Lukas fra Valby er Danmarks bedste bygningssnedker. Nu går han efter guldet til EuroSkills
Et lille talent og masser af træning. Det er Lukas’ egen forklaring på, hvordan han er nået så langt. Og når han trækker i den røde landsholdstrøje, bliver han ekstra motiveret til at gøre det godt.

Navn: Lukas Danmark Sørensen
Alder: 20 år
Uddannelse: Bygningssnedker
Virksomhed: Snedker- og tømrermester Janus Olesen ApS
Skole: Roskilde Tekniske Skole (færdigudlært)
Konkurrence: Joinery (Bygningssnedker)
Hvad laver en bygningssnedker?
- En bygningssnedker kan både arbejde på værksted og ude. På værkstedet kan man lave alle former for inventar. Det kan fx være reoler og skabe. Hvis man er ude, laver man typisk tømrerarbejde eller gipsarbejde. Det kan være at lægge gulv, lave vægge eller tag. Det kan også være, at man tager ud for at montere noget inventar, man har lavet på værkstedet, eller for at reparere eller restaurere vinduer og døre.
Hvorfor valgte du denne uddannelse?
- Jeg syntes, uddannelsen til bygningssnedker var spændende, fordi jeg kunne få lov til at lave mange forskellige opgaver. Jeg kan bedst lide at gå på værksted, men jeg ville synes, at det blev for meget, hvis det kun var det, jeg skulle. Jeg ville ikke have lyst til at lave det samme møbel igen og igen. Som bygningssnedker kan jeg lave møbler, som jeg godt kan lide – og hvis jeg nu bliver træt af det, så kan jeg altid komme ud og arbejde med noget mere groft arbejde.
Var der noget, der overraskede dig, efter du startede på uddannelsen?
- Jeg er nok blevet overrasket over, hvor fleksibelt faget er. Altså, hvor mange forskellige ting man kan lave. Når man hører om en bygningssnedker, hører man mest om noget med at lave vinduer og døre, men det er meget forskelligt, hvad dem, jeg har gået på hold med, har lavet.
Hvad er det bedste ved dit fag?
- Det er at lave noget fra bunden på et værksted og selv montere det, så man er med fra start til slut – fra et stykke træ til et monteret stykke inventar i et hjem. Det er det fedeste.
Hvis du mødte en person, der var i tvivl, om han/hun skulle vælge din uddannelse, hvad ville du så sige til ham/hende?
- Jeg ville sige, at det er en helt anden følelse end at gå i skole at stå med noget fysisk og selv kunne kreere noget. Det, at man står med et resultat bagefter, hvor man kan sige ”Det der har jeg lavet med hænderne.” Det er mere end bare tal på en skærm eller bogstaver på et stykke papir. Det er noget, du selv har lavet, og som du selv kan beundre og andre kan beundre. Det synes jeg er fedt. Og også alle mulighederne – du kan gå i den retning, du har lyst til, alt efter hvad der interesserer dig mest inden for bygningssnedkerfaget, og du kan også uddanne dig videre.
Hvad er din rolle i dit firma, og hvad er dine opgaver?
- Jeg har mest lavet værkstedsarbejde og så montering. Jeg har været en af de eneste på værkstedet, så jeg har taget opgaver ind og lavet dem, både småopgaver og større projekter. Vi har mange renoveringsprojekter ude i byen, og jeg har lavet mange ting til dem, fx lysninger og indfatninger.
- Nu er det træning, der er mit fuldtidsjob, og jeg er gået meget ned i tid på arbejdet, men jeg kommer stadig til at være i firmaet en gang imellem. Det bliver nok en uge her og der, så alt ikke kommer til at handle om træning.
Er der noget, du har fået særlig ros for at være god til?
- Min forståelse for faget. Når jeg har fået et projekt, har jeg været god til at udføre det og finde løsningerne, selvom det måske ikke er noget, jeg direkte har lært på skolen. Den forståelse er helt klart også kommet igennem de ting, jeg har lært som en del af forløbet med Skills.
Hvor meget fylder den grønne omstilling i din uddannelse og i dit arbejde?
- Det er helt klart noget, vi ofte hører om i branchen og i firmaet: at man hele tiden skal tænke grønt, når man bruger forskellige produkter og træ. Det er fx sådan noget som isoleringsprodukter, hvor man kan bruge nogle grønnere alternativer. Så det handler meget om materialerne, og at når vi skal have nye firmabiler, så bliver det nok elbiler. Det giver god mening, at der er meget fokus på det. Vi udleder jo meget med alle de materialer, vi bruger, og bilerne, vi kører i. Der er mange steder, hvor man kan forbedre det og gøre det grønnere.
Hvordan er du blevet så god til dit fag, at du nu skal med til EuroSkills?
- Jeg er rimelig ambitiøs. Når jeg går efter et eller andet, så går jeg virkelig meget efter det, og så gør jeg mig meget umage. Det irriterer mig virkelig, hvis det ikke er gjort ordentligt. Da jeg var på grundforløbet på min skole, spurgte de, om jeg ville være med til DM i Skills. Det er jo så, fordi man har et lille talent, som de ser. Det er bare starten af det – og så er det bare træning derfra. Man kan ikke vinde kun på talent. Man bliver nødt til at træne virkelig, virkelig mange timer. Og det har jeg gjort igennem Skills-konkurrencer fra slut 2022 til nu.
Hvordan har din rejse med Skills været?
- Det startede i slutningen af 2022, hvor jeg deltog i et regionsmesterskab. Der kvalificerede jeg mig til DM i 2023, hvor jeg fik en andenplads. I 2024 var jeg igen med til et regionsmesterskab, hvor jeg kvalificerede mig til DM i 2024, som jeg vandt – og så kvalificerede jeg mig til EuroSkills i år. I efteråret har jeg været til det belgiske nationale mesterskab, hvor jeg vandt guld. Og så har jeg haft nogle små træningsture. Der er en konkurrence i Sydtyskland, hvor jeg har været i 2023 og 2024. Derudover er der træningsperioderne på skolen op til konkurrencerne.
Hvordan havde du det, da du fik at vide, at du skulle med til EuroSkills?
- Virkelig fedt. Det er lidt surrealistisk. Da jeg startede på det hele, før det første regionsmesterskab, syntes jeg jo, at det var vildt, at jeg kunne få lov til at deltage i det. Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg ville nå så langt – også fordi jeg trænede ved siden af nogen, som på det tidspunkt var langt foran mig. Jeg synes, det er meget vildt, at jeg er nået hertil.
Hvad gør du for at forberede dig?
- Jeg har taget seks måneder, hvor jeg fokuserer meget på min træning, og har lagt arbejdet lidt til side. Vi skal også på nogle træningsture til udlandet og talentcamp i Herning. Og så har vi vores landsholdssamlinger, som vi kommer til at have fire af op mod Skills. Det er mange hundrede timer, nok over 1000. Det er et fuldtidsarbejde – med lektier ved siden af, vil jeg sige.
Hvad betyder det for dig, at du skal deltage i EuroSkills?
- Det betyder meget. Nu har jeg været til DM, hvor man repræsenterer sig selv eller skolen, men nu kan man ligesom stå med en rød trøje, hvor der står Danmark på. Det synes jeg er meget stort. Og den dér landsholdsfølelse, som man også har på landsholdssamlingerne. Det gør virkelig, at man føler sig meget motiveret til at gøre det godt. Det føles bare, som om man er en del af noget større.
Hvad glæder du dig mest til?
- Det må nok være at komme i gang med konkurrencen og mærke hjemmebanen. Jeg håber selvfølgelig, at der kommer en masse danskere ud og kigger og hepper.
Er der noget, du er særligt spændt på eller nervøs for?
- Ja, opgaven. Den er jo ikke 100 pct. sikker, før vi lige før konkurrencen får at vide, præcis hvad vi skal lave. Men det er selvfølgelig derfor, jeg skal træne, så jeg kan være klar på hvad som helst.
Er der ellers noget, du håber på at få ud af din deltagelse?
- Hvis jeg opnår et rigtig godt resultat, så er der VM i Shanghai næste år. Lige nu er det slet ikke noget, jeg tænker på, men hvis jeg står på podiet, så kan det da sagtens være, at jeg vil gå efter det. Og ellers så vil det nok være slutningen af min Skills-rejse.
Hvad er dit mål?
- Det er selvfølgelig guld – men jeg er også tilfreds med en podieplads.
Lukas er fagatlet for Snedkerfagets Fællesudvalg v. DI - Dansk Industri og 3F
Nøgleord
Kontakter
Marcus Wennberg Hauerslev
Tlf:33779120mhb@iu.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser
20 nye fag: Data, cloud og bæredygtighed fylder nu meget mere på automatikteknikeruddannelsen5.5.2025 08:15:21 CEST | Pressemeddelelse
20 nye fag, nye kompetencemål, ny svendeprøve. DI og Dansk Metal har i regi af Metalindustriens Uddannelsesudvalg lavet gennemgribende ændringer i automatikteknikeruddannelsen, så den matcher den teknologiske udvikling og de nye krav på virksomhederne inden for fx dataopsamling, internet of things og bæredygtighed.
Magnus fra Viborg forfølger drømmen – og EuroSkills 2025 er næste stop30.4.2025 10:05:26 CEST | Pressemeddelelse
21-årige Magnus Holmgaard Jørgensen er lærling hos Grundfos og bliver færdigudlært som automatiktekniker til sommer. Til daglig arbejder han med vedligehold og fejlfinding på plaststøbemaskiner og samlebånd. Til EuroSkills 2025 i Herning stiller han op i Mechatronics sammen med sin makker Sofie. Det bringer ham tættere på drømmen om selv at udvikle og bygge maskiner fra bunden.
Nicolais arbejde som køletekniker tager ham rundt i hele verden. Til september er destinationen EuroSkills i Herning24.4.2025 13:35:51 CEST | Pressemeddelelse
Inden Nicolai prøvede uddannelsen til køletekniker, var han ikke klar over, hvor stor indflydelse køleanlæg har. Nu rejser han rundt i hele verden for at arbejde på de store maskiner. For ham er arbejdet den perfekte kombination af teori og praksis.
Frederik fra Sydals brænder for robotter og har et klart mål: at blive Europas bedste automatiktekniker16.4.2025 07:23:08 CEST | Pressemeddelelse
Frederik bruger næsten al sin tid på robotter. Han vil være så god som overhovedet muligt. Han håber at ende øverst på podiet, når han til september skal dyste mod andre automatikteknikere til EuroSkills i Herning.
Fra opfinderdrøm til EuroSkills: David fra Herning finpudser sine evner i værnepligten10.4.2025 11:09:05 CEST | Pressemeddelelse
21-årige David Spicker Bruhn har altid haft en opfinder i maven. Efter at have færdiggjort sin uddannelse som elektronikfagtekniker hos TERMA i 2024, har han sat alt ind på at vinde elektronikfagteknikerkonkurrencen til EuroSkills 2025 i Herning. Som en del af sin forberedelse gennemgår han lige nu en krævende værnepligt i Flyvevåbnet – en træning, der skal styrke både hans mentale og fysiske form, så han står knivskarpt til mesterskabet i september.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum