Danske Regioner

Danske Regioner: Ny aftale sikrer markant løft af psykiatrien og styrkelse af eksisterende tilbud

Del

Regeringen og et bredt politisk flertal har indgået en aftale om den samlede 10-års plan for psykiatrien. Den samlede plan tilfører området i alt 4,6 milliarder kroner årligt fra 2030 og frem. 

Regeringen har sammen med næsten alle Folketingets partier indgået en aftale om den samlede 10-årsplan for psykiatrien. Med den nye aftale er der afsat yderligere 2,6 mia. kroner til initiativer i psykiatrien. Aftalen har især fokus på tidlig indsats, herunder styrkelse af det lettilgængelige tilbud, opbygning af behandlingskapacitet, styrket sammenhæng mellem behandlingspsykiatri og socialpsykiatri samt øget tryghed i psykiatrien.

Aftalen er indgået mellem Regeringen, Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet.

Anders Kühnau, formand for Danske Regioner, er positiv over den nye aftale:

"Aftalen er godt nyt for patienterne, som har brug for en stærkere psykiatri. Den sikrer et reelt løft af psykiatrien – både for patienter, pårørende og personale. Det er især positivt med varige kapacitetsmidler, der skal sikre tilstrækkeligt personale og bedre kvalitet i behandlingen."

Styrkelse af eksisterende tilbud

Aftalen indeholder en styrkelse af det lettilgængelige tilbud, der skal gribe børn og unge med symptomer på psykisk mistrivsel. Det skal gøre at flere børn, unge og deres forældre kan få gavn af tilbuddet nemt, hurtigt og lokalt.

"Det er vigtigt, at langt flere børn og unge får hjælp tidligere, før de bliver så syge, at de har brug for at komme ind i psykiatrien. Det er også med til at understøtte, at vi kan sikre, at ressourcerne i psykiatrien bliver brugt på at hjælpe dem, der er mest syge," siger Anders Kühnau.

Med aftalen er partierne enige om at modernisere ordningen for gratis psykologhjælp for unge mellem 18 og 24 år med angst og depression. Efterspørgslen på ordningen har været stor, og der er derfor lang ventetid til gratis hjælp. En modernisering skal styrke brugen af digitale tilbud og give regionerne større fleksibilitet til at sammensætte den rette behandling.

Det er en god idé, mener Danske Regioner.

"Regionerne får bedre mulighed for at tænke nyt i forhold til at imødegå den store udfordring, som psykisk mistrivsel udgør for mange unge. Det kan vi ikke løse med en  one size fits all-tilgang. I de tilfælde hvor det giver mening, kan de klassiske én-til-én konsultationer suppleres med digitale tilbud, som det er nemmere og hurtigere for de unge at få adgang til. Det handler om at møde alle på det rette niveau," siger Anders Kühnau.

Opbygning tager tid

I lyset af de igangsatte initiativer og de omfattende tiltag i sundhedsreformen er det afgørende, at medarbejderne i psykiatrien får mulighed for at implementere de forandringer, der allerede er besluttet og opbygge den nødvendige kapacitet, der skal styrke psykiatrien markant i de kommende år.

Anders Kühnau understreger, at personalet i psykiatrien skal have tid og rum til at implementere de mange nye tiltag:

"Det tager tid at opbygge kapacitet og rekruttere det nødvendige personale. Derfor er det vigtigt, at aftalen har et langsigtet perspektiv og anerkender, at forandring kræver tid for at få effekt."

Kontakter

Om Danske Regioner

Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.

Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark

Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner

Nyskabende projekt i det nære sundhedsvæsen forebygger genindlæggelser10.4.2025 09:10:32 CEST | Pressemeddelelse

’Bliv trygt hjemme’ er et nyskabende projekt mellem akutsygeplejersker, praktiserende læger og regionale akutmodtagelser. Flere syge bliver behandlet derhjemme, og det forebygger indlæggelser på sygehuset. Regionerne får med sundhedsreformen ansvaret for akutsygeplejen, og det vil det bane vej for flere gode samarbejder på tværs af fagligheder. Det mener Christoffer Buster Reinhardt, formand for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye