Københavns Kommune Socialforvaltningen

Ny tilgang øger trivslen hos børn og unge med ubehandlede traumer

Del

Seks procent af en årgang af børn og unge vurderes at opleve overgreb og traumer, som har en alvorsgrad, der kræver behandling. Men kun få traumer opdages i barndommen, og det kan få store konsekvenser senere i livet. Projektet ”Styrket indlæring, bedre skolegang” i Københavns og Gladsaxe kommuner giver gode bud på, hvordan man kan skabe bedre skolegang og trivsel for børn og unge, der har oplevet traumer.

Over 2.500 børn og deres familier har været en del af indsatsen, som både har omfattet opkvalificering af medarbejdere, metodeudvikling, ledelsesforankring og tæt tværfaglig koordinering. Illustration: Socialforvaltningen.
Over 2.500 børn og deres familier har været en del af indsatsen, som både har omfattet opkvalificering af medarbejdere, metodeudvikling, ledelsesforankring og tæt tværfaglig koordinering. Illustration: Socialforvaltningen.

Projektet ”Styrket indlæring, bedre skolegang”, som løb fra 2017 til 2024, er nu afsluttet, og evalueringen fra VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) viser fremskridt i både trivsel og læringskompetencer hos de børn og unge, der har været en del af indsatsen, gennem Socialforvaltningen.

Mere end 1.700 fagprofessionelle, herunder blandt andre familiebehandlere, kontaktpersoner og socialrådgivere har i løbet af projektet fået kompetencer i opsporing, identifikation og arbejdet med traumer. Og dem har de gjort brug af.

Med barnet i centrum og et fælles sprog på tværs af sociale indsatser har de professionelle i projektet rykket ved noget, som ellers er svært: Den dybe mistrivsel og læringsblokering, der ofte følger med ubehandlede traumer.

Centerchef Claus Herbert, Center for Børn og Unge i Socialforvaltningen i Københavns Kommune, siger:
"Det er tydeligt, at en systematisk, traumebevidst tilgang ikke bare styrker det enkelte barns trivsel, men også samarbejdet mellem de voksne, der arbejder omkring barnet. Med projektet har vi fået nye redskaber til at opdage og arbejde med traumer tidligt i barndommen, så vi kan forebygge alvorlige følger senere i livet."

Et tværkommunalt samarbejde

Evalueringen viser blandt andet et styket samarbejde på tværs af udførende faggrupper og myndighedsrådgivere og en positiv udvikling i børns trivsel og sociale funktioner. Herunder blandt andet forbedringer i sikkerhed, følelsesregulering, traumesymptomer, impulskontrol og problemløsning.

Rammemodellen AoA styrker den faglige refleksion, skaber overblik og hjælper med at identificere bagvedliggende årsager til børns og unges adfærd.

Projektet er unikt ved at være gennemført i to kommuner med meget forskellig størrelse, struktur og borgergrundlag, men med et fælles mål: Give børn med traumer en bedre skolegang og et mere stabilt hverdagsliv.

Over 2.500 børn og deres familier har været en del af indsatsen, som både har omfattet opkvalificering af medarbejdere, metodeudvikling, ledelsesforankring og tæt tværfaglig koordinering.

VIVE fremhæver i evalueringen især styrket systematik, større sammenhæng i indsatsen for udsatte børn og unge og en generel positiv udvikling blandt de børn, der har deltaget i projektet.  

Projektet er støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond, Egmont Fondens sekretariat og Socialudvalget i Københavns Kommune.

Læs mere om projektet og evalueringen på traume.kk.dk

Læs rapporten fra VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd)

Fakta om AoA-modellen

AoA-modellen (Analyse- og Arbejdsmodellen) er et redskab, der skaber en struktureret og traumebevidst ramme for arbejdet med børn og unge. Modellen understøtter fagprofessionelle i at identificere sammenhænge mellem belastende oplevelser og adfærd samt i at tilrettelægge målrettede indsatser, der styrker børnenes trivsel og udvikling.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Socialforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Socialforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye