Fri forskning styrkes med 52 banebrydende projekter
52 talentfulde forskere skal med deres nyskabende og excellente forskningsprojekter løfte dansk forskning til nye højder. Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 318 millioner kroner til forskningsprojekter, der spænder fra udfordringer og gevinster ved dybhavsminedrift til hvordan man kan skabe nye plantebaserede fødevarer med et naturligt B12-indhold.

Danmarks Frie Forskningsfond har netop givet støtte til 52 forskere under virkemidlet DFF-Forskningsprojekt2 til nybrudsskabende og originale forskningsidéer på tværs af alle videnskabelige områder. Bevillingerne giver forskerne mulighed for at forfølge ny og vigtig forskning med udgangspunkt i deres egne allerbedste idéer.
»Når vi støtter den frie forskning, giver vi nogle af landets mest talentfulde forskere mulighed for at forfølge deres egne, bedste idéer. Fri forskning muliggør originale projekter af høj kvalitet inden for alle videnskabelige områder, helt fra grundlæggende erkendelser til praksisnære løsninger. Det betyder, at alle 52 projekter, der netop har modtaget bevilling, har potentiale til at skabe nybrud og bidrage til samfundets udvikling. Jeg ser personligt frem til at følge projekterne og de forskningsmæssige gennembrud, de kan føre med sig,« siger Søren Serritzlew, bestyrelsesforperson i Danmark Frie Forskningsfond.
Lysende havdyrs potentiale til nybrud
Formålet med DFF-Forskningsprojekt2 er at fremme kvaliteten og udvikle samarbejdet i dansk forskning, og det giver den enkelte forsker mulighed for at realisere sin gode og originale forskningsidé i samarbejde med andre forskere. Der er hård konkurrence om midlerne, og kun ca. 9 ud af 100 ansøgere opnår bevilling.
De mange forskningsprojekter kommer fra alle dele af den videnskabelige verden: Fra fokus på hvordan familiers sociale mobilitet er formet af historiske sociale, politiske og økonomiske forhold gennem otte generationer over nye muligheder for at bekæmpe skadelige svampesygdomme i afgrøder og til hvad der får folk til at undlade at betale skat.
Ét projekt undersøger, hvorfor mange havdyr lyser op, hvis du rører ved dem. For selv om denne bioluminiscens er meget udbredt og derfor må være vigtig for de marine økosystemer, ved vi meget lidt om dens reelle biologiske betydning og dens funktion i havets økosystemer. Ved hjælp af den stærkt lysende og invasive "dræber gople" som modelorganisme undersøger Jakob R. Winther fra Københavns Universitet potentialet i havdyrenes bioluminiscens.
Fakta: DFF-Forskningsprojekt2
- Hvert år varetager Danmarks Frie Forskningsfonds fem faglige råd udmøntningsopgaven med at udvælge de bedste og mest nybrudsskabende forskningsprojekter. Rådene er sammensat af 75 anerkendte forskere med høj faglig ekspertise.
- I alt har 566 forskere søgt virkemidlet DFF-Forskningsprojekt2.
- 52 ansøgere har opnået bevilling for samlet 318 mio. kr. Det giver en samlet succesrate på 9,2 procent hvis man ser på antal ansøgninger ift. antal bevillinger.
- DFF-Forskningsprojekt2 løber typisk over op til 4,5 år og er udført af flere forskere (herunder postdoc-kandidater og ph.d.-studerende) med en økonomisk ramme på mellem 2,2 og 4,3 mio. kr. ekskl. overhead.
- Et DFF-Forskningsprojekt2 er ofte kendetegnet ved at være et koordineret og forpligtende samarbejde, og ansøgere skal have betydelig, selvstændig forskningserfaring på højt internationalt niveau.
Der tages forbehold for, at de nævnte beløb kan ændre sig efter den forestående budgetgennemgang.
Kontakter
Berit Bader LemmingSpecialkonsulent
Tlf:+45 72 31 95 08bbl@ufm.dkOm Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den nybrudskabende forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder. Fonden uddeler også hvert år tematiske midler til politiske og strategiske satsninger.
DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
31 millioner kroner skal styrke yngre forskeres internationale mobilitet4.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
15 forskere har netop modtaget samlet 31,7 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond under virkemidlet ’DFF-International Postdoc’. Forskerne får mulighed for at udvikle en selvstændig faglig profil ved forskellige forskningsinstitutioner i udlandet inden for bl.a. kvanteteknologi og behandling af opioidafhængighed.
8,8 millioner kroner giver læger mulighed for at fordybe sig i forskning9.1.2025 11:09:47 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 8,8 millioner kroner under virkemidlet ’Delestillinger’. Seks klinikere får nu muligheden for at forske ved siden af deres arbejde i en klinisk stilling på et af landets hospitaler.
28 talentfulde forskere skal løfte den frie forskning12.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt lidt mere end 85 millioner kroner til nogle af de allerdygtigste forskere på de tidlige karrieretrin. Midlerne er givet under Inge Lehmann-programmet, som er et talentprogram, hvis formål er at understøtte en mere ligelig kønsbalance i forskningsmiljøerne.
Otte ph.d.-studerende skal forske uden for universiteterne5.12.2024 08:40:00 CET | Pressemeddelelse
Otte kommende ph.d.-studerende har til sammen modtaget 22,8 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond. Stipendiatmodtagerne skal lave deres ph.d. på en anden offentlig forskningsinstitution end de danske universiteter.
Støtte til humanistiske tidsskrifter og styrket samarbejde mellem danske forskningsmiljøer4.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond har samlet uddelt lidt mere end seks millioner kroner under virkemidlerne ’Tidsskrifter’ og ’Eksplorativt Netværk’. Midlerne skal støtte udbredelsen af humanistisk forskning og styrke samarbejdet mellem danske forskningsmiljøer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum