Sådan redder vi den asiatiske enhjørning – hvis den altså findes
Den antilopeagtige okse, saolaen, er et af verdens mest sjældne og mest truede pattedyr – faktisk er den ikke blevet set i over 10 år. Forskere fra Københavns Universitet har i samarbejde med vietnamesiske forskere som de første kortlagt saolaens gener, og den viden har de brugt til at beregne sandsynligheden for, at vi kan nå at redde den – hvis den altså stadig findes.

Er den uddød eller lever den stadig et sted i de dybe skove? Den bliver kaldt den asiatiske enhjørning på grund af dens næsten mytiske status. Den er en af verdens mest sjældne dyr. Og den er det store pattedyr, som blev opdaget senest af videnskaben – nemlig først i 1992. Og allerede dengang var den så kritisk truet, at den var tæt på uddød. I dag er der formentlig under 100 eksemplarer af den antilopelignende okse, saolaen (Pseudoryx nghetinhensis) tilbage – hvis den altså stadig eksisterer. Sidste gang den blev spottet i naturen var nemlig i 2013.
Forskere har lige siden ledt efter den, men indtil videre uden held. Det gør ikke opgaven nemmere, at den ekstremt sjældne saola kun lever i svært fremkommelige skove i Annamite-bjergene i Vietnam og Laos.
”Lige nu kan vi hverken bevise eller afvise, at den findes. Det kan jo være, at man bare ikke har opdaget de sidste individer, som render rundt derude. Det seneste bevis på, at den findes, var, da man i 2013 fangede en på en kamerafælde. Og så er der nogle rygter og historier, som gør, at man stadig har en forhåbning om, at de findes derude,” fortæller lektor Rasmus Heller fra Biologisk Institut.
Han er seniorforfatter på et nyt internationalt studie, hvor forskere fra bl.a. Danmark og Vietnam har kortlagt saolaens gener for første gang nogensinde. Hidtil har der stort set ikke eksisteret genetisk data fra saolaen. Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Cell.
Ved at analysere fragmenter fra saola-kranier indsamlet i jægeres hytter har forskerne genereret komplette genomer for 26 saolaer. Og det giver helt nye indsigter i den lille okses historie – og fremtidsudsigter.
Sådan kan den overleve
”Vi var temmelig overraskede over at finde ud af, at saolaen er opsplittet i to populationer med store genetiske forskelle. Opsplitningen skete for mellem 5000 og 20.000 år siden. Det vidste man slet ikke før og havde heller ikke mulighed for at vide det. Og det er et vigtigt resultat, fordi det har mange konsekvenser for, hvordan den genetiske variation, der er i arten, egentlig er fordelt,” siger førsteforfatter til studiet, Genis Garcia Erill, der er tidligere ph.d.-studerende ved Biologisk Institut.
Den genetiske kortlægning viser også, at begge populationer har været i nedgang siden sidste istid. Ifølge forskernes estimat har den samlede saola-bestand ikke været over 5.000 individer i de sidste 10.000 år. Og de dalende bestande gennem historien betød, at begge populationer begyndte at miste genetisk diversitet. Men det er ikke er den samme genetiske diversitet, som de to populationer mister.
”Det betyder, at den genetiske variation, som de to populationer hver især har tabt, komplementerer hinanden. Så hvis man blandede dem sammen, ville de kunne kompensere for de dele, som den anden har mistet,” siger Genis Garcia Erill.
Og det kan muligvis være løsningen, der kan redde saolaen fra at uddø. Forskerne har nemlig beregnet sandsynligheden for, at saolaen som art vil overleve under nogle forskellige forvaltningsscenarier.
Deres modeller viser, at overlevelseschancerne er bedst, hvis man blander de to populationer i et avlsprogram i fangenskab.
”Hvis man sætter mindst 12 saolaer sammen – helst et miks fra begge populationer - der kan danne grundlaget for en fremtidig population, så viser vores modeller, at arten har en okay chance for langtidsoverlevelse. Men det kræver, at vi får fat på nogle individer og laver et avlsprogram. Det er noget, man har haft held med før, når arter har været tæt på at uddø,” siger Rasmus Heller.
Findes den overhovedet?
At finde 12 saolaer er dog ikke så ligetil. Men den nye forskning kan muligvis hjælpe med at løse den opgave. For den nye genetiske kortlægning af saolaen giver muligheder for at bruge flere teknologier til at hjælpe med at opspore de sidste saolaer.
”Uden held har mange forskere forsøgt at finde spor af saola i bl.a. DNA i jord, DNA i vand og sågar DNA i igler. Alle teknikkerne har det til fælles, at de leder efter bittesmå fragmenter af saolaen, og når vi nu kender hele saolaens genom, har vi et større værktøjskatalog at kunne detektere små DNA-bidder ud fra,” siger Rasmus Heller
Men også hvis saolaen viser sig at være uddød, kan de nye forskningsresultater muligvis bruges:
” Vores resultater kan teoretisk set bruges, hvis man i fremtiden skulle have held med at genskabe saolaen ved hjælp af genteknologisk de-extinction, som er meget oppe i tiden. Her vil vores nye viden om genetisk variation i saolaen kunne gøre en kæmpe forskel for at danne en funktionel population,” udtaler Rasmus Heller.
Selv er han nemlig meget i tvivl om, hvor gode chancerne er for at støve levende saolaer op:
”Forskere har ledt efter saolaer siden 1990’erne, og siden da er det kun blevet sværere, for dengang var der lidt flere af dem. Jeg er ikke alt for optimistisk, må jeg nok indrømme – men håber virkelig, at saolaen stadig findes derude,” slutter Rasmus Heller.
OM SAOLAEN
- Saola (Pseudoryx nghetinhensis) blev for videnskaben opdaget i 1992. Det gør saolaen til det senest opdagede store pattedyr. Det næstseneste var kouprey-oksen, der blev opdaget i 1937.
- Den danske biolog og anerkendte DNA-forsker, Peter Arctander, der dengang var ansat ved Københavns Universitet, bidrog til den videnskabelige beskriveslse af saolaen i start-90’erne.
- Ifølge IUCN er der formentlig under 100 individer tilbage, og dermed er saolaen et af de mest truede pattedyr i verden.
- Saolaen er evolutionært unik forstået på den måde, at den sidder på en 12-15 millioner år gammel gren af livets træ, hvor den er den eneste nulevende efterkommer.
OM STUDIET
- Fra Københavns Universitet har forskere fra Biologisk Institut og Globe Institute bidraget til studiet, som er udgivet i tidsskriftet Cell (DOI: 10.1016/j.cell.2025.03.040).
- Studiet er støttet af bl.a. Det Europæiske Forskningsråd, Carlsbergfondet og Danmarks Frie Forskningsfond.
Nøgleord
Kontakter
Rasmus Heller
Lektor
Biologisk Institut
Københavns Universitet
rheller@bio.ku.dk
29 29 92 27
Maria Hornbek
Journalist
Københavns Universitet
maho@adm.ku.dk
22 95 42 83
Billeder

Links
Om Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet – SCIENCE – er landets største naturvidenskabelige forsknings- og uddannelsesinstitution.
Fakultetets væsentligste opgave er at bidrage til løsning af de store udfordringer, som vi står overfor i en verden under hastig forandring med øget pres på bl.a. naturressourcer og markante klimaforandringer - både nationalt og globalt.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Saving the Asian Unicorn – If It Still Exists6.5.2025 09:48:24 CEST | Press release
The saola, an antelope-like bovine, is one of the world’s rarest and most endangered mammals. In fact, it hasn’t been observed in over 10 years. Researchers from the University of Copenhagen, in collaboration with Vietnamese scientists and an international team of researchers, have for the first time mapped the saola’s complete genome, and they have used that knowledge to estimate the chances of saving it – if it still exists.
Saving the Asian Unicorn – If It Still Exists5.5.2025 17:00:00 CEST | Press release
The saola, an antelope-like bovine, is one of the world’s rarest and most endangered mammals. In fact, it hasn’t been observed in over 10 years. Researchers from the University of Copenhagen, in collaboration with Vietnamese scientists and an international team of researchers, have for the first time mapped the saola’s complete genome, and they have used that knowledge to estimate the chances of saving it – if it still exists.
Bakterier bruger gammelt krigstrick til at overliste vira: Kan hjælpe med at bekæmpe ’superbugs’30.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget en ny type immunforsvar i coli-bakterier, der vender en virusinfektion mod vira selv. Systemet er opkaldt efter den kinesiske militærstrateg Kongming som var berømt for at bruge fjendens våben til at besejre dem. Opdagelsen kan bruges i udviklingen af fremtidige bioteknologiske værktøjer og måske som et alternativ til antibiotika til at bekæmpe multiresistente bakterier.
Nyt forskeruddannelsesprogram skal udklække fremtidens kvantespecialister29.4.2025 10:24:11 CEST | Pressemeddelelse
Med støtte fra Villum Fonden opretter Københavns Universitet og DTU et nyt forskeruddannelsesprogram, der skal være med til at sikre, at Danmark kan bevare sin styrkeposition inden for kvanteforskning i fremtiden.
Ancient grain has huge climate potential and could play a key role in Europe’s future8.4.2025 11:41:23 CEST | Press release
Sorghum is one of the world’s oldest grains and possesses many traits that can benefit food security, climate resilience, and biodiversity. However, the mechanisms behind these traits have long remained a mystery to researchers, which has hindered efficient cultivation. Now, a new technique and a biobank - developed in collaboration with the University of Copenhagen - have made research and breeding possible at an unprecedented pace, paving the way to an effective crop in both the Global North and South.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum