5 procent af danske heste holdes alene trods lovkrav
En ny undersøgelse blandt danske hesteejere viser, at størstedelen lever op til dyrevelfærdsloven og lader deres heste have selskab af andre. 5 procent siger dog bestemt nej til selskab på folden og angiver mangel på passende selskab som årsag.

En ny undersøgelse fra Agria viser, at 92 procent af hesteejerne i Danmark lader deres heste gå sammen med andre heste for at opfylde deres behov for social interaktion og øget tryghed.
Ifølge den danske dyrevelfærdslov skal alle hestehold bestå af mindst to heste. På trods af dette siger 5 procent af danske hesteejere i Agrias undersøgelse bestemt nej til selskab på folden og nævner mangel på passende foldmakkere som årsag.
- Heste er flokdyr og har et adfærdsmæssigt behov for kontakt til andre heste. Flokken udgør en betydelig kilde til tryghed for hesten. Fra et velfærdsperspektiv er det afgørende, at heste lever i en flok og har interaktioner med andre heste for at føle sig trygge og opfylde deres sociale behov, siger Agrias hestedyrlæge, Jon Vedding Nielsen.
31 procent af de hesteejere, der svarer, at deres heste altid går alene på fold, nævner som årsag, at der ikke findes nogen egnede foldkammerater, mens andre 25 procent nævner, at hesten ikke kommer godt ud af det med andre heste.
Tilvænning hindrer slagsmål
Jon Vedding Nielsen anbefaler, at heste gradvist vænnes til hinanden, inden de slippes løs sammen for første gang for at forhindre skader. Hesteejere bør overvåge hestene i starten for hurtigt at kunne handle, hvis noget går galt:
- Lad hestene mødes og snuse til hinanden; for eksempel kan de sættes opstaldet ved siden af hinanden, rides sammen og gå side om side på to folde i en periode, råder Jon Vedding Nielsen.
13 procent af respondenterne i undersøgelsen angiver som årsag til hestens manglende selskab, at ejeren er bekymret for, at den bliver skadet, hvis den får selskab af en eller flere andre heste på folden.
- Det er muligt at minimere risikoen for skader ved at matche heste, der kommer godt ud af det med hinanden, og undgå konkurrence om mad, vand og plads, Jon Vedding Nielsen. Han tilføjer:
- Alvorlige skader påført af andre heste på folden er sjældne, men traumatiske skader fra spark og bid kan forekomme. En stresset eller jagtet hest kan også bryde igennem hegnet for at komme ud af folden.
Fremmer naturlig bevægelse
Hestedyrlægen ser flere fordele ved selskab på folden:
- Heste, der går sammen, opbygger gradvist deres styrke og kondition, efterhånden som de bevæger sig på folden. To eller helst flere heste på folden fremmer naturlig bevægelse, samtidig med at de har det bedre mentalt og bliver mere harmoniske, siger Jon Vedding Nielsen.
- Der er selvfølgelig altid undtagelser, hvor risikoen for skader anses for overhængende, f.eks. ved heste, der ikke har lært den rette sociale adfærd, ofte på grund af at deres ejere har holdt dem adskilt fra andre, men i de fleste tilfælde kan der findes løsninger. Selv for hingste, siger Jon Vedding Nielsen.
Undersøgelsen blev udført af Xtreme på vegne af Agria i 2025. I alt 304 danske hesteejere og ryttere i alderen 18-74 år deltog.
Nøgleord
Kontakter
Anne OrholtKommunikationsrådgiverOrholt Media
Tlf:2897 1907anne@orholt.dkLotte EversMarketingchefAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkBilleder

Links
Om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Faldende fødselsrate: Yngre danskere vælger kæledyr frem for børn19.5.2025 09:20:34 CEST | Pressemeddelelse
I en tid hvor fødselsraten i Danmark falder, viser en ny undersøgelse fra Agria, at 56 procent af de 18-39-årige kæledyrsejere mener, at hund og kat helt eller til en vis grad kan være et alternativ til at få børn.
Tusindvis af danskere går tur for hjemløse hunde8.5.2025 10:24:20 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne elsker deres hunde – og går gerne langt for dem. Den 24. og 25. maj går de også for dem, der mangler et hjem. Gå med på årets mest givende tur, og vær med til at samle ind til udsatte hunde over hele landet.
Manglende planlægning udgør en risiko for hestes sundhed30.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er de færreste ryttere, der lægger planer for deres træning og konkurrencedeltagelse, viser en ny undersøgelse: Helt op til 69 procent overvejer end ikke at sikre hestens behov for restitution. Det er problematisk, mener Agria, for planlægning af træning, konkurrence og tid til restitution er nødvendigt for hestens sundhed og holdbarhed.
Påsken kan være livsfarlig for dit kæledyr11.4.2025 09:46:29 CEST | Pressemeddelelse
Påsken står for døren, og de store veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis du ikke holder øje med hund og kat, og de stikker snuden i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Her får du de bedste tip til en tryg påskeferie for din firbenede ven.
Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund10.4.2025 11:05:13 CEST | Pressemeddelelse
I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund – og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum