Ny undersøgelse: Fortsat høj trivsel og stor motivation blandt medarbejderne i Københavns Kommune
Den generelle trivsel og motivation for medarbejdere i Københavns Kommune scorer 5,7 ud af 7 mulige point, som er på niveau med tidligere år. Det viser en ny trivselsundersøgelse, som overordnet vidner om en høj trivsel og stor motivation blandt medarbejderne. Samtidig peger undersøgelsen på nogle vigtige områder, hvor der er behov for opmærksomhed og handling.
Hele 88 % af Københavns Kommunes 39.155 fastansatte medarbejdere har deltaget i Trivselsundersøgelsen 2025. Det svarer til 34.505 medarbejdere.
På tværs af 34 spørgsmål fordelt på fire temaer – ’psykisk arbejdsmiljø’, ’fysisk arbejdsmiljø’, ’sundhed og sygefravær’ og ’krænkende adfærd’ – giver undersøgelsen et vigtigt billede af, hvad der fungerer godt, og hvor der er plads til forbedring i kommunen.
Og generelt viser resultaterne gode takter. Eksempelvis får den generelle trivsel og motivation en score på 5,7 ud af 7 mulige point, som i kombination med den høje svarprocent er positivt nyt:
”Det glæder mig, at så mange medarbejdere har taget sig tid til at svare – og at de samlet set vurderer trivslen positivt. Det høje engagement og en generel god trivsel er et stærkt fundament for vores arbejde med at fastholde og tiltrække dygtige ledere og medarbejdere”, siger Søren Hartmann Hede, administrerende direktør i Økonomiforvaltningen.
Fokus på sygefravær og nye spørgsmål om arbejdskrav
Selvom trivslen og motivationen fortsat er høj, viser undersøgelsen også, at der er områder, hvor der er behov for en styrket indsats.
Det gælder bl.a. spørgsmålet om arbejdsbetinget sygefravær, som er ét af fem nye spørgsmål om håndtering af krav i arbejdet. Svarene viser, at 22 % af medarbejderne i Københavns Kommune har meldt sig syge på grund af forhold på arbejdspladsen.
Blandt de hyppigste årsager nævnes smitte på arbejdet (46 %), men også opgavebelastning (39 %) og relationer til kolleger eller nærmeste leder (26 %) spiller ind:
"Det er bekymrende, at så mange medarbejdere har oplevet at blive syge på grund af forhold på arbejdspladsen. Det skal vi tage alvorligt – også selvom smitte spiller en stor rolle. Det understreger behovet for, at vi her arbejder målrettet med opfølgning og dialog, så vi kan tage hånd om problemerne, før de vokser sig store," siger Søren Hartmann Hede.
Fortsat opmærksomhed på vold og krænkende adfærd
Udover sygefravær retter Københavns Kommune igen i år også opmærksomheden mod krænkende adfærd, som er på niveau med tidligere år eller en anelse højere. Fx er ’mobning eller chikane’ faldet fra 7 % i 2023 til 6,9 % i 2025, mens ’fysisk vold’ generelt er steget fra 11 % til 12 % i samme år.
Om udviklingen siger formand i Københavns og Frederiksbergs Fællesrepræsentation Katrine Fylking:
”Vi har de seneste år haft øget fokus på at forebygge og håndtere krænkende adfærd, blandt andet gennem fælles retningslinjer og dialog på arbejdspladserne. Nogle steder kan vi dog se en stigning på vold og trusler. Det tager vi meget alvorligt og vil vi fortsat have fokus på, bl.a. ved at dykke ned i årsagerne - særligt omkring forebyggelse og registreringer”, siger Katrine Fylking og fortsætter:
”Nu er det afgørende, at vi i fællesskab kommer dybere ind i undersøgelsens resultater for de forskellige forvaltninger og fagområder. For det er selvfølgelig i sidste ende på den enkelte arbejdsplads, undersøgelsen kan bruges til en indsats for at udvikle og holde fast i et godt arbejdsmiljø for alle”, lyder det fra Katrine Fylking.
Trivselsundersøgelsen bliver fulgt op med dialog om konkrete handleplaner på de enkelte arbejdspladser i kommunens syv forvaltninger.
Se resultaterne af Trivselsundersøgelsen 2025 for Københavns Kommune her: Trivselsundersøgelsen 2025 | Medarbejder i Københavns Kommune
Fakta:
- Det er særligt medarbejdere med borgerkontakt, som oplever fysisk vold.
- I 2025 var det niende gang, trivselsundersøgelsen blev gennemført. Undersøgelsen er indtil nu blevet gennemført med to års mellemrum.
- Københavns Kommune gennemfører fremadrettet trivselsundersøgelsen hvert tredje år, jf. beslutning i Borgerrepræsentationen i 2024.
- Besvarelsesprocenter i årenes forløb:
- 2015 (79 %)
- 2017 (86 %)
- 2019 (88 %)
- 2021 (85 %)
- 2023 (87 %)
- 2025 (88 %)
Kontakt
For yderligere oplysninger, skriv til: presse.okf@kk.dk eller ring til Økonomiforvaltningens pressetelefon: 21 25 15 24
Nøgleord
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Supplerende miljøkonsekvensvurdering af metrolinje M5 kan snart sendes i offentlig høring30.4.2025 15:27:43 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Kommune sender snart supplerende miljøkonsekvensrapport for metrolinje M5 i offentlig høring hos københavnerne. Metrolinjen skal gå fra Københavns Hovedbanegård til flere stop på Amager og senere også Refshaleøen og Lynetteholm.
For første gang: Københavns Kommune kortlægger biodiversiteten i byen23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mangfoldigheden af natur og dyreliv er for første gang blevet kortlagt i København. En ny rapport viser, hvor der er potentiale for at bevare, forbedre og udvide den eksisterende biodiversitet i Københavns Kommune.
Et år efter lukningen af Pusher Street: Sådan er trygheden i dag5.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På søndag er det et år siden, Pusher Street blev ryddet én gang for alle. Nu viser nye tal, hvordan trygheden ser ud et år efter rydningen.
Snydt af chefen: 203 ansatte fik for lidt i løn3.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
203 ansatte hos leverandører til Københavns Kommune kan se frem til en historisk høj efterbetaling. De er nemlig i 2024 blevet snydt for løn. Det viser Københavns Kommunes årlige rapport om social dumping. Rapporten konkluderer, at der blev snydt med løn i tre ud af fire kontroller, som kommunen udførte.
Københavns Kommune og regeringen indgår historisk aftale om byudvikling og infrastruktur28.3.2025 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med aftalen vil parterne anlægge en ny M5-metrolinje og etablere første etape af en Østlig Ringvej, der skal dirigere trafikken uden om det centrale København. Aftalen løser kapacitetsudfordringerne for det eksisterende metronet og muliggør, at store områder i Københavns Østhavn kan byudvikles.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum