Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen

Hovedstadsborgmestre: Vi skal finde fælles løsninger på stormflodssikring

Del

Forundersøgelsen af en stormflodsplan for hovedstadsområdet er nu færdig og offentliggjort af Transportministeriet. Det sker efter to års samarbejde mellem staten, København, Hvidovre, Tårnby og Dragør Kommune og de store infrastrukturejere i hovedstadsområdet. Resultaterne viser, at der er behov for samlede løsninger for at sikre hovedstadsområdet mod fremtidens stormfloder.

Diget ved Kalvebod Fælled
Diget ved Kalvebod Fælled. Forundersøgelsen af en stormflodsplan for hovedstadsområdet er nu færdig og offentliggjort af Transportministeriet. Foto: Sund og Bælt

Resultatet er en række dybdegående analyser af, hvad det kræver at sikre den 60 km lange kyststrækning fra Københavns nordlige grænse til Hvidovres sydlige grænse mod fremtidens stormfloder.

København, Hvidovre, Tårnby og Dragør Kommune hæfter sig ved det positive i, at staten og kommunerne nu står med en fælles viden om, hvor høje stormfloder kan blive i hovedstadsområdet i dag, om 50 år og om 100 år. Det har tidligere givet grund til diskussioner på tværs af kommunerne, staten og rådgiverbranchen, som skal levere løsningerne.

Forundersøgelsen tegner et tydeligt billede af, at stormflodssikring er vigtigt – ikke mindst i hovedstadsområdet. De fire kommuner er glade for, at der nu ligger et grundigt stykke arbejde, som de sammen med staten kan arbejde videre ud fra.

Med forundersøgelsen har staten gjort et betydeligt stykke arbejde i forhold til at teste lovgivningens rammer for finansiering, som er en af de store udfordringer i arbejdet med stormflodssikring. Trods positive takter peger resultaterne på, at der er behov for at ændre lovgivningen. Blandt andet fordi det alene er ejere i første række til vandet, der skal betale for at sikre hovedstadsområdet mod fremtidige stormfloder.

På løsningssiden viser forundersøgelsen, at der kan blive tale om store betonmure på flere strækninger langs kysten. Det er derfor også vigtigt, at kommunerne er med til at finde frem til gode løsninger, der ikke står i vejen for udviklingen af byerne og forbindelsen til havet.

De fire kommuner ønsker at forsætte samarbejdet med staten om stormflodssikring og opfordrer desuden staten til at bruge forundersøgelsens momentum til at løse de udfordringer, som flere af landets kystkommuner står med.

Line Barfod, teknik- og miljøborgmester i København (EL), siger:

”Jeg er glad for, at den samlede forundersøgelse har givet os ny indsigt i stormflodssikring af København, og at der er etableret et stærkt samarbejde mellem staten og kommunerne på det her område. Nu har vi et fælles vidensgrundlag, som jeg vil arbejde for, at vi bruger til at løse udfordringen vedrørende finansiering af stormflodssikringen. Med de omfattende analyser i hånden kan vi nu begynde at planlægge en fremtid, hvor vi fastholder kystens kvaliteter, mens byen beskyttes mod oversvømmelser fra havet. Jeg ser frem til at inddrage byens borger og samfundsaktører, så vi kan sikre at stormflodssikringen styrker Københavns lokale værdier. Det er vigtigt at finde løsninger for en stormflodssikring, der ikke lukker byen inde og som tager hensyn til naturværdierne i Hovedstaden. Vi skal finde løsninger der holder flere generationer ud i fremtiden.”

Anders Wolf Andresen, borgmester i Hvidovre Kommune (SF), siger:

”I Hvidovre Kommune er vi glade for det grundige arbejde, der er gjort med forundersøgelsen, og det samarbejde, der har været på tværs af kommuner, statslige myndigheder og infrastrukturselskaber. Nu skal vi bruge den færdige rapport som udgangspunkt for den videre samtale om, hvordan vi bedst sikrer hovedstaden og vores lokalsamfund mod stormfloder for fremtiden. Vi skal drøfte både finansiering og forskellige løsningsmodeller, og det vil være væsentligt at få inddraget så mange perspektiver og synspunkter som muligt. Både forskere, politikere og fagfolk på alle niveauer, erhvervsliv, borgere og NGO’er skal have mulighed for at bidrage. For den bedste løsning er ikke at lægge en høj betonmur rundt om hele hovedstaden. I stedet skal vi se på, hvordan stormflodssikring kan gå hånd i hånd med naturbeskyttelse, landskabet og de rekreative værdier, lokal og regional byudvikling sådan, at de nye anlæg, der skal sikre vores byer og vitale infrastruktur mod vandet, også kan være med til at skabe gode levesteder for både mennesker, dyr og planter.”

Allan S. Andersen, borgmester i Tårnby (S), siger:

”Det er dejligt, vi nu har rapporten, der er resultatet af et omfattende arbejde med forundersøgelsen for stormflodssikring for hovedstadsområdet omkring København. Rapporten giver et oplyst grundlag for det videre arbejde med at sikre os mod fremtidens stormfloder. Dog er der, med den nuværende lovgivning på området, stadig en stor udfordring i forhold til at skulle klæde lokalpolitikere og borgere på til at træffe beslutninger, og der er brug for handling. Meget når at ændre sig, også i forhold til statens kommende Klimatilpasningsplan. Derfor kan vi kun bakke fuldt op om, at staten bør have en større aktiv rolle og sikre, at klimatilpasning er et fælles anliggende, også hvad finansiering angår. Jeg ser frem til at se udspillet til en solidarisk ordning.”

Kenneth Gøtterup, borgmester i Dragør (K), siger:

”Jeg glæder mig over, at rapporten er udkommet med mange gode hensigter og indsigter. I Dragør risikerer mere end 40 % af ejendommene oversvømmelse, og derfor har vi brug for hurtige beslutninger – allerede i 2025. Jeg opfordrer regeringen og Folketinget til at handle hurtigt. Miljøundersøgelser skal igangsættes nu, så kystsikringen kan anlægges. Vi er allerede i gang med at beskytte den sydvestlige del af Dragør og forventer færdiggørelse i 2030 – samme tempo ønsker vi for resten af kommunen. Rapporten viser fortsat udfordringer med finansieringen. Dragør har en lang kystlinje og få borgere til at betale. Her forventer jeg derfor nytænkning og løsninger fra Christiansborg – gerne i et stærkt samarbejde med kommunerne. Vi har ikke tid til lange processer. Vi skal i gang nu, så vi kan sikre vores boliger, kulturarv og naturværdier.”

Kontakter:

Kontakt til Line Barfod via Teknik- og Miljøforvaltningens pressetelefon på 2327 8090.

For kontakt til Anders Wolf Andresen ring til Stina Felby Egerup på telefon 3639 3134.

For kontakt til Allan S. Andersen ring til Pia Guilbert på telefon 3247 1210.

For kontakt til Kenneth Gøtterup ring til Toini S. Floris på telefon 5149 7131.

Proces for forundersøgelsen af en stormflodsplan for hovedstadsområdet:

  • Medio 2022: Forundersøgelsen sat i gang.
  • Februar 2024: Første delrapport om sikringsniveauer offentliggjort
  • September 2024: Anden delrapport om tekniske løsninger, miljøforhold og anlægsomkostninger offentliggjort
  • Maj 2025: Den samlede forundersøgelse bliver offentliggjort, inkl. tredje delrapport om samfundsøkonomi og fjerde delrapport om finansiering, organisering og myndighedsforhold.

Læs den samlede forundersøgelse her:  https://sundogbaelt.dk/forbindelser/forundersogelse-af-stormflodssikring-af-kobenhavn/

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye