Tre finalister til Årets Innovationsprojekt i energiklyngen
Gamle glasfibre i nye vinger, en ny svejsemetode til støbejern i vindindustrien og bedre emmissionsberegninger for virksomheder. Det er temaerne i de tre innovationsprojekter, der er i spil til at vinde prisen for Årets Innovationsprojekt i den danske energiklynge. Vinderen findes den 8. maj 2025 i Esbjerg.

De mere end 500 medlemmer af Energy Cluster Denmark har i den seneste tid haft mulighed for at stemme på deres favorit til at vinde prisen for Årets Innovationsprojekt.
En række velafsluttede samarbejder om nye energiteknologiske løsninger og services fra 2024 har været til afstemning, og tre innovationsprojekter er nu i finalen om at vinde innovationsprisen.
De tre projekter i finalen repræsenterer partnerskaber om nye, grønne løsninger udviklet i samarbejder mellem forskere, virksomheder og andre energieksperter, der har lagt fælles kræfter i modningen af nye løsninger.
Det fortæller Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark.
”De tre finalister er alle stærke eksempler på, at vi løbende ser succesfulde innovationsprojekter nå i mål med nye relevante løsninger til gavn for den grønne omstilling og virksomhedernes konkurrencekraft. Vi skal – og særligt i disse tider – fejre samarbejde og innovation, og vores erfaringer viser tydeligt, at det ganske enkelt betaler sig at samarbejde. Derfor er vi også stolte af igen at kunne kåre en vinder blandt energiklyngens mange innovationsprojekter,” siger Glenda Napier.
Og finalisterne er...
Kåringen af Årets Innovationsprojekt sker til Energy Cluster Denmarks årsmøde den 8. maj i Musikhuset Esbjerg.
De tre finaleprojekter har alle fulgt Energy Cluster Denmarks projektmodel, hvor partnerne udvikler og demonstrerer nye løsninger til fremtidens energisystem. Hvert innovationsprojekt løser en konkret udfordring, der typisk stilles af store industrivirksomheder og som løses af forskere og mindre virksomheder. Energy Cluster Denmark faciliterer projekterne fra start til slut.
DecomBlades
Øget cirkulær produktion af vindmøllevinger i vindindustriens værdikæde. Partnerne har adskilt vingemateriale i en pyrolyseproces, hvor den genanvendte glasfiber fra udtjente vinger er anvendt til smeltning af stærkere glasfibre, der kan bruges i produktion af nye vindmøllevinger. Et resultat fra DecomBlades er også industrielle materialepas for udtjente vinger, der gør det enkelt for genvindingsvirksomheder, der skal håndtere vingerne, at skille dem ad, når de skal genbruges.
Partnerkredsen bag DecomBlades bestod af: Ørsted, LM Wind Power, Vestas, Siemens Gamesa, FLSmidth, MAKEEN Energy, HJ Hansen Recycling, Syddansk Universitet og Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Projektet modtog støtte fra Innovationsfonden.
NIVI IQ
De fleste virksomheder anerkender behovet for bæredygtighed, men mangler ofte den nødvendige indsigt og værktøjer til at træffe velinformerede beslutninger om at skabe CO2-reduktioner.
I NIVI IQ har partnerne skabt en digital platform til reduktion af drivhusgasemissioner
Produktet består blandt andet af en brugervenlig platform, der giver virksomheder mulighed for at udforske forskellige scenarier og forstå de potentielle konsekvenser og fordele ved deres valg. Alt i alt kan platformen sikre bedre beslutninger for virksomheder, der vil arbejde aktivt med bæredygtighed.
Partnerne var Copenhagen Energy Partners og Oceanic Energy Services, og projektet blev støttet af midler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU.
Weldcast
Teknologien fra Weldcast-projektet består af en ny svejsemetode, der muliggør reparation af store støbejernskomponenter i vindmøller.
Teknologien har potentiale til at reducere både omkostninger og CO2-udledning i vindenergisektoren, forenkler også reparationsprocessen og reducerer både spild og produktionstider.
Partnerne i Weldcast var: Siemens Gamesa Renewable Energy, Vestas Wind Systems, FORCE Technology, DTU og Baettr. Projektet er støttet af Innovationsfonden og blev faciliteret af Energy Cluster Denmark.
Og vinderen bliver...
Årets Innovationsprojekt kåres på Energy Cluster Denmarks årsmøde i Esbjerg den 8. maj. Deltagerne på dagen stemmer om, hvilket projekt, der skal løbe med sejren, og alle med interesserede for energiteknologisk innovation har mulighed for at deltage.
Medlemmer af Energy Cluster Denmark deltager gratis på Årsmødet i Esbjerg.
Kontakter
Jonas Nørholm LarsenEnergy Cluster Denmark
Tlf:+4521224304jnl@energycluster.dkBilleder

Om Energy Cluster Denmark:
Energy Cluster Denmark er Danmarks klyngeorganisation og innovationsplatform for den samlede energisektor. Vi hjælper med at facilitere og fundraise
innovationsprojekter, der altid involverer partnerskaber mellem små og mellemstore virksomheder, markedsledende virksomheder og førende forsknings- og videninstitutioner.
Energy Cluster Denmark har ca. 500 medlemmer blandt virksomheder og videninstitutioner. Sammen har vi en samlet portefølje af spændende innovationsprojekter på over 3 mia. kr.
Følg pressemeddelelser fra Energy Cluster Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energy Cluster Denmark
Dansk brintsensor sætter ny standard for sikkerhed i Power-to-X29.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forbedret brintsensor løfter sikkerheden i Power-to-X-processer. Brintsensoren, der er et resultat af et innovationsprojekt, har potentiale til at overvåge brint i hele verden.
Danish Hydrogen Sensor Sets New Safety Standard for Power-to-X29.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
An improved hydrogen sensor boosts safety in Power-to-X processes. Developed through an innovation project, the sensor has the potential to monitor hydrogen levels globally.
Ny guideline til seafastening accelererer opsætningen af offshore vind og sparer tonsvis af stål8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I takt med at havvindmøller vokser sig større og tungere, bliver udstyret til at sikre dem under transport mere komplekst og dyrt.
New Industry Guideline on Seafastening: Accelerates Offshore Wind Deployment and Saves Tons of Steel7.4.2025 20:00:00 CEST | Pressemeddelelse
As wind turbines grow larger and heavier, the equipment for securing them during transportation becomes more complex and expensive.
Dansk-amerikansk energiforskning bygger bro til øget grøn omstilling28.3.2025 08:11:28 CET | Pressemeddelelse
Førende forskere fra Danmark og USA har i et fælles projekt øget dialogen om energiforskning på tværs af Atlanten. Samarbejdet har skabt flere forskningsartikler og en gensidig forståelse af de to nationers energisystemer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum