Tidlig pubertet øger risiko for overvægt senere i livet for piger
Unikt dansk langtidsstudie med over 136.000 målinger afslører sammenhængen mellem pubertetsudvikling og vægt gennem ungdommen.

Piger, der går tidligt i puberteten, har større risiko for at udvikle overvægt senere i livet – også selv om de ikke har været overvægtige som børn.
Det viser et nye studie fra Aarhus Universitet, der har analyseret højde-, vægt- og pubertetsdata fra næsten 13.000 danske børn.
”Overordnet fandt vi, at børn, der gik tidligt i puberteten havde et højere BMI både før, under og efter puberteten,” fortæller postdoc Anne Gaml-Sørensen fra Institut for Folkesundhed.
”Vi blev dog overraskede over at se, at den sammenhæng mellem tidlig pubertet og højere BMI i voksenalderen, som andre studier har vist for drenge, delvist kan forklares med, at de allerede havde et højere BMI før puberteten,” fortsætter Anne Gaml-Sørensen.
Unik mulighed for at følge børnene tæt
Studiet er baseret på kohorten ”Bedre sundhed i generationer” (BSIG), hvor forskerne har koblet oplysninger om pubertetsudvikling med mere end 136.000 højde- og vægtmålinger fra bl.a. skole- og lægejournaler.
Børnene er fulgt tæt fra 7 til 18 år – en metode der adskiller sig markant fra tidligere forskning på området.
De fleste tidligere studier har været begrænset til en enkelt måling af BMI og en enkelt markør for pubertet, som fx menstruationsalder. Det har gjort det svært at sige noget sikkert om, hvordan vægt og pubertetsudvikling hænger sammen over tid.
”Det, der gør vores studie unikt, er, at vi kan følge BMI og pubertetsudviklingen over flere år. Dels har vi mange forskellige pubertetsmilepæle, og dels kan vi sammenholde dem med BMI på mange tidspunkter i barndommen og ungdommen,” forklarer professor Cecilia Høst Ramlau-Hansen, der har forsket i pubertetsudvikling i mere end ti år og er en anden af hovedforfatterne på studiet.
Biologiske forskelle mellem kønnene
Resultaterne viser, at piger med tidlig pubertet har højere BMI som unge – også selv om de havde normal vægt i barndommen.
Det tyder på, at der er en biologisk forskel mellem kønnene, som gør piger mere sårbare over for tidlig pubertets indvirkning på vægten.
Hos drenge var der kun en lille selvstændig effekt af pubertetsalder, når forskerne tog højde for deres BMI som syv-årige. Deres udvikling følger altså i højere grad det mønster, man kunne forvente ud fra deres vægt i barndommen.
”Vi ser det stærkeste signal hos piger, og det kan meget vel skyldes en reel biologisk forskel mellem kønnene. Det er muligt, at de hormonelle forandringer, som piger gennemgår i puberteten, i højere grad påvirker kroppens fedtlagring og stofskifte – og dermed øger risikoen for overvægt senere i livet,” siger lektor Nis Brix, der også er en af hovedforfatterne på studiet.
’I bund og grund er det vigtigt, at sundhedsplejersker og andre fagpersoner er klar over, at tidligere pubertet ser ud til at øge risikoen for, at specielt piger har et højere BMI gennem ungdommen og som ung voksen’ siger Anne Gaml-Sørensen. Forskerne understreger dog, at der er tale om små forskelle, så det bør ikke give anledning til bekymringer for den enkelte.
Bag om forskningsresultatet
Studietype: Kohortestudie
Samarbejdspartnere: Anne Gaml-Sørensen, Nis Brix, Andreas Ernst, Lea Lykke Harrits Lunddorf, Onyebuchi A. Arah, Katrine Strandberg-Larsen, Cecilia Høst Ramlau-Hansen
Ekstern finansiering: Danmarks frie forskningsfond, European Union.
Evt. interessekonflikt: Ingen
Link til videnskabelig artikel. https://academic.oup.com/aje/advance-article/doi/10.1093/aje/kwaf063/8090265?login=true
Kontakter
Postdoc Anne Gaml-Sørensen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
40868183
ags@ph.au.dk
Professor Cecilia Høst Ramlau-Hansen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
26295715
chrh@ph.au.dk
Lektor Nis Brix
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
30232548
nis.brix@clin.au.dk
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Health får ny klinisk lærestolsprofessor i ortopædkirurgi15.5.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ole Rahbek er nyansat klinisk lærestolsprofessor i ortopædkirurgi ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og Afdeling for Ortopædkirurgi på Aarhus Universitetshospital. Han tiltræder stillingen den 1. september 2025.
Mangel på D-vitamin er forbundet med øget risiko for ADHD, skizofreni og autisme15.5.2025 11:51:13 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet finder i hidtil største studie klar sammenhæng mellem lavt D-vitaminniveau hos nyfødte og senere udvikling af ADHD, skizofreni og autisme.
Health-forsker fremmer diversitet i forskningsmiljøet15.5.2025 11:50:37 CEST | Pressemeddelelse
Professor Lene Niemann Nejsum fra Aarhus Universitet modtager Lundbeckfondens diversitetspris for sit engagerede arbejde med at skabe et inkluderende og mangfoldigt forskningsmiljø i sin forskningsgruppe.
Ny doktor vil forbedre behandlingen af bugspytkirtelkræft15.5.2025 10:13:26 CEST | Pressemeddelelse
Jakob Kirkegård er læge, lektor og nu også doktor på Aarhus Universitets Institut for Klinisk Medicin og Aarhus Universitetshospital. Han har netop opnået doktorgraden i kirurgisk behandling af bugspytkirtelkræft – en af de mest dødbringende kræftformer.
Social, kulturel og økonomisk status påvirker kvaliteten af din medicinske behandling12.5.2025 11:16:06 CEST | Pressemeddelelse
Omfattende dansk studie med 177.495 deltagere viser markante sociale, kulturelle og økonomiske forskelle i risikoen for at modtage uhensigtsmæssig medicin – selv i et land med fri og lige adgang til sundhedsydelser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum