Nyt vækstteam skal styrke fremtidens grønne landbrugs- og fødevareproduktion og biosolutions
Regeringen har nedsat et nyt vækstteam, der skal komme med anbefalinger til, hvordan vi i Danmark fastholder og udvikler et konkurrencedygtigt landbrug, der leverer nogle af verdens mest eftertragtede fødevarer og samtidig er bæredygtigt.
Med Den Grønne Trepart står Danmark over for en historisk grøn omstilling af landbrugs- og fødevareerhvervet, som blandt andet indebærer en omfattende omlægning af det danske areal og indførsel af verdens første CO2e-afgifter på udledninger fra køer, grise og andre husdyr.
Både i Danmark og på verdensplan stiger efterspørgslen efter mere klimavenlige fødevarer og effektive løsninger til landbrugs- og fødevaresektoren. Derfor er den globale konkurrence om udvikling af nye, grønne teknologier også i fuld gang.
Regeringen vil understøtte, at Danmark i en grønnere fremtid fortsat har en stærk og konkurrencedygtig landbrugs- og fødevaresektor, så der skabes vækst og attraktive arbejdspladser i hele landet. Samtidig ønsker regeringen at videreudvikle Danmarks spirende styrkeposition inden for biosolutions, der kan bidrage til en mere ressource- og arealeffektiv produktion. Derfor nedsætter regeringen et vækstteam, som består af repræsentanter fra erhvervslivet, vidensinstitutioner og organisationer.
Grønt, stærkt og konkurrencedygtigt
Vækstteam for fremtidens landbrug, fødevarer og biosolutions skal komme med konkrete anbefalinger til regeringen om, hvordan vi:
- Kan bruge ny teknologi til at få mere effektiv og bæredygtig produktion og dyrkning af afgrøder.
- Fremmer plantebaserede fødevarer og økologi.
- Får en grøn udvikling af den eksisterende animalske produktion.
- Styrker dansk eksport og international positionering af danske løsninger inden for bæredygtig omstilling af landbruget og fremtidens fødevarer.
- Udvikler og fastholder gode uddannelser og attraktive arbejdspladser i sektoren.
- Skaber gode rammer for udvikling og skalering af innovative teknologier som for eksempel biosolutions.
Vækstteamets arbejde skal danne grundlag for en ny vækstplan for fremtidens landbrug, fødevarer og biosolutions, som skal være med til at realisere indsatserne i Den Grønne Trepart.
Danske virksomheder er allerede i front
Danske virksomheder står allerede i dag stærkt i forhold til at udvikle de klimaløsninger og –teknologier, der er efterspurgt globalt. Det gælder særligt inden for udstyr til landbrugs- og fødevareproduktion og biosolutions, som er områder i hastig global vækst. Danmarks stærke virksomheder, innovative startups og vidensinstitutioner har her en oplagt mulighed for at opnå betydelige globale markedsandele.
Med vækstteamet skal medlemmerne bidrage med deres viden og erfaring, så de bedste løsninger kan findes. I spidsen er forperson Kristian Hundebøll, der er tidligere Group CEO i DLG. Han har et indgående kendskab til både muligheder og udfordringer inden for sektoren blandt andet gennem sit virke som formand for den europæiske brancheorganisation for landbrugs- og fødevareindustrien, Intercoop, og Den Globale Klima-Task Force.
”Jeg glæder mig til at komme i gang med arbejdet og være med til at sikre et fortsat stærkt landbrugs- og fødevareerhverv, og at vi kan fremme udvikling af biosolutions. Det er vigtigt, at vi kan få grøn omstilling til at gå hånd i hånd med vækst og udvikling – vi skal fortsat være førende på området. Det kræver, at vi får samlet erfaringer og viden bredt på tværs af sektorerne, så vi kan komme med de bedst mulige anbefalinger til regeringen,” siger Kristian Hundebøll, forperson for vækstteam for fremtidens landbrug, fødevarer og biosolutions.
Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, understreger, hvor vigtigt vækstteamets arbejde bliver for at komme i mål med Den Grønne Trepart.
”Det nye vækstteam er et centralt element i Den Grønne Trepart. Vi samler stærke kapaciteter til at bidrage til at udvikle landbrugs- og fødevareerhvervet, så vi kan have en bæredygtig produktion, der skaber vækst og arbejdspladser. Jeg ser frem til at modtage konkrete og ambitiøse anbefalinger, der både bidrager til den helt nødvendige miljø- og klimaindsats og samtidig sikrer, at danske fødevarer også i fremtiden er blandt de mest innovative og mest efterspurgte i verden,” siger Jeppe Bruus (S), minister for Grøn Trepart.
Arbejdet med vækstteamet sker på tværs af flere ministerier:
”Jeg glad for, at vi nu eksekverer på Den Grønne Trepart ved at etablere vækstteamet for landbrug, fødevarer og biosolutions. Vækstteamets arbejde skal være med til at styrke dansk eksport af smarte grønne løsninger. Det er selvfølgelig godt for dansk økonomi, men det er også godt for den globale grønne omstilling,” siger Lars Løkke Rasmussen (M), udenrigsminister.
”Biosolutions kan blive en af fremtidens helt store vækstmotorer i Danmark. Derfor er det helt afgørende, at sektoren har de bedst mulige betingelser. Med det nye vækstteam får vi kastet lys på, hvordan vi gør det. Det er et vigtigt skridt mod at sikre, at danske virksomheder kan opnå betydelige globale markedsandele og bidrage til en grønnere verden. Alt sammen så dansk biosolutions kan nå helt nye højder til gavn for grøn vækst og jobs i Danmark,” siger Morten Bødskov (S), erhvervsminister.
”Danske fødevarer er af international topklasse og efterspurgte verden over. Det mærker jeg tydeligt på mine erhvervsfremstød - senest i Japan og Saudi-Arabien. Med vækstteamet tager vi et vigtigt skridt for at fastholde og styrke vores globale styrkeposition med fokus på kvalitet, innovation og konkurrenceevne. Fremtidens landbrugs- og fødevareerhverv skal udvikles i fællesskab, og derfor samler vi nu centrale aktører med viden og udsyn til at pege på langsigtede løsninger, der styrker Danmarks konkurrenceevne og sætter fart på udviklingen af biosolutions og grøn vækst. Jeg ser frem til at få deres stærke faglige indspark,” siger Jacob Jensen (V), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.
”I dag er landbruget Danmarks største CO2-udleder – det skal vi gøre noget ved. Aftale om et Grønt Danmark var startskuddet på det store arbejde, der ligger i omstillingen og udviklingen af det danske landbrug, og nu tager vi endnu et skridt på vejen. Anbefalingerne fra det nye vækstteam skal være med til at sikre, at vi får et stærkt dansk landbrug, der er mere bæredygtigt og mindre udledende,” siger Lars Aagaard (M), klima-, energi- og forsyningsminister.
Vækstteamets medlemmer:
Kristian Hundebøll, tidligere CEO, DLG
Annette Hartvig Bohé, Partner & Chair of Investment Committee, Planetary Impact Ventures
Steen Bitsch, CEO, Vestjyllands Andel
Marie-Louise Boisen Lendal, CEO & medstifter, Tænketanken Frej
Tom Heron, Adm. direktør, Seges Innovation
Birgitte Skadhauge, VP, Carlsberg Research Laboratory
Peder Tuborgh, Group CEO, Arla Foods
Niels Duedahl, Group CEO, Danish Crown
Tina Sejersgård Fanø, EVP, Novonesis
Randi Wahlsten, CEO & co-founder, Matr Foods
Thomas G. Schmidt, Founder & CEO, 21stBIO
Ole Wehlast, Forbundsformand, NNF
Ole Hvelplund, tidligere CEO, Nature Energy
Fakta:
- Dansk landbrug skal reducere CO2-udledningen med 55-65 procent i 2030 i forhold til 1990, og 15 procent af landbrugsarealet skal omdannes til skov og natur.
- Landbrugs- og fødevareproduktion understøttede i 2023 omkring 119.000 arbejdspladser, hvoraf mange er placeret i landdistrikterne.
- Landbrugs- og fødevaresektoren skaber international handel og samarbejde, og fødevareklyngen stod i 2023 for ca. 22 procent af den danske vareeksport.
- Den internationale efterspørgsel efter grønne landbrugs- og fødevareløsninger er stigende. Det globale marked for landbrugsteknologi forventes at vokse med 13 procent årligt frem mod 2032, mens det globale marked for plantebaserede fødevarer forventes at stige fra 350 mia. kr. i 2023 til 1.100 mia. kr. i 2030
- Biosolutions-sektoren beskæftiger ca. 6.800 personer i Danmark og forventes ifølge en analyse fra Copenhagen Economics at skabe 7.000 nye arbejdspladser frem mod 2030. Sektoren bidrager med 13 mia. kr. til BNP og sælger for 35 mia. kr. årligt, hvoraf 27 mia. kr. er eksport.
Kontakter
Ministeriet for Grøn Treparts pressetelefon (Modtager ikke SMS)
Tlf:21 84 35 92Følg pressemeddelelser fra Ministerium for Grøn Trepart
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministerium for Grøn Trepart
Nye ordninger giver tilskud til både helt små og meget store vådområder8.5.2025 14:44:11 CEST | Pressemeddelelse
Flere vådområder er helt centralt for at kunne hjælpe det danske vandmiljø, og nu kommer der nye og mere fleksible muligheder for at oprette vådområder. Det er partierne bag den grønne trepartsaftale blevet enige om i en aftale om udmøntningen af mere end en milliard kroner.
Ulvehandlingsplan: Bedre muligheder for at regulere ulven, lokale ulveværnsgrupper og øget beskyttelse af husdyr28.4.2025 14:35:03 CEST | Pressemeddelelse
Ministeriet for Grøn Trepart offentliggør nu en ulvehandlingsplan, der blandt andet ændrer definitionen af problemulv, så det bliver nemmere at regulere ulven både i byerne og ved angreb bag ulvesikrede hegn. Der nedsættes lokale ulveværnsgrupper, der skal være med til at bortskræmme ulven. Og der arbejdes med at sikre husdyr bedre og nemmere for husdyravlere.
Pressemøde: Minister for grøn trepart Jeppe Bruus offentliggør handlingsplan for ulve27.4.2025 16:00:21 CEST | Presseinvitation
Pressen inviteres til pressemøde i Oksbøl, hvor minister for grøn trepart Jeppe Bruus offentliggør handlingsplan for ulve. Dato: Mandag den 28. april kl. 14.30. Sted: Sportspark Blåvandhuk, Strandvejen 2 i Oksbøl. Tilmelding for journalister er obligatorisk og skal sendes til presse@mgtp.dk senest kl. 12.30 samme dag.
Grøn Trepart: Mere økologi, mere skov og flere naturområder12.4.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
En stor milepæl er nået i udmøntningen af den grønne trepart: 5,3 milliarder kroner fra EU’s landbrugsstøtte bliver kanaliseret over i den store omlægning af dansk natur og landbrug for at opnå en markant reduktion af kvælstofudledningen, der skal hjælpe livet tilbage i Danmarks fjorde og vandløb. Med i aftalerne, som faldt på plads fredag, er partierne bag den grønne trepart og landbrugsforliget.
H.M Dronning Mary og minister indvier ny vandresti over historisk nordjysk bunker28.3.2025 15:03:33 CET | Presseinvitation
En spektakulær ny vandresti med hængebro binder koldkrigsmuseet REGAN Vest, Rebildcentret og Rebild Bakkers unikke natur sammen. H.M. Dronning Mary indvier vandrestien søndag den 6. april sammen med minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus. Samtidig bliver der plads til at møde den lokale grønne trepart, som er i gang med at planlægge konkrete grønne omlægninger for Limfjorden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum