffer afgørelse om det inden for tre måneder – måske tidligere.
Lange udsigter
Når sagen engang bliver afgjort i Sø- og Handelsretten, har begge parter mulighed for at anke dommen, hvorfor tidspunktet for en endelig afgørelse kan ligge mange år ud i fremtiden.
En situation, som kulturordfører Helle Bonnesen hos Det Konservative Folkeparti kalder alvorlig.
”Det er ærgerligt og alvorligt for kunstnerne, der er afhængige af indtægterne fra deres rettigheder,” siger hun og uddyber:
”I andre professioner var folk løbet skrigende bort ved den slags usikkerhed om værdien af ens rettigheder.”
Hun bakkes op af Peter Skaarup, medlem af Kultur- og Retsudvalget for Danmarksdemokraterne. Han er kritisk overfor YouSee’s ageren, særligt med blik for det retspolitiske ved, at man som part uden videre kan trække sig fra Ophavsretslicensnævnet for at lade sagen køre ved en anden instans.
”Det virker problematisk, og det er en sag, som jeg håber kulturministeren vil kigge nærmere på,” siger han.
Hos Dansk Musiker Forbund er Thomas Sandberg glad for den brede politiske opbakning til de mange kunstnere, hvis økonomiske fremtid er på spil.
”Det betyder meget i denne alvorlige sag. Vi ser YouSee’s adfærd som et bevidst forsøg på at underminere Ophavsretslicensnævnet og den danske model til hurtigt og sagligt at få truffet afgørelser. Og vi håber stadig, YouSee kommer til fornuft,” siger Thomas Sandberg.
Ønsker ikke at kommentere
Efter at være forelagt kritikken fra de politiske ordførere, oplyser Mikkel Riis-Jørgensen, der er presseansvarlig hos YouSee’s moderselskab, Nuuday, at de ikke ønsker at kommentere politikernes kritik direkte i pressen.
Dertil har han sendt følgende skriftlige citat:
”Sø- og Handelsretten har mulighed for at behandle alle de spørgsmål, Nuuday ønsker belyst og en afgørelse fra Ophavsretslicensnævnet er ikke bindende for parterne. Derfor vil sagen uanset udfaldet efterfølgende blive bragt for en domstol af en af parterne.
Derfor mener vi, at det blot vil forlænge sagsbehandlingen at starte i Ophavsretslicensnævnet for derefter at fortsætte i retten. Det drejer sig netop ikke om udskydelse, men om at komme hurtigst muligt frem til en endelig afgørelse, og det er vigtigt at understrege, at Nuuday og Copydan har indgået midlertidige aftaler, der sikrer ordnede forhold om betalinger til rettighedshavere under sagsbehandlingen ved rette instans.”
Den udlægning er Thomas Sandberg dog langt fra enig i.
“Ophavsretslicensnævnet er fuldt ud i stand til at træffe en afgørelse i sagen. Og de midlertidige aftaler sikrer ikke fuld betaling til rettighedshavere, hvorfor kunstnerne med udsigten til en afgørelse ved domstolene kan se frem mod op til ti år, hvor de ikke modtager fuld betaling for det indhold, YouSee bruger i deres tv-pakker.”
Nøgleord
Kontakter
Gitte VellingKommunikations og presseansvarlig
Tlf:+45 26 10 51 42gve@dmf.dkBilleder

Faktaboks: Baggrund for sagen
Konflikten begyndte, da YouSee i marts 2024 opsagde alle aftaler med rettighedsorganisationerne Copydan, UBOD og Koda om betaling til rettighedshaverne. YouSee krævede samtidig mere end 70 procent reduktion i betaling, mens de fortsatte med at bruge samme indhold som hidtil. I efteråret 2024 indgik rettighedshavere og YouSee en midlertidig aftale om betaling, indtil en relevant instans havde vurderet sagen.
Den 5. december 2024 traf Ophavsretslicensnævnet afgørelse om, at sagen kan behandles ved Ophavsretslicensnævnet. Den 28. marts 2025 tilkendegav Ophavsretslicensnævnet, at en afgørelse ville kunne træffes senest i 1. halvår af 2026. Kort herefter - den 31. marts 2025 - meddelte YouSee, at de ikke længere ville medvirke i sagen ved Ophavsretslicensnævnet.
Ophavsretslicensnævnet er et uvildigt og specialiseret nævn nedsat af Folketinget til at løse netop denne type konflikter. Siden 1961 er nævnet samlet set kommet med ca. 120 afgørelser - også i sager, hvor YouSee har indgået. Det er uhyre sjældent, at nævnets afgørelser bagefter indbringes for domstolene.
I en nyligt udgivet bog om Ophavsretslicensnævnet af Advokat Henrik Schütze, nævnes således kun i alt tre eksempler over årtierne på, at afgørelser er blevet indbragt for domstolene bagefter. Højesteretsdommeren i Ophavsretslicensnævnet er også formand for Konkurrenceankenævnet, som fører tilsyn med konkurrencemyndighederne.
Om Dansk Musiker Forbund
Dansk Musiker Forbund er Danmarks største fagforening for musikere.
Vi organiserer musikere, solister, sangere, dj's, musikundervisere og alle musikkens øvrige kunstnere, der arbejder med musik og lyd i bredeste forstand.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Musiker Forbund
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.