Biodiversitetsrådet

Biodiversitetsrådets anbefalinger til en kommende biodiversitetslov

Del

Danmark tager et vigtigt skridt mod en styrket biodiversitetsindsats, når regeringens arbejde med en ny biodiversitetslov går i gang i 2025. Biodiversitetsrådet lancerer i dag en ny hjemmeside med konkrete, faglige anbefalinger til, hvordan biodiversitetsloven kan opbygges og anvendes.

Illustration: En lov biodiversitet kan bidrage til at vende tabet af biodiversitet til fremgang
En lov biodiversitet kan bidrage til at vende tabet af biodiversitet til fremgang Illustration: Biodiversitetsrådet

På trods af årtiers indsats, er tabet af biodiversitet i Danmark ikke stoppet. Tværtimod er naturen og biodiversiteten på land, i søer og vandløb og i havet fortsat under stort pres. Derfor vurderer Biodiversitetsrådet, at det er helt afgørende med vedtagelsen af en biodiversitetslov, der sætter tydelige, langsigtede og forskningsbaserede rammer for Danmarks indsats.

Med sine anbefalinger kan Biodiversitetsrådet som uafhængigt og forskningsbaseret ekspertorgan bidrage til, at en biodiversitetslov bliver et solidt og forpligtende fundament for fremtidens natur- og biodiversitetspolitik.

”En biodiversitetslov kan blive et vendepunkt for biodiversiteten i Danmark. Vi ved hvad der skal til; meget mere beskyttet og sammenhængende plads af høj kvalitet for biodiversiteten. Hvis loven hviler på forskningsbaseret viden og sætter langsigtede og bindende mål for beskyttelse og genopretning, kan vi vende tabet af biodiversitet til fremgang. Dermed skaber vi grundlaget for, at de kommende generationer kan opleve en rig og mangfoldig natur," siger Signe Normand, forperson for Biodiversitetsrådet og professor ved Aarhus Universitet.

Med lanceringen af den nye hjemmeside ønsker rådet at gøre sine anbefalinger bredt tilgængelige – ikke kun for beslutningstagere, men også for fagfolk og borgere, der ønsker at forstå, hvad en biodiversitetslov kan rumme, og hvordan den kan udformes, så den kan gøre en forskel for Danmarks biodiversitet.

Vedvarende og sammenhængende fokus på biodiversiteten

En biodiversitetslov skal ikke ses som et detaljeret værktøj, men som en tværgående og koordinerende retlig ramme, der på nationalt plan sikrer et kontinuerligt fokus på biodiversiteten. Den vil derfor ikke ændre på eksisterende lovgivning, som fx naturbeskyttelsesloven og skovloven.

”Biodiversitetsloven vil fungere som en overbygning på den eksisterende lovgivning, der sikrer, at Danmarks indsats for at genoprette og beskytte biodiversiteten får en retlig og målsættende ramme. Den vil ikke pålægge kommuner, regioner eller specifikke sektorer direkte forpligtelser, men vil skabe et forbedret beslutningsgrundlag og sikre en styrket beslutningsproces for Danmarks samlede biodiversitetsindsats,” forklarer Birgitte Egelund Olsen, medlem af Biodiversitetsrådet og professor i miljøret ved Aarhus Universitet.

Danmark har forpligtet sig til FN’s ’Globale Rammeaftale for Biodiversitet’ og EU’s ’Biodiversitetsstrategi for 2030’. Biodiversitetsrådet anbefaler, at den kommende biodiversitetslov bygger på disse internationale og EU-baserede aftaler. Derfor er det rådets anbefaling, at 30 % af Danmarks land- og havarealer udpeges som beskyttede naturområder, heraf 10 % som strengt beskyttede områder. Biodiversitetsrådets seneste opgørelse viser, at omkring 2 % af henholdsvis Danmarks land- og havareal for nuværende med sikkerhed kan betegnes som beskyttede områder. Biodiversitetsrådet peger i sine rapporter på flere veje til 30 % beskyttede områder.

Regeringen har i regeringsgrundlaget og med den grønne trepartsaftale taget initiativ til, at Danmark skal have en lov om natur og biodiversitet. I løbet af 2025 vil Folketingets partier blive indkaldt til forhandlinger om loven.

Gå i dybden med Biodiversitetsrådets anbefalinger til en ny biodiversitetslov: https://www.biodiversitetsraadet.dk/biodiversitetslov

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Illustration: En lov biodiversitet kan bidrage til at vende tabet af biodiversitet til fremgang
En lov biodiversitet kan bidrage til at vende tabet af biodiversitet til fremgang
Illustration: Biodiversitetsrådet
Download

Links

Biodiversitetsrådet

Biodiversitetsrådet er et uafhængigt forskningsbaseret ekspertorgan, der har som opgave at rådgive regeringen og Folketinget om indsatser, der kan vende tabet af biodiversitet til fremgang. Rådet består af ni medlemmer og beskæftiger sig med en række problemstillinger indenfor natur og biodiversitet – både i vand og på land, herunder samspillet med lovgivning, økonomi og adfærd. 

www.biodiversitetsraadet.dk

www.biodiversitetsraadet.dk

Følg pressemeddelelser fra Biodiversitetsrådet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Biodiversitetsrådet

Biodiversitetsrådet inviterer til live-streaming af konferencen "Beskyttelse og genopretning af biodiversiteten frem mod 2030" fredag d. 20. november14.11.2024 11:58:09 CET | Presseinvitation

Biodiversitetsrådet inviterer pressen til at deltage i konferencen "Beskyttelse og genopretning af biodiversiteten frem mod 2030" via live-streaming på dette link: https://getvisualtv.net/stream/?biodiversitetsraadet-3rh7xrcu4. Konferencen åbnes af minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, og vil inkludere internationale perspektiver på den danske biodiversitetsindsats og drøfte, hvordan vi kan sikre finansiering og implementering af biodiversitet, så vi kan opnå de internationale mål, som Danmark har forpligtet sig til.

Biodiversitetsrådet anbefaler stop for fiskeri med bundslæbende redskaber i beskyttede havområder23.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Biodiversitetsrådet udgiver notatet "Anvendelse af bundslæbende fiskeredskaber i beskyttede havområder - effekten på den marine biodiversitet." Notatet peger på, at fiskeri med bundslæbende redskaber har en negativ effekt på havmiljø og havbundens biodiversitet, og Biodiversitetsrådet anbefaler, at fiskeri med bundslæbende redskaber ikke bør finde sted i beskyttede havområder.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye