Red Barnet i ny undersøgelse: Vi er ikke gearet til at hjælpe børn godt nok, hvis vi bliver ramt af en katastrofe
Børns behov fylder alt for lidt i Danmarks samlede kriseberedskaber, viser ny kortlægning. I en tid med et markant øget trusselsbillede skal vi gøre mere for at hjælpe børn – både før, under og efter en krise eller katastrofe. Derfor præsenterer Red Barnet en række anbefalinger til at styrke fokus på børns behov i Danmarks samlede kriseberedskab.

Hvad gør vi, hvis strømmen ryger, nettet bryder sammen, og der ikke er vand i vandhanen som følge af en naturkatastrofe eller hybridangreb? Hvordan håndterer vi et terrorangreb eller et skoleskyderi? Og hvordan sikrer vi, at de over en million danske børn, der færdes i skoler, fritidstilbud, daginstitutioner og bag hjemmets fire vægge, får den hjælp, kommunikation og støtte, som de har brug for?
– Overordnet er børn ikke systematisk tænkt ind i de generelle beredskabsplaner, og der er ikke specifikke procedurer eller overordnede principper for, hvordan man generelt håndterer børns behov i krisesituationer. Det kan få store konsekvenser, hvis vi skulle stå i den ulykkelige situation, at Danmark bliver ramt af en større krise”, fortæller psykolog i Red Barnet Pernille Spitz, der står bag kortlægningen.
Og der er god grund til at styrke indsatsen for at sikre børns behov og perspektiv i det samlede beredskab. For kriser og katastrofer kan i værste fald medføre voldsomme og langvarige posttraumatiske reaktioner hos børn, der både kan påvirke deres trivsel og udvikling, samt føre til søvnbesvær og koncentrationsbesvær. Og hvis børn ikke får tilstrækkelig støtte til at komme sig oven på en krise, kan eftervirkningerne vare lagt ind i voksenlivet.
– Vi har for eksempel set, hvordan terrorangrebet i Utøya har haft langsigtede konsekvenser for de børn og unge, der var vidne til angrebet. To år efter oplevede mange unge stadig fysiske symptomer som svær hovedpine og smerter i kroppen, og godt og vel halvdelen af de unge havde stadig søvnproblemer 8,5 år efter angrebet. Det er et skrækeksempel på, hvordan en voldsom og brutal handling, der udfoldede sig over få timer, hjemsøger børnene mange år efter. Derfor er det så vigtigt, at vi har det bedste setup, så vi kan hjælpe børnene bedst muligt – både før, under og efter en krise, siger Pernille Spitz.
– Det er ikke nok at tale om børn – vi skal tale med dem. Når kriser truer, så er der brug for voksne, der tør forklare det svære. Vi voksne skal give plads til spørgsmål og skabe tro på, at vi kan og vil passe på fremtiden. Den slags kommunikation bygger både tryghed og tillid. Red Barnet er med deres anbefalinger med til at sætte et vigtigt fokus på, hvordan vi bedst muligt inddrager børn i kriseberedskab, siger minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen.
Også hos Østifterne, der har støttet undersøgelsen, er man glade for, at der nu er kastet lys over, hvordan det står til med børnene i landets kriseberedskaber.
– Det er afgørende, at vi nu har et godt grundlag for at gøre alt, hvad vi kan som samfund for, at alle børn kan føle sig trygge og udvikle sig bedst muligt. Børn skal opleve, at vi som samfund lytter til dem og tager dem alvorligt. Det betyder også, at vi skal indtænke dem i forhold til de trusler, som Danmark står over for. Vi skal hjælpe dem med at forstå denne nye verden, så de kan handle, og så de kan få hjælp, hvis vi bliver ramt af en krise eller en katastrofe, siger Laura Thatt, projektchef i Østifterne.
Sammen med kortlægningen præsenterer Red Barnet en række anbefalinger til, hvordan vi kan styrke kriseberedskabet i Danmark og sikre, at børn systematisk er tænkt ind i alle dele af beredskabet. Red Barnet anbefaler blandt andet:
- at der udvikles alderssvarende kommunikation om kriser og beredskab til børn sammen med kommunikation rettet mod forældrene, så de bliver styrket i at skabe tryghed for sig selv og deres børn.
- at der tilvejebringes mere viden om børns oplevelser af kriser og det aktuelle trusselsbillede i Danmark.
- at der tilvejebringes mere viden om anbringelsessteders kriseberedskab.
- at der udvikles principper og eksempler på god praksis for, hvordan beredskabsplaner kan imødekomme børns rettigheder og behov.
- at der fast er børnefaglig ekspertise til stede i centrale krisekoordinerende organer.
- at der skabes en struktur, som sikrer, at myndigheder og civilsamfund samarbejder om at skabe et sikkerhedsnet under børn i udsatte positioner.
- at der sikres systematisk opsøgende støtte til børn og familier efter voldsomme krise- og katastrofehændelser.
- at flere – både børn og voksne – lærer psykisk førstehjælp.
- at styrke opmærksomheden på det, som børn møder online.
Kontakter
Laurids Bæk SimonsenPressechef
Tlf:2283 3692labs@redbarnet.dkLinks
Om Red Barnet
Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.
Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.
Følg pressemeddelelser fra Red Barnet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Red Barnet
Ny rapport: Klimaforandringerne fører til, at millioner af børn vil opleve ekstrem varme og flere voldsomme naturkatastrofer7.5.2025 17:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at temperaturstigninger som følge af de menneskeskabte klimaforandringer vil have voldsomme konsekvenser for børn verden over. Uden øjeblikkelig handling vil millioner af børn opleve ekstrem varme og flere og voldsommere naturkatastrofer. Vi skal udfase brugen af fossile brændstoffer, mener Red Barnet.
Red Barnet: Langt flere børn og unge søger hjælp efter deling af intime billeder28.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
SletDet Rådgivningen i Red Barnet har i 2024 hjulpet rekordmange børn og unge, der har været udsat for digitale krænkelser. At få delt intime eller private billeder uden samtykke er den problemstilling, som flest har henvendt sig om – 40 procent flere end året før. På få år er der sket en tredobling i, hvor mange børn og unge i Danmark der får delt deres private eller intime billeder. Udviklingen kalder på handling, lyder det fra Red Barnet: Techgiganterne må tage ansvar for deres platforme, og børn og unge skal have mere viden om at passe på sig selv og andre online.
Sådan taler du med dit barn om trusler mod Danmark11.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er afgørende, at vi som samfund gør mere for at hjælpe børn med at afkode og forstå konsekvenserne af det meget alvorlige risiko- og trusselsbillede, som Styrelsen for Samfundssikkerhed udgav i går.
Ny stor indsats skal styrke børns digitale dannelse i skole, fritid og hjem25.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I dag går en ny platform i luften med den hidtil bredeste indsats for at styrke digital dannelse og trivsel hos børn og unge i Danmark. Skoler over hele landet får adgang til gratis undervisningsmaterialer og et ung til yngre-program, ligesom der er tilbud til fritidsklubber og familier. Bag indsatsen står On, der er et samarbejde mellem Red Barnet, Børns Vilkår, Medierådet for Børn og Unge samt Center for Digital Pædagogik.
Red Barnet på Skolernes Trivselsdag: Et godt fritidsliv er afgørende for børns trivsel7.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et stort antal skoler - i alt 330 - sætter sammen med Red Barnet fokus på børns fritidsliv og hobbyer på Trivselsdagen den 7. marts. Et meningsfyldt fritidsliv spiller en vigtig rolle for børns trivsel, lyder det fra Red Barnet, som er begejstret over den massive interesse fra skoler over hele landet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum