Danskere stresser i stilhed: Husker dårligere og sover ringere
Selvom Danmark er det land i Norden, hvor færrest oplever hyppig stress, viser en ny, omfattende rapport fra Nordens største forsikringsselskab, If, at mange danskere lever med skjulte symptomer på mental belastning.

Koncentrationsbesvær og hukommelsessvigt breder sig, mens der ses et fald i de fysiske reaktioner. Det er nogle af konklusionerne i Ifs Nordiske Helbredsrapport 2025, som bygger på en omfattende undersøgelse af stress og arbejdsliv i Norden.
- Danmark har ry for ro og balance, men tallene viser en anden virkelighed. Vi er måske ikke i en synlig panik, men danskerne er mentalt pressede i det skjulte, siger Kristina Ström Olsson, helbredsstrateg i If Forsikring.
63 procent er stresset indimellem
Mens kun 10 procent af danskerne siger, at de ofte føler sig stressede, oplever hele 63 procent af de adspurgte 1.065 danskere stress “indimellem”. Hele 35 procent har været stressede i mere end seks måneder. Det er lavere end i vores nabolande Norge og Sverige, men stadig et væsentligt tegn på langvarig belastning.
Sammenlignet med 2024 viser målingen fra 2025, at stress ikke nødvendigvis er stigende i Danmark, men at den ændrer karakter.
Særligt bemærkelsesværdigt er det, at mange danskere rapporterer kognitive symptomer som dårligere hukommelse og problemer med at koncentrere sig. 55 procent af danskerne melder om en stigning i hukommelsesbesvær, hvilket er hele 10 procentpoint flere end sidste måling i Ifs helbredsrapport fra 2024. Også en stigning i danskere, der oplever øget irritabilitet, fra 48 procent i 2024 til 52 procent i 2025, indikerer en reaktion på overbelastning.
Samlet er der tale om et stressmønster, der ikke nødvendigvis mærkes med det samme, men det tærer langsomt på trivsel og arbejdsevne, forklarer helbredsstrategen:
- Vi ser et skifte fra akutte stressreaktioner til mere snigende mentale symptomer. Det er et faresignal, der kræver handling og som bør have skærpet opmærksomhed hos både arbejdsgivere og i sundhedssystemet, siger hun.
- Når kognitive symptomer som koncentrations- og hukommelsesproblemer bliver mere udbredte, indikerer det en befolkningsgruppe, der mentalt er mere presset og kan få behov for en støtte, der i højere grad er målrettet denne type stress-konsekvenser, konkluderer Kristina Ström Olsson.
Kognitive symptomer er eksempelvis hukommelsesproblemer (glemme aftaler, navne, hvor man har lagt ting), koncentrationsbesvær (svært ved at holde fokus eller afslutte opgaver), vanskeligheder med at finde ord eller følge en samtale og problemer med planlægning og overblik (fx svært ved at strukturere dagen eller løse problemer), nedsat dømmekraft (fx træffe usædvanlige beslutninger eller misforstå sociale signaler).
Helbredsstrategen vurderer samlet, at rapportens danske resultater understreger behovet for tidlig indsats og mere målrettet forebyggelse af langvarig mental belastning.
Danmark har størst positiv fremgang
Danmark er det land i Norden, som fra sidste måling i 2024 har oplevet det mest markante fald i den oplevede negative stress. Derfor glæder helbredsstrategen sig over et fald på henholdsvis 6 procentpoint i danskere, der kæmper med angst som stresssymptomer og smerter som fx hovedpine.
Om undersøgelsen
If Nordic Health Report 2025 er udarbejdet af analyseinstituttet Verian på vegne af If Skadeforsikring. Undersøgelsen er baseret på 4.232 interview med voksne i Danmark, Sverige, Norge og Finland. I alt 1.065 danskere har deltaget i undersøgelsen, som er gennemført fra 23. januar til 7. februar 2025.
Nøgleord
Kontakter
Birgitte RingbækHead of PressIf Forsikring
Tlf:+45 6120 5009birgitte.ringbaek@if.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra If Forsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra If Forsikring
Her er den vigtigste faktor, når danskerne vælger job – det er ikke lønposen30.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En attraktiv lønpakke står højt på ønskelisten hos mange danskere, når de er på udkig efter et job. Flere faktorer er dog vigtigere end en høj løn, når danskerne skal pege på, hvad der gør en arbejdsgiver attraktiv, og højdespringeren er fleksibelt arbejde. Det viser en ny, nordisk helbredsrapport udarbejdet af analysebureauet Verian for If, Nordens største forsikringsselskab. 58 procent af de 1.065 adspurgte danskere peger på fleksibelt arbejde som en faktor, der gør arbejdspladsen attraktiv. Kun 33 procent af de adspurgte danskere peger på ”høj løn”. ”Undersøgelsen understreger, at det ikke længere er nok at tilbyde høj løn og goder til sine ansatte. Som virksomhed skal man også være klar til at tilbyde fleksibilitet, hvis man vil tiltrække de dygtigste kandidater,” siger Kristina Ström Olsson, sundhedsstrateg i If. Kan give bagslag Fleksibelt arbejde kan blandt andet indebære, at medarbejdere har mulighed for at arbejde hjemme eller uden for almindelig arbejdstid. Denne arbejdsform
If og Topdanmark: Det dækker din rejseforsikring ved hedebølge eller skovbrand25.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Flere sydeuropæiske lande er ramt af en hedebølge, netop som mange danskere gør sig klar til sommerferie. Det rejser naturligt spørgsmålet: Hvordan er man dækket som forsikringskunde, hvis feriedestinationen rammes af ekstrem varme eller skovbrand? De senere år har særligt Sydeuropa oplevet gentagne hedebølger og naturbrande, og det har fået kunder hos If og Topdanmark til at henvende sig med spørgsmål om rejseforsikringens dækning. "Vi forstår godt, at det kan føles utrygt at rejse til et område ramt af skovbrand. Som udgangspunkt dækker afbestillingsforsikringen ikke i sådanne tilfælde. Men hvis myndigheder fraråder indrejse eller anbefaler evakuering på grund af naturkatastrofe, kan der være mulighed for dækning – forudsat at kunden har de rette dækninger,” siger Lama Chehade, skadeschef i Ifs danske forretning. Hvornår dækker afbestillingsforsikringen? Især forældre med små børn og ældre borgere har henvendt sig med et ønske om at gøre brug af afbestillingsforsikringen på grund af
Mange danskere arbejder, selvom de er syge: Kan bidrage til usund kultur16.6.2025 06:29:00 CEST | Pressemeddelelse
Hver anden dansker fortsætter med at arbejde, selvom de føler sig syge. Det viser en ny, nordisk helbredsrapport gennemført blandt 1.065 danskere af analysebureauet Verian for If, Nordens største forsikringsselskab. “Man bør ikke arbejde, når man er syg. Arbejde under sygdom kan både have konsekvenser for den enkelte og arbejdspladsen, og derfor er det et problem, at så mange danskere arbejder trods sygdom,” siger Kristina Ström Olsson, sundhedsstrateg hos If. 51 procent af de adspurgte danskere svarer i undersøgelsen, at de arbejder, selvom de er syge. 24 procent tilkendegiver, at de møder fysisk op på arbejdspladsen under sygdom, mens 12 procent arbejder hjemmefra. 15 procent svarer, at det varierer, om de møder ind på arbejdspladsen eller arbejder hjemmefra under sygdom. Kun 39 procent vælger at lade arbejdet ligge, når de er syge, mens ti procent ikke svarer på, om de fortsætter med at arbejde under sygdom. "Man risikerer at smitte sine kolleger, hvis man tager på arbejde, når man
Syv ud af ti danskere oplever negativ stress – disse aldersgrupper stikker ud6.5.2025 06:35:00 CEST | Pressemeddelelse
En stor del af danskerne døjer med negativ stress. Det viser en ny, nordisk helbredsrapport, som Verian har foretaget for If, Nordens største forsikringsselskab.
Virksomheder udpeger cyberangreb som største trussel – men halvdelen har ikke styrket sikkerheden30.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Mens danske virksomheder ser cyberangreb som den største trussel, har overraskende mange ikke styrket IT-sikkerheden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum