Bæredygtig kemi fra ålegræs skal revolutionere landbruget
Dansk forskningsprojekt gør klar til at erstatte skadelige pesticider og kemikalier i landbruget med et bæredygtigt stof produceret ved hjælp af fermentering. Innovationsfonden investerer millionbeløb.

Et nyt forsknings- og innovationsprojekt sigter mod at starte en grøn revolution i landbruget og industrien. Frem mod 2028 vil projektet DROPLET udvikle en bæredygtig produktion af ålegræssyre, som er et naturligt stof fundet i ålegræs, der kan erstatte miljøskadelige pesticider og fossile kemikalier.
- Med DROPLET åbner vi døren for en grøn kemisk produktion, der kan erstatte store mængder fossile og giftige produkter i alt fra pesticider til plastmaterialer. Det vil ikke kun gavne miljøet, men også styrke Danmarks position inden for bæredygtige teknologier, siger projektleder Alex Toftgaard Nielsen, CSO hos Cysbio og professor ved DTU.
Landbruget står overfor store udfordringer med at reducere skadelige kemikalier og finde effektive alternativer. Ålegræssyre har vist sig at have et stort potentiale som et naturligt alternativ til traditionelle pesticider og som en byggesten i bæredygtige materialer, men indtil videre har produktionen været for dyr.
Med en ny mikrobiologisk metode udviklet af virksomheden Cysbio og forskere fra DTU Biosustain og DTU Kemiteknik vil DROPLET-projektet halvere omkostningerne ved produktion af ålegræssyre samt udvikle og teste kemiske varianter af stoffet. Målet er klart: at gøre stoffet konkurrencedygtigt i stor skala til landbruget og plastindustrien.
Innovationsfonden investerer 7,8 millioner kroner i projektet, som gennemføres af et stærkt konsortium med Cysbio, DTU Biosustain og DTU Kemiteknik, som tilsammen besidder ekspertisen inden for bioteknologi, fermentering og polymerteknologi til at sikre succes og kommercialisering.
Fakta:
- Innovationsfondens investering: 7.8 mio. kr.
- Samlet budget: 12.9 mio. kr.
- Varighed: 3 år (2025-2028)
- Officiel titel: "Developing the production and use of bio-based Zosteric acid for agricultural applications and as a platform chemical (DROPLET)"
Om partnerne:
- Cysbio udvikler avancerede mikrobiologiske produktionssystemer.
- DTU Biosustain er førende inden for bio-baserede produktionsmetoder.
- DTU Kemiteknik arbejder med udvikling af bæredygtige materialer og kemiske processer.
Kontakter
Line SkouboePresse- og kommunikationsrådgiver
Tlf:61905039line.skouboe@innofond.dkAlex Toftgaard NielsenCSOCysbio
Tlf:2179 8906atn@cysbio.comOm Innovationsfonden
Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.
Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt16.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver. Innovationsfonden har investeret 6 millioner kroner i projektet.
Verdens første Hepatitis C-vaccine på vej2.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt dansk forskningsprojekt vil udvikle verdens første vaccine mod hepatitis C-virus, der hvert år inficerer én million mennesker. En effektiv vaccine er essentiel for at nå WHO’s mål om at eliminere leverbetændelse forårsaget af virus. Innovationsfonden investerer 15,7 millioner kroner i projektet.
Banebrydende forskning i genredigering af stamceller skal give håb til patienter med medfødte immundefekter26.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt vil udvikle nye, effektive behandlingsmuligheder for patienter med sjældne og livstruende immunsygdomme. Innovationsfonden investerer 24,6 millioner kroner i projektet GENESCURE, som er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.
Nyt dansk AI-partnerskab skal bane vejen for bedre medicinske behandlinger og hurtigere opdagelse af bivirkninger12.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt dansk partnerskab vil udvikle en AI-motor, der skal sikre patienter bedre behandlinger ved at hjælpe klinikere med at opsamle evidens hurtigt og præcist og opdage vigtige sammenhænge, som ellers ville tage år at finde.
Forskningsprojekt vil knække koden til kvantelyskilder og kvantenetværk12.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt dansk-tysk forskningssamarbejde skal udvikle nye lyskilder, der har potentiale til at revolutionere kryptografi og netværk mellem kvantecomputere. Innovationsfonden investerer 40 mio kr. i projektet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum