20 plejehjem får penge til at forebygge omsorgstræthed
Flere og flere danskere får demens. Det stiller større krav til de medarbejdere, som tager sig af dem. Som led i ældrereformen uddeles 30 millioner kroner til 20 plejehjem, som har fået støtte til et helt nyt læringsforløb med demensrejseholdet.

Når det er vanskeligt at forstå en borgers adfærd, bliver pleje- og omsorgsopgaven mere kompleks. Det stiller store krav til kompetencer og menneskelige ressourcer hos medarbejdere og ledere i ældreplejen. Den opgave får 20 plejehjem nu hjælp til at løfte i et nyt forløb med demensrejseholdet, der er søsat som en del af Ældrereformen.
Det nye forløb skal klæde kommunernes medarbejdere og ledere i ældreplejen på til at forebygge omsorgstræthed og forråelse. Forløbene skal styrke medarbejdere og lederes kompetencer til at arbejde med trivsel i et såkaldt dobbeltperspektiv, hvor omdrejningspunktet både er borgernes og medarbejdernes trivsel og tryghed.
Ældreminister Mette Kierkgaard siger:
- Vi har en vigtig forpligtigelse til at tage os af vores mest udsatte ældre. Det gælder ikke mindst borgere ramt af en demenssygdom. Jeg er derfor meget glad for den store interesse, der har været fra kommunernes side for at tage del i et læringsforløb. Det er vigtigt, at medarbejdere og ledere i ældreplejen har de rette kompetencer. Hverken medarbejdere eller de ældre er tjent med en arbejdskultur, hvor omsorgstræthed har udviklet sig til at være den nye normal.
Sektorformand for Social og Sundhed i FOA Tanja Nielsen siger:
- Vi skal passe godt på både de ældre med demens og de ansatte, der hver dag drager omsorg for dem. En stadig større andel af vores plejetrængende ældre har demens. Det er en kompleks sygdom, som kan få den ældre til at blive udadreagerende. Det kan føre til omsorgstræthed og i værste fald forråelse. Derfor er det så vigtigt, at de ansatte er klædt fagligt på til at arbejde med mennesker med netop den sygdom, og derfor har jeg også rigtig positive forventninger til projektet her. Det åbner en mulighed for endnu mere læring og sparring om demens til medarbejderne, og det er supervigtigt.
Ansøgere, der har fået tilsagn fra Sundhedsstyrelsen
Plejehjemmet Louise Marie, Friplejebolig – Mariehjem
Plejehjemmet Kildehøj, Selvejende – Danske Diakonhjem
Asaa Friplejehjem, Selvejende – Danske Diakonhjem
Plejecenter Øresundshjemmet, Fredensborg Kommune
Plejecenter Fyrglimt, Thisted Kommune
Plejehjemmet Toftegården, Bornholms Regionskommune
Ældrecenter Sydvestvej, Glostrup Kommune
Akaciegården, Privat – Altiden
Plejecenter Tinghøj, Favrskov Kommune
Plejehjemmet Munkensdam, Kolding kommune
Sifsgård Plejehjem, Aarhus Kommune
Midlertidige ophold (MTO), Lemvig Kommune
Blåbærhaven, Selvejende – Klejtrup Friplejehjem
Plejecenter Solhøj, Favrskov Kommune
Breelteparken Plejehjem, Hørsholm Kommune
Ryetbo Plejehjem, Furesø Kommune
Plejehjemmet Grønnegården, Aabenraa Kommune
Plejehjemmet Birkelund, Aabenraa Kommune
Plejehjemmet Kirketoften, Aabenraa Kommune
Østerbæk Plejehjem, Odense Kommune
Forløbene afvikles over 2. halvår 2025 og 1. halvår 2026.
Forløbene skal samtidigt bidrage til lokal implementering af ældrereformens værdier og nye måder at arbejde sammen på.
Om demensrejseholdet
Demensrejseholdet åbnede i 2015. Rejseholdet afvikler praksisnære læringsforløb for alle medarbejdere herunder ledere, demenskoordinatorer og sygeplejersker på de deltagende plejecentre og hjemmeplejeenheder.
I perioden frem til 2019 deltog i alt 22 kommuner i de praksisnære kompetence- og organisationsudviklingsforløb. Herefter fulgte demensrejseholdsforløb med skærpet fokus på arbejdet med forebyggelse, behandling og antipsykotisk medicin, som har kørt siden 2021 og fortsætter frem til 2026.
Kontakter
Ældreministeriets pressevagt
Tlf:2364 4292Følg pressemeddelelser fra Ældreministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ældreministeriet
Flere ældre forventes fremover at kunne vælge en privat leverandør af helhedspleje8.5.2025 08:19:04 CEST | Pressemeddelelse
Tre ud af fire kommuner forventer i en ny KL-rundspørge, at der vil være en privat leverandør af helhedspleje fra den 1. juli.
Privat hjemmehjælp stormer frem6.5.2025 09:24:30 CEST | Pressemeddelelse
Flere og flere ældre vælger privat leverandør af hjemmehjælp. Redegørelse om ældreområdet 2025 viser, at op mod halvdelen af alle modtagere af hjemmehjælp nu benytter sig af en privat leverandør. Mellem 2011 og 2023 er andelen steget fra 33,4 procent til 42,9 procent.
Minister på baggrund af nye tal: Mangel på arbejdskraft er den altoverskyggende udfordring3.5.2025 09:20:00 CEST | Pressemeddelelse
Redegørelse om ældreområdet 2025 viser, at antallet af ældre i 2070 vil være steget med mere end 40 pct. Allerede nu og i det kommende årti vil rekrutteringsudfordringerne være massive.
Ældreministeren ser til udlandet for at tage hånd om rekrutteringsudfordring i ældreplejen3.5.2025 08:20:17 CEST | Pressemeddelelse
Allerede om 10 år risikerer Danmark at mangle omkring 15.000 social- og sundhedsassistenter og -hjælpere. Ældreministeren sætter nu gang i at udvikle en modtagelsespakke med kommuner og regioner.
Nordiske lande står sammen i en verden i forandring8.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ældreminister Mette Kierkgaard rejser i dag til Finland for at deltage i Nordisk Ministerråd og for at lære mere om ældreplejen i Finland.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum