Erhvervsuddannelserne får tiltrængt løft – nu skal pengene bruges klogt

Del

Dansk Metal roser ny politisk aftale: Klar retning for kvalitet og flere faglige muligheder for lærlingene.

Peter Faber, forbundssekretær og ansvarlig for uddannelse i Dansk Metal
Peter Faber, forbundssekretær og ansvarlig for uddannelse i Dansk Metal

Dansk Metal glæder sig over, at de længe ventede investeringer i erhvervsuddannelserne nu bliver ført ud i livet. Med en ny politisk aftale bliver der tilført cirka en halv milliard kroner årligt til erhvervsskolerne. Det er en vigtig sejr for elever, undervisere og virksomheder i Danmark.

"Det er både tiltrængt og på høje tid, at pengene kommer ud og gør gavn på skolerne og for vores uddannelser. Vi har i årevis råbt op om, at erhvervsuddannelserne har brug for et markant kvalitetsløft – nu ser vi et afgørende skridt i den rigtige retning," siger Peter Faber, forbundssekretær og ansvarlig for uddannelse i Dansk Metal.

Stærkt signal med håndslag om kvalitet

Aftalen sikrer, at cirka 300 millioner kroner gives uden bindinger til skolerne – men med en ny forpligtelse: Bestyrelserne skal tage et klart ansvar for, at pengene bruges til kvalitetsforbedringer, og der laves et såkaldt ”håndslag” mellem arbejdsmarkedets parter og erhvervsskolesektoren om, hvad kvalitet er.

"Vi ser meget positivt på, at retningen for pengene skal aftales i fællesskab. Et håndslag om kvalitet skaber ejerskab og ansvar – og i Dansk Metal er vi klar til at tage det ansvar i skolernes bestyrelser. Det skal selvfølgelig handle om at få skabt konkrete forbedringer, som kan mærkes af eleverne," understreger Peter Faber.

Fagligt stærke lærlinge skal også have noget at komme efter

Dansk Metal har gennem længere tid sat fokus på, at frafald på erhvervsuddannelserne ikke kun handler om de fagligt svageste – men også om de stærkeste unge, som mister gejsten, hvis de ikke bliver fagligt udfordret. Her er aftalens fokus på åbne værksteder i fritiden et tiltag i den rigtige retning.

"Det nytter ikke noget kun at fokusere på, at frafald på erhvervsuddannelser kun er et problem for de svageste. Vi risikerer at miste de allermest motiverede unge, hvis vi ikke giver dem mulighed for at dyrke deres faglighed. Derfor er det helt rigtigt også at investere i åbne værksteder og flere faglige valgmuligheder," siger Peter Faber.

Faglærerne skal kunne følge med teknologien

Et andet vigtigt punkt i aftalen er styrket efteruddannelse til faglærerne.

"Hvis ikke vi prioriterer faglærernes efteruddannelse, risikerer vi, at undervisningen sakker bagud i forhold til den teknologiske udvikling. Det går ikke. Vores undervisere skal kunne inspirere og udfordre de unge – og det kræver, at de selv er helt skarpe på den nyeste teknologi," siger Peter Faber.

Dansk Metal: Nu skal vi følge op med handling

Dansk Metal understreger, at pengene og ambitionerne kun gør en forskel, hvis der også følges op lokalt og nationalt.

"Det her er ikke slutningen – det er starten. Nu skal vi sammen sikre, at pengene bliver brugt rigtigt. Vi skylder både de unge og samfundet at gøre det her ordentligt," afslutter Peter Faber.

Fakta

  • Arbejdsmarkedets parter spiller en helt central rolle i styringen og udviklingen af erhvervsuddannelserne.
  • Dansk Metal dækker 73 erhvervsuddannelser.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Dansk Metal

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Metal

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye