Kongeriget Danmark overtager formandskabet for Arktisk Råd
Norge overdrager formandskabet til Kongeriget Danmark i Tromsø i dag. Det markerer startskuddet på Kongerigets formandskab for de næste to år.
Nalaakkersuisoq for Udenrigsanliggender og Forskning, Vivian Motzfeldt, vil på vegne af Kongeriget, få overdraget formandskabshammeren af den norske udenrigsminister, Espen Barth Eide som symbol på, at Kongeriget overtager formandskabet for Arktisk Råd efter Norge.
”Det er en stor ære, at vi nu kan påbegynde Kongerigets formandskab i Arktisk Råd. I en international svær tid, er vores helt klare ambition, at vores arbejde skal komme de arktiske folk til gavn. Jeg takker Norge for det værdifulde arbejde de har gjort de seneste år og deres flotte resultater. Jeg ser frem til et godt samarbejde med Færøerne og Danmark, hvor vi i fællesskab kan tage ansvar for at lede arbejdet i Arktisk Råd,” siger Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender og Forskning Vivian Motzfeldt.
”Arktisk Råd har i tre årtier demonstreret værdien af multilateralt samarbejde, og det medfører et særligt ansvar at overtage formandskabet i en tid som denne. I tæt samarbejde med Grønland og Danmark vil Færøerne i rollen som næstformand (Deputy SAO Chair) fremhæve de centrale prioriteter i formandskabsprogrammet, støtte arbejdet med at sikre Rådets fremtid og bidrage aktivt til varetagelsen af formandskabet i en tid, hvor internationalt samarbejde i Arktis og Nordatlanten er vigtigere end nogensinde," siger udenrigs- og erhvervsminister Sirið Stenberg.
”Arktisk Råd spiller en central rolle i de kommende år. I en tid, hvor regionens samarbejde er udfordret, har Norge gjort en stor indsats for at få genstartet arbejdet i Arktisk Råd. Jeg ser frem til at videreføre den vigtige opgave, når vi i fællesskab med Grønland og Færøerne overtager formandskabet for de næste to år,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.
Dermed får Kongeriget ansvaret for at lede arbejdet i Arktisk Råd og finde løsninger på de fælles udfordringer, som landene og befolkningerne i Arktis oplever på tværs af regionen. Det er anden gang, at Kongeriget skal stå i spidsen for Rådet. Første gang var i 2009 – 2011.
Kongeriget vil arbejde for at bibeholde et levende og modstandsdygtigt Arktisk Råd. Formandskabet har fem tematiske prioriteter: oprindelige folk og samfund i Arktis, bæredygtig økonomisk udvikling og energiomstilling, havet, klimaforandringer i Arktis, og biodiversitet.
Under formandskabet indtræder den nyudnævnte arktiske ambassadør, Kenneth Høegh, i rollen som formand for gruppen af højtstående embedsfolk, også kaldet Chair of the Senior Arctic Officials eller SAO Chair, mens Færøerne varetager rollen som Deputy SAO Chair. Danmark fortsætter med at varetage rollen som National SAO.
Overdragelsesceremonien kan ses her og Kongerigets formandskabsprogram kan læses her
Fakta om Arktisk Råd
- Arktisk Råd består af otte arktiske stater og seks organisationer (permanente deltagere), som repræsenterer oprindelige folk i Arktis.
- De otte arktiske stater er Canada, Kongeriget Danmark, Finland, Island, Norge, Rusland, Sverige og USA.
- Arktisk Råd er et internationalt forum, som beskæftiger sig med en bred vifte af centrale spørgsmål i Arktis. Centralt i Rådets arbejde står de arktiske indbyggeres levevilkår, herunder særligt for de oprindelige folk, i en verden som undergår store forandringer. Forandringer, som i særlig grad påvirkes af voldsomme ændringer i klima og miljø. Temperaturerne i Arktis fortsætter med at stige, nu omkring tre gange hurtigere end det globale, årlige gennemsnit. Arktisk Råds arbejde med at kortlægge udviklingen i klima, det marine miljø, biodiversitet, katastrofehåndtering m.m. har stor betydning også i forskellige internationale samarbejder.
- Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 udfordrer arbejdet i Arktisk Råd. Der afholdes p.t. ikke formelle møder på diplomatisk niveau (SAO møder) eller på politisk niveau (ministermøder), hvorimod de tekniske arbejdsgrupper i Rådet har mulighed for at mødes virtuelt og fortsætte deres vigtige arbejde.
For yderligere information kontakt:
Udenrigsministeriet på pressevagten@um.dk eller +45 61 97 92 47 (ikke SMS)
Departementet Udenrigsanliggender og Forskning på rsth@nanoq.gl eller +299 553303
Udenrigs- og erhvervsministeriet på press@mfa.fo eller +298 556075
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Forsvarsministeren og udenrigsministeren rejser til USA4.7.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I morgen rejser forsvarsminister Troels Lund Poulsen og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen til Washington D.C. for at møde centrale amerikanske beslutningstagere og formidle den danske regerings synspunkter.
Nu begynder det danske EU-formandskab, som skal levere på sikkerhed og konkurrenceevne1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag, tirsdag den 1. juli 2025, begynder det danske EU-formandskab, som vil vare frem til årsskiftet. Den danske regering har valgt to hovedprioriteter for formandskabet, som vi fra dansk side ser frem til at levere på – et mere sikkert Europa, herunder bedre styr på migrationen til EU og støtte til Ukraine, og et mere konkurrencedygtigt og grønt Europa.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn25.6.2025 14:26:52 CEST | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde torsdag den 26. juni 2025 kl. 09.00
Regeringen indgår bred aftale om ny udviklingspolitisk strategi20.6.2025 12:41:09 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen er sammen med Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet enige om en ny udviklingspolitisk strategi.
Joint Actions to Further Counter the Shadow Fleet19.6.2025 15:30:00 CEST | Pressemeddelelse
We, the Foreign Ministers and government representatives of Belgium, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Iceland, Latvia, Lithuania, the Netherlands, Norway, Poland, Sweden, and the United Kingdom have met today to address the challenge posed by the Russian shadow fleet. We call for further joint and coordinated action to effectively address Russian attempts to circumvent international sanctions. Russia’s destabilising actions have strengthened our resolve to protect maritime security, safety, the marine environment and freedom of navigation in accordance with international law. We are particularly concerned about stateless vessels and falsely flagged vessels. Stateless vessels, including those falsely claiming to fly a flag, do not have a responsible flag state and are not entitled to rights under the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), including freedom of navigation. If vessels fail to fly a valid flag in the Baltic Sea and the North Sea, we will take a
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum