Dataetisk Råd

Dataetisk Råd: Fire anbefalinger til ny digital identitetstegnebog

Del

Hvis borgerne skal have tillid til den kommende europæiske identitetstegnebog, skal dataetik være grundstenen. Det slår Dataetisk Råd fast med fire klare anbefalinger til Digitaliseringsstyrelsens nye app.

Hvis borgerne skal have tillid til den kommende europæiske identitetstegnebog, skal dataetik være grundstenen. Det slår Dataetisk Råd fast med fire klare anbefalinger til Digitaliseringsstyrelsens nye app.
Hvis borgerne skal have tillid til den kommende europæiske identitetstegnebog, skal dataetik være grundstenen. Det slår Dataetisk Råd fast med fire klare anbefalinger til Digitaliseringsstyrelsens nye app. Billede: Digitaliseringsstyrelsen

Digitaliseringsstyrelsen arbejder aktuelt på Danmarks bidrag til den fælles europæiske digitale identitetstegnebog. Som en del af udviklingsarbejdet er Dataetisk Råd inddraget som rådgiver. Dataetisk Råd offentliggør i dag anbefalinger, der skal sikre, at løsningen lever op til høje standarder for privatliv, gennemsigtighed og digital inklusion. Anbefalingerne vil indgå i det videre arbejde i projektets rådgivningskomité, hvor rådet er repræsenteret ved Camilla Gregersen, som er medlem af Dataetisk Råd.

" Den digitale identitetstegnebog bliver borgernes adgangsnøgle til både offentlige og private tjenester i hele EU. Derfor er det afgørende, at løsningen fra første linje kode bygges på principper om beskyttelse af privatlivet, brugerkontrol og sikkerhed, samtidig med at der stadig også er løsninger for ikke-digitale borgere, siger Camilla Gregersen, der repræsenterer Dataetisk Råd i projektets rådgivningskomité. 

Anbefalingerne har til formål at sikre, at den nye løsning giver borgerne reel kontrol over egne data og skaber tillid på tværs af befolkningen.

Med fokus på netop disse principper anbefaler Dataetisk Råd blandt andet, at appen udvikles med privacy-by-design, og at unødig datadeling aktivt forebygges. "Brugeren skal fx kunne bevise sin alder uden at vise hverken fødselsdato eller navn," uddyber Gregersen. 

Et andet centralt punkt er gennemsigtighed og brugerinddragelse. Borgerne skal have fuldt overblik over, hvilke data de deler, med hvem – og til enhver tid kunne trække oplysninger tilbage. 

"Lighed og tilgængelighed er også helt centralt. Hvis ikke alle borgere – uanset deres digitale kompetencer – kan bruge løsningen med tryghed, fravælger borgerne jo løsningen," forklarer Camilla Gregersen."

Den nye tegnebog er Danmarks svar på EU’s eIDAS2-forordning, der kræver, at alle medlemslande senest i 2026 skal kunne tilbyde sikker digital identifikation på tværs af landegrænser. Identitetstegnebogen bliver mere omfattende end MitID og kan indeholde personlige dokumenter, attester og tilladelser, som er relevante i forskellige sammenhænge.

Dataetisk Råds arbejde med at rådgive om den nye identitetstegnebog går i gang i starten af maj, hvor det første møde i advisory boardet er. 

Digitaliseringsstyrelsen forventer at kunne præsentere den første prototype af den nye app i slutningen af 2025. Dataetisk Råd fortsætter sin rådgivning gennem hele udviklingsprocessen.

Læs de fire anbefalinger i deres fulde helhed her

Nøgleord

Kontakter

Camilla Gregersenadm. direktør for Ungdomsbureauet

Tlf:27129233

Links

Om Dataetisk Råd

Dataetisk Råd følger den teknologiske udvikling og interesserer sig særligt for dataetiske spørgsmål og dilemmaer, som brug af data medfører. Formålet med Dataetisk Råd er at skabe et forum, hvor etiske spørgsmål om forholdet mellem på den ene side fordelene ved anvendelse af ny teknologi og på den anden side hensynet til borgernes grundlæggende rettigheder, retssikkerhed og grundlæggende samfundsmæssige værdier, kan drøftes, og hvor en varig indsats for understøttelse af en ansvarlig anvendelse af data kan forankres. Samfundets behov for at anvende data og at udnytte de teknologiske muligheder skal tilgodeses og respekteres Dataetisk Råd kan bidrage med, at brugen af data sker etisk forsvarligt og dermed bidrage til den positive udvikling i brugen af data.

Rådet beskæftiger sig med to hovedspor:

  1. Skabe dataetisk debat og offentlig opmærksomhed.
  2. Løbende understøtte en ansvarlig og bæredygtig dataanvendelse i erhvervslivet og i den offentlige sektor

Følg pressemeddelelser fra Dataetisk Råd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dataetisk Råd

Dataetisk Råd: Lovforslag om genetisk slægtsforskning bør belyses nærmere3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Dataetisk Råd har afgivet høringssvar til lovforslaget, der skal give politiet adgang til at anvende genetisk slægtsforskning i efterforskning af alvorlig kriminalitet. Rådet finder, at flere centrale dataetiske og retssikkerhedsmæssige spørgsmål fortsat er uafklarede og bør undersøges nærmere, før der kan foretages en tilstrækkelig vurdering af forslaget. ”Når man giver samtykke til at bruge sin DNA til slægtsforskning, giver man ikke nødvendigvis samtykke til politimæssig brug. Det principielle i, at én persons valg kan få konsekvenser for hele slægten, bør indgå i den samlede vurdering,” udtaler Johan Busse, formand for Dataetisk Råd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye