Esbjerg Kommune

Fra mørke tanker til mod på livet: Thea fik hjælp i ungegruppen

Del

I en af Esbjerg Kommunes ungegrupper fandt 15-årige Thea Jørgensen den forståelse og støtte, der hjalp hende tilbage til et godt ungdomsliv. Hendes forløb viser, hvordan De Åbne Behandlingstilbud i Esbjerg Kommune kan gøre en forskel for børn og unge, der har det svært.

Da 15-årige Thea Jørgensen i en periode havde det rigtig skidt, fandt hun hjælp og forståelse i en af Esbjerg Kommunes trivselsgrupper for unge. Foto: Esbjerg Kommune
Da 15-årige Thea Jørgensen i en periode havde det rigtig skidt, fandt hun hjælp og forståelse i en af Esbjerg Kommunes trivselsgrupper for unge. Foto: Esbjerg Kommune

Thea Jørgensen er 15 år og går i 9. klasse. For knap halvandet år siden trådte hun for første gang ind ad døren til en af Esbjerg Kommunes grupper for unge, der har det svært i hverdagen. I lang tid havde Thea haft det rigtig dårligt. Hun led af tankemylder, kunne ikke sove, spiste for lidt og var hård ved sig selv og sin krop.

Da skolepsykologen foreslog Thea at være med i ungegruppen, var hun skeptisk, og tanken om at skulle dele sine tanker og følelser med andre var grænseoverskridende. Hun var meget nervøs, og det blev da også kun til et ettal, da Thea første gang tjekkede ind i gruppen, hvor de unge altid bruger en skala fra et til fem til at forklare, hvordan de har det nu og her.

Mod på livet igen

Set i bakspejlet er Thea faktisk slet ikke sikker på, at der overhovedet var et tal, der kunne beskrive hendes tilstand. Hun kan næsten ikke huske noget fra den tid, men når hun læser i sin dagbog, er hun chokeret over det, der står.

”Det er lidt voldsomt at se tilbage på. Jeg gik nærmest rundt som et spøgelse og straffede mig selv og min krop. Jeg forstår næsten ikke, hvordan jeg overhovedet kom op og afsted hver dag,” fortæller Thea.    

Heldigvis var ungegruppen lige det, Thea havde brug for. Hun fandt ud af, at der var andre som hende selv, og det hjalp at snakke med de unge og gruppens voksne. Der var altid chokoladeboller og saftevand på bordet og en tryg genkendelighed i både selskabet og aktiviteterne.

Stille og roligt fik Thea det bedre, så hun spiste mere, sov bedre, fik ro i hovedet og overskuddet tilbage, og efter to forløb på et halvt år hver var hun klar til at give sin plads i gruppen videre til en anden. Efter sommerferien begynder hun på gymnasiet og har mod på livet og ungdommen igen.

”Det er vigtigt at prøve at springe ud i det og tage imod hjælpen, selv om det er svært. Og så skal man vide, at man ikke sidder fast. Man kan godt få det bedre og komme til at leve rigtigt igen,” siger Thea.

Tilbud om hurtig hjælp

Ungegruppen er en af mange muligheder hos PPR & Videncenter i Esbjerg Kommune, der netop er i gang med at opruste på tilbuddene til børn og unge, der er på vej i mistrivsel eller allerede er det. Udviklingen følger målene i psykiatriplanen, som regeringen sidste år indgik med kommunerne og regionerne for at tilbyde hurtig hjælp til børn og unge i mistrivsel.

Under De Åbne Behandlingstilbud samler Esbjerg Kommune en række konkrete forløb for børn og unge på 3 til 17 år og deres familier, hvor mistrivslen kommer til at fylde så meget, at det påvirker hverdagen.

Aktuelt er der foruden trivselsgrupperne forløb for børn og unge, der oplever tristhed og bekymring, lige som der er forældrekurser og tilbud om åben, anonym vejledning, så også forældrene kan få hjælp til at tackle de vanskeligheder, de oplever hos deres barn. Senere på året starter nye forløb, der bl.a. henvender sig til børn og unge, der har tanker om selvskade eller tidlige tegn på spiseforstyrrelser.

”Det handler om at give familierne let adgang til hjælp, så vi kan forebygge mistrivsel og få fat i børnene og de unge, inden problemerne vokser sig for store og tunge. Vi er allerede godt i gang, og med de nye muligheder får vi en meget bredere vifte af tilbud, hvor børnene og de unge kan få hjælp til præcis deres udfordringer. Samtidig lægger vi vægt på den tværfaglige og helhedsorienterede indsats og involverer både familie og daginstitution eller skole, så vi kommer hele vejen rundt,” siger Camilla Christensen, tværfaglig leder af PPR & Videnscenter.

Se mulighederne i De Åbne Behandlingstilbud her.

Kontakter

Camilla Christensen, tværfaglig leder af PPR & Videncenter, tlf. 21 79 81 42, cach@esbjerg.dk

Nadia Nim, koordinator for De Åbne Behandlingstilbud, tlf. 23 44 45 30, nn6@esbjerg.dk

Om Esbjerg Kommune

Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.

I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.

Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.

Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye