Regioner: Det koster ekstra at uddanne flere læger og sygeplejersker

Del

Der skal uddannes flere sundhedsfaglige de kommende år. Der følger en stor forpligtelse med at uddanne flere læger og sygeplejersker, og regionernes udgift bliver stor, hvis ikke staten tager højde for opgaven.

Regionernes udgifter til at uddanne speciallæger
Regionernes udgifter til at uddanne speciallæger Kilde: Danske Regioner

Alene når det gælder uddannelse af flere speciallæger, så forventer regionerne en udgiftsstigning på gennemsnitligt ca. 150 mio. kr. ekstra hvert år – så regionernes udgifter vil i fx 2030 være tre-kvart milliard højere end i år.  
Baggrunden er, at staten de seneste år har øget optaget på medicinstudiet og dimensioneringen af speciallægeuddannelserne markant, hvilket resulterer i stigende udgifter til at videreuddanne læger i regionerne. 
Det nuværende optag på medicinstudiet og videreuddannelsen af læger til speciallæger betyder, at regionernes udgifter på området om tyve år vil være steget til 12,1 mia. kr. i forhold til 8,7 mia. i 2022.  
Udgifterne dækker over udgifter til oplæring, supervision,  feedback,  løn og  kurser.
Forhandlinger om økonomi bør afspejle virkeligheden 
Det er med Sundhedsreformen aftalt at øge antallet af uddannelsesstillinger i psykiatri, almen medicin og geriatri yderligere i forhold til, hvad der allerede er vedtaget i den seneste dimensioneringsplan. Danske Regioner peger samtidig på, at det giver yderligere ekstra-udgifter til at uddanne flere speciallæger, hvilket der bør tages højde for i økonomiforhandlingerne  med staten. 
- Det er vi nødt til at pege på, når Danske Regioner i disse dage forhandler næste års økonomi med regeringen. For den ekstra uddannelsesopgave forpligter. Vi ønsker at uddanne fremtidens speciallæger bedst muligt, men den slags koster, siger Anders Kühnau, formand for Danske Regioner. 
Høj kvalitet kræver gode uddannelsesforløb
Når det gælder uddannelsen af læger, er optaget af nye medicinstuderende øget med 12 procent de seneste ti år, og det smitter af på antallet af læger, der naturligt ønsker en at videreuddanne sig til speciallæger.
Og det er ikke kun uddannelsen af flere læger, der koster ekstra i årene fremover. Generelt har regionerne oprustet, når det gælder antallet af studerende i praktik på hospitalerne. De seneste ti år er optaget på sygeplejerske-uddannelsen øget med 13 procent.     
- Det er en vigtig opgave at sikre samfundet og borgerne til en fremtid, hvor vi fortsat kan tilbyde behandling af meget høj kvalitet. Men alle parter bør være klar over, hvad det koster, lyder det fra Anders Kühnau.
FAKTA:
•    Regionerne er hvert år praktiksted for ca. 25.000 sundhedsprofessionelle.
•    Sygeplejerske- og lægeoptaget er på ti år steget med henholdsvis 13 og 12 procent 
•    Antallet af læger ventes at vokse med 58 procent frem mod 2050

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner

Nyskabende projekt i det nære sundhedsvæsen forebygger genindlæggelser10.4.2025 09:10:32 CEST | Pressemeddelelse

’Bliv trygt hjemme’ er et nyskabende projekt mellem akutsygeplejersker, praktiserende læger og regionale akutmodtagelser. Flere syge bliver behandlet derhjemme, og det forebygger indlæggelser på sygehuset. Regionerne får med sundhedsreformen ansvaret for akutsygeplejen, og det vil det bane vej for flere gode samarbejder på tværs af fagligheder. Det mener Christoffer Buster Reinhardt, formand for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye