Ekspertens råd: Sådan undgår du en ekstra skatteopkrævning
Har du betalt for lidt skat i 2024 og har fået en ekstra skatteopkrævning? Eller frygter du at få det næste år? PwC’s skatteekspert giver dig råd til, hvordan du retter din forskudsopgørelse.

Får du svedige håndflader og ondt i maven, når du skal tjekke din årsopgørelse? Så er du garanteret ikke alene. Første skridt til at undgå restskat er at rette forskudsopgørelsen. Men det er ifølge Søren Bech, skatterådgiver i PwC, ikke så let, som det kan lyde:
”Hvis man vil undgå restskatten, skal man sætte sin indkomst og sine fradrag i forskudsregistreringen til det, som de faktisk bliver. Det kan lyde nemt, men det er svært at ramme 100 % plet.”
Velkendte finter hjælper ikke altid
Det kan være fristende at sætte sine fradrag lavere, end de faktisk bliver, eller at sætte sin indkomst op, så der betales for meget i skat. For det er jo rarere med en årsopgørelse med overskydende skat og grønne tal, selvom rentegodtgørelsen er lav, end en årsopgørelse med en restskat og røde tal.
Men så enkelt er det ikke. Fradrag har nemlig forskellige skattebesparelser, og det er ikke altid en god idé blot at sætte indkomsten op, da det i værste fald faktisk kan betyde, at der betales for lidt i skat. Se eksempel nederst.
”Det kan være svært at sætte sin indkomst og fradrag præcist. Det får nogle til at sætte sine fradrag lavere, end de faktisk bliver. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der er forskellige fradragsværdier af fx ligningsmæssige fradrag og renteudgifter,” siger Søren Bech.
”Den store misforståelse er der, hvor indkomsten korrekt ligger under ca. 452.000 kr. i 2025, og man tror, at hvis indkomsten sættes op, så betaler man for meget i skat. Tværtimod kan man komme i den situation, hvor man betaler for lidt i acontoskat,” fortsætter Søren Bech.
Flere løsninger på problemet
Et godt udgangspunkt er at sammenligne forskudsopgørelsen for 2024 med årsopgørelsen for 2024. Se efter forskellene og find ud af, hvorfor de er der. Er din indkomst i 2024 blevet højere end forventet? Er dine fradrag blevet mindre end forventet? Eller er det begge dele? Det vil ofte kunne forklare restskatten, uden at man behøver at lave en konkret beregning.
Ifølge Søren Bech er der flere løsninger på, hvordan man kan rette sin forskudsopgørelse for at undgå restskat:
”Hvis man vil undgå restskat, kan man justere sine ligningsmæssige fradrag som fx befordringsfradraget, A-kasse og fagforeningskontingent, så det månedlige fradrag falder, og trækprocenten forbliver uændret. Man kan også bede sin arbejdsgiver om at hæve trækprocenten og dermed betale mere i acontoskat, end man faktisk skal. Alternativt kan man ved udgangen af 2025 lave en foreløbig beregning af sin skat for 2025, og hvis det viser sig, at man har en restskat, kan den betales inden udgangen af 2025, uden at man skal betale rentetillæg,” forklarer Søren Bech.
Eksempel
Lise, der er enlig, tjener 35.000 kr. i bruttoindkomst om måneden eller 420.000 kr. årligt. Hun har renteudgifter for 50.000 kr. og ligningsmæssige fradrag som befordring, A-kasse, fagforeningskontingent og beskæftigelsesfradrag mv. for i alt 70.000 kr.
Lise fik en restskat på 5.000 kr. for 2024, og det ønsker hun ikke i år. Hun vil faktisk hellere have penge tilbage, så nu overvejer hun ved forskudsregistreringen at sætte enten sine fradrag lavere end forventet eller at sætte sin løn højere end forventet.
Oversigt i kr.:
|
Korrekt løn/fradrag i 2025 |
Forskudsregistreret |
Overskydende skat/restskat ca. |
|
- 70.000 |
- 50.000 |
5.000 |
|
- 50.000 |
- 30.000 |
6.600 |
|
420.000 |
480.000 |
- 1.000 |
- Hvis Lise ved forskudsregistreringen fx sætter sine ligningsmæssige fradrag 20.000 kr. lavere, end de faktisk bliver, så betaler hun ca. 5.000 kr. for meget i skat, da skattebesparelsen på ligningsmæssige fradrag er på ca. 25 %.
- Sætter Lise sine renteudgifter ned ved forskudsregistreringen med fx 20.000 kr., kommer Lise til at betale ca. 6.600 kr. for meget i acontoskat. Det skyldes, at Lise har en skattebesparelsen på ca. 33 % på renteudgifterne. Hun kan nøjes med at sætte dem ned med ca. 15.000 kr., hvis hun vil betale ca. 5.000 kr. for meget i acontoskat.
- Sætter Lise sin løn op med 60.000 kr., tror Lise, at hun kommer til at betale for meget i acontoskat. Det er ikke rigtig. Tværtimod får hun en restskat. Det skyldes beskæftigelsesfradraget, som beregnes som 12,3 % af bruttolønnen, men dog højst af ca. 452.000 kr. i 2025. Hvis Lises bruttoløn i 2025 bliver på de 420.000 kr., får hun et for stort fradrag ved forskudsregistreringen, nemlig 12,3 % (452.000 – 420.000) = ca. 3.900 kr. Det giver hende en restskat på knap 1.000 kr. Hendes trækprocent bliver ikke højere, da det først sker, når indkomsten overstiger 665.000 kr. i 2025. Så skal hun betale en topskat på yderligere 15% af det overskydende beløb.
Som det fremgår af oversigten, giver en forhøjelse af lønnen ved forskudsregistreringen isoleret set Lise en restskat på ca. 1.000 kr. Den overskydende skat og restskat ovenfor er beregnet for et helt år. Hvis man ved ændring af forskudsregistreringen i 2025 ikke tager hensyn til, at skatten, der er betalt indtil nu, er for lav, bliver den overskydende skat mindre.
Nøgleord
Kontakter
Malene BillundPressechef, PwC
Tlf:51332378Tlf:51332378malene.billund@pwc.comOm PwC
I PwC arbejder vi for at styrke tilliden i samfundet og være med til at løse væsentlige problemstillinger. Det gør vi med udgangspunkt i vores viden inden for revision, skat og rådgivning. Vores kunder kommer fra alle dele af erhvervslivet og den offentlige sektor, og vi er ca. 2.800 medarbejdere og partnere, som brænder for at gøre en positiv forskel for kunder og kolleger. Globalt er vi 328.000 PwC'ere i 152 lande, og i Danmark er vi markedsledende. Mød os over hele landet. Vi er der, hvor du er.
Succes skaber vi sammen …
Følg pressemeddelelser fra PwC
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra PwC
Du kan stadig nå at få glæde af skattebesparelse, men du skal slå til nu15.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er ikke længe til, at de nye skattesatser træder i kraft. Det betyder, at du skal ændre din pensionsindbetaling nu for at sikre dig en skattebesparelse. PwC’s skatteekspert guider til, hvem der kan opnå en skattebesparelse, og hvordan du kan optimere besparelsen.
Ny dom sætter fokus på forældrekøb: Risiko for skattemæssige konsekvenser ved overdragelse til børn11.7.2025 08:10:07 CEST | Pressemeddelelse
En ny byretsdom føjer sig til rækken af sager, hvor skattemyndighederne har underkendt salgsprisen ved overdragelse af en forældrekøbslejlighed til et barn. Dommen understreger vigtigheden af at tænke sig grundigt om – og søge rådgivning – før man overdrager en bolig i familien.
PwC advarer: Sommeren er højsæson for direktørsvindel10.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mens sommeren er over os, udnytter kriminelle årstiden til at slå til med sofistikeret direktørsvindel. Ifølge PwC er phishing, e-mailkompromittering og brug af deepfakes blandt den mest udbredte form for kriminalitet – og det kan koste virksomheder dyrt.
Hackere holder ikke ferie, bare fordi du gør: Sådan kan virksomheder beskytte sig7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er nemmere at bryde ind, når der ikke er nogen hjemme – det gælder både dit hjem og dine digitale enheder. PwC’s ekspert i cybersikkerhed opfordrer virksomheder til at genopfriske de gode råd til cybersikkerhed inden sommerferien.
7 ud af 10 erhvervsledere frygter yderligere eskalering af handelskrig3.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et stort flertal af danske erhvervsledere frygter yderligere eskalering af handelskrigen, og over halvdelen forventer allerede en negativ effekt på virksomhedens profitabilitet i de kommende 12 måneder som følge af de ændrede toldsatser. Usikkerheden holder mange tilbage, men enkelte virksomheder handler og tilpasser sig den nye virkelighed, viser en ny pulsmåling fra PwC.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum