Flere ældre forventes fremover at kunne vælge en privat leverandør af helhedspleje
Tre ud af fire kommuner forventer i en ny KL-rundspørge, at der vil være en privat leverandør af helhedspleje fra den 1. juli.

Ældre skal selv have mulighed for at vælge, hvem der skal levere plejen i hjemmet.
Derfor vækker det glæde, at en ny rundspørge fra KL peger på, at knap tre ud af fire kommuner forventer at have en privat leverandør af helhedspleje, når ældrereformen træder i kraft den 1. juli.
- Dette handler om, at så mange ældre som muligt reelt har et frit valg, når ældreloven træder i kraft til sommer. Derfor er jeg simpelthen så glad for det gode samarbejde, der er kommet i gang mellem KL, kommunerne og de private leverandører. Dialogen har givet pote, og det er godt nyt for vores ældre, som får noget at vælge imellem, siger ældreminister Mette Kierkgaard.
Helhedspleje betyder, at en leverandør har det samlede ansvar for borgerens pleje og omsorg – fra gulvvask til genoptræning. KL’s rundspørge viser, at de ældre i tre ud af fire kommuner fortsat forventes at kunne vælge mellem en privat leverandør eller en offentlig leverandør efter reformens ikrafttræden 1. juli 2025, hvilket omtrent svarer til niveauet i dag.
Forhåbning om øget frit valg i kommunerne
I dag har knap hver fjerde kommune ingen private leverandører af enten personlig pleje eller personlig pleje og praktisk hjælp. KL og kommunerne har en forhåbning om, at ældrereformen på længere sigt vil medføre, at der vil være private leverandører i alle kommuner, så borgerne kan gøre brug af deres frie leverandørvalg.
- Vi har vedtaget en ældrereform med udgangspunkt i den enkelte ældres ønsker og behov. Derfor er det afgørende, at de ældre har indflydelse på den hjælp, de modtager. Vi har ønsket, at private leverandører fik bedre muligheder for at byde ind på flere opgaver i ældreplejen for at styrke de ældres frie valg. Rundspørgen bekræfter mig i, at vi er på rette vej i forhold til at lykkes med netop det, men det er klart, at ældrereformen er en stor omvæltning for nogle af de private leverandører, og markedet skal have mulighed for at tilpasse sig, siger Mette Kierkgaard.
Alle ældre, som får brug for hjælp efter den 1. juli 2025 har ret til helhedspleje, som indføres med ældrereformen. Får man i dag kun praktisk hjælp, så kan private rengøringsfirmaer fortsætte med at levere den service, indtil den ældre får brug for yderligere pleje og omsorg.
I de kommuner, hvor man i dag ikke har indgået et samarbejde med en privat leverandør, modtager borgerne typisk et frit valgs-bevis, hvilket giver mulighed for, at de selv kan hyre en privat virksomhed.
Fakta:
- Private leverandører får med ældrereformen bedre muligheder for at byde ind på flere opgaver i ældreplejen for at styrke det frie valg.
- I dag har alle ældre, som modtager hjemmehjælp, frit valg mellem mindst to leverandører af personlig pleje, praktisk hjælp og madservice. Med ældreloven udvides det frie valg til at omfatte den nye helhedspleje, og som noget nyt også genoptræning.
- For at understøtte udbredelsen af private leverandører indføres bl.a.:
- En fast overheadsats for private leverandører af hjemmepleje og friplejehjem
- En pligt for kommunerne til at genberegne afregningspriserne for friplejehjem og hjemmepleje minimum én gang årligt. Eventuelle afvigelser mellem pris og faktiske omkostninger skal efterreguleres.
- En uafhængig kontrolenhed, der skal understøtte korrekt beregning af afregningspriser for private leverandører på ældreområdet.
Nøgleord
Kontakter
Ældreministeriets pressevagt
Tlf:2364 4292Billeder

Følg pressemeddelelser fra Ældreministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ældreministeriet
Privat hjemmehjælp stormer frem6.5.2025 09:24:30 CEST | Pressemeddelelse
Flere og flere ældre vælger privat leverandør af hjemmehjælp. Redegørelse om ældreområdet 2025 viser, at op mod halvdelen af alle modtagere af hjemmehjælp nu benytter sig af en privat leverandør. Mellem 2011 og 2023 er andelen steget fra 33,4 procent til 42,9 procent.
Minister på baggrund af nye tal: Mangel på arbejdskraft er den altoverskyggende udfordring3.5.2025 09:20:00 CEST | Pressemeddelelse
Redegørelse om ældreområdet 2025 viser, at antallet af ældre i 2070 vil være steget med mere end 40 pct. Allerede nu og i det kommende årti vil rekrutteringsudfordringerne være massive.
Ældreministeren ser til udlandet for at tage hånd om rekrutteringsudfordring i ældreplejen3.5.2025 08:20:17 CEST | Pressemeddelelse
Allerede om 10 år risikerer Danmark at mangle omkring 15.000 social- og sundhedsassistenter og -hjælpere. Ældreministeren sætter nu gang i at udvikle en modtagelsespakke med kommuner og regioner.
Nordiske lande står sammen i en verden i forandring8.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ældreminister Mette Kierkgaard rejser i dag til Finland for at deltage i Nordisk Ministerråd og for at lære mere om ældreplejen i Finland.
Stor interesse for pulje til lokalplejehjem8.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I løbet af blot en uge har syv kommuner søgt den nye pulje til omlægning eller oprettelse af lokalplejehjem. Tildeles alle syv kommuner midler, er der i år kun plads til en kommune mere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum