Guldborgsund Kommune

Fra proceskrav til resultatstyring i beskæftigelsesindsatsen

Del

Med den politiske aftale på Christiansborg om reform af beskæftigelsesindsatsen vil fokus fremadrettet være på, om kommunerne formår at få borgere i job eller uddannelse frem for på proceskrav. Guldborgsund Kommune har allerede gode erfaringer med resultatstyring i samarbejdet med en privat aktør.

Samarbejdet med private aktører styrkes i fremtiden. Foto: Patrick Kirkby/Guldborgsund Kommune
Samarbejdet med private aktører styrkes i fremtiden. Foto: Patrick Kirkby/Guldborgsund Kommune

I fremtidens beskæftigelsesindsats skal kommunerne bruge færre ressourcer på at leve op til proceskrav, og der bliver større frihed til at tilrettelægge indsatsen ud fra den enkelte borgers individuelle behov. Det afgørende bliver, om indsatsen virker.

Guldborgsund Kommune har allerede taget forskud på resultatstyring af beskæftigelsesindsatsen i samarbejde med den private aktør Provi. Provi leverer blandt andet rådgivning til ledige om fremtidigt job eller uddannelse. Konkret har jobcentret købt et forløb hos Provi, som skal få unge a-dagpengemodtagere i job eller uddannelse. Provi får kun betaling, hvis de lykkes med den opgave – den såkaldte ”no cure – no pay” model. Det er én måde at arbejde med resultatstyring på.

Beskæftigelsesudvalget har derfor besøgt Provi for at høre mere om deres erfaringer med modellen.

”For Provi er det naturligt, at vi aflønnes efter vores resultater”, siger direktør Uffe Stein fra Provi. ”Vi løber selvfølgelig en risiko, men vi forstår godt kommunens ønske om kun at bruge penge på det, der virker. Og vores opgave er så at skabe de resultater, som kommunen forventer, og som vi har forpligtet os til at levere. Og det lykkes vi med langt hen ad vejen.”

Nadja er en af de borgere, der har deltaget i forløb hos Provi. Med en HF i bagagen og erfaring fra både butik og rengøring stod Nadja et sted i livet, hvor hun gerne ville bygge videre med en uddannelse, der kunne åbne nye døre og give en mere stabil fremtid. Under forløbet hos Provi fik Nadja øjnene op for det administrative område, og der blev sat en aftale i stand med en studievejleder på CELF. Nadja går nu i gang med et 5-ugers EUS-forløb, som skal klæde hende på til at starte på kontoruddannelsen.

”Vi er glade for at høre fra Provi, at modellen virker og er med til at skabe resultater for borgerne, for vi kommer i endnu højere grad til at arbejde med resultatstyring i fremtiden. Og heldigvis får vi meget større frihed til selv at bestemme, hvilke indsatser vi mener er de rigtige for den enkelte borger”, siger formand for Beskæftigelsesudvalget René Christensen.

Beskæftigelsesudvalget vil i den kommende tid drøfte beskæftigelsesreformen, og hvad den betyder for Guldborgsund Kommune. Første del af reformen forventes at træde i kraft 1. februar 2026.

Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye