Tænketanken Prospekt støtter op om Lægeforeningens kritik af misvisende meningsmåling: Vi kan ikke bruge tal fra meningsmålinger som politisk kompas
Tænketanken Prospekt bakker fuldt op om den kritik, som Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, med rette har rejst mod den meningsmåling om aktiv dødshjælp, Altinget præsenterede tidligere i april.

Der er fuld opbakning til den kritik, som Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, har rejst mod den meningsmåling om aktiv dødshjælp, Altinget præsenterede tidligere i april. Ifølge målingen støtter 79 procent af befolkningen aktiv dødshjælp, men bag dette tal gemmer sig en alvorlig problemstilling: manglende viden og begrebsforvirring i befolkningen.
”Vi står i en situation, hvor vi risikerer at træffe etisk vidtgående beslutninger på et misinformeret grundlag. Det er dybt bekymrende. Den offentlige debat om aktiv dødshjælp må ikke bygge på simple målinger eller emotionelle reaktioner alene. Der er behov for folkelig oplysning og en åben samtale, hvor alle danskere forstår, hvad der er på spil,” udtaler direktør for Prospekt Søren Peter Hansen.
En forsimplet fremstilling af en kompleks virkelighed
Kritikken fra lægeforeningen deles af Prospekt, hvor bekymringen er, at store dele af befolkningen slet ikke har et klart billede af, hvad aktiv dødshjælp faktisk indebærer – og at mange forveksler det med allerede eksisterende og lovlig palliativ behandling.
En tidligere undersøgelse viste, at blot 17 procent af danskerne kunne definere aktiv dødshjælp korrekt, mens 83 procent forvekslede det med lindrende behandling, som allerede er en vigtig del af det danske sundhedsvæsen.
”Det er en helt uacceptabel mangel på forståelse i en debat, der handler om liv og død. Vi kan og må ikke bruge tal fra meningsmålinger som politisk kompas, når det står klart, at flertallet ikke kender forskel på begreber som aktiv dødshjælp, passiv dødshjælp, terminal sedering og palliativ behandling,” siger Søren Peter Hansen.
Mediernes ansvar i en etisk debat
Det understreges, at medier har et særligt ansvar, når de formidler undersøgelser og komplekse emner. At præsentere en måling som et entydigt udtryk for folkelig opbakning, uden også at undersøge befolkningens forståelses- og vidensniveau indenfor området, er ikke alene problematisk – det er skadeligt for den folkelige og demokratiske samtale.
”Vi skal ikke tage let på den tillid, offentligheden har til medier og tal. Når medierne bringer målinger, må det ske med den fornødne grundighed og nuancering. Alt andet risikerer at simpelthen at skubbe debatten i en overfladisk og simpel retning, hvor komplekse etiske dilemmaer reduceres til ja-eller-nej-spørgsmål,” påpeger Søren Peter Hansen.
Erfaringer fra udlandet må ikke ignoreres
Erfaringer fra lande, hvor aktiv dødshjælp er blevet indført, viser et klart mønster: Det, der begynder som en undtagelse for de få, bliver over tid udvidet til også at omfatte mennesker med psykiske lidelser, ældre med flere diagnoser – ja, i nogle tilfælde endda børn. Kriterierne skrider, og det er ikke en teoretisk glidebane, men en veldokumenteret virkelighed.
”Vi bør ikke lukke øjnene for, hvordan udviklingen er gået i lande som Holland, Belgien og Canada. Hvis Danmark vælger samme vej, er det ikke uden omkostninger – hverken menneskeligt eller værdimæssigt. Vi skylder os selv at tænke os grundigt om, før vi tager et skridt, vi ikke kan gå tilbage fra,” siger Søren Peter Hansen.
Før vi overvejer lovændringer, må vi sikre, at danskerne har reel indsigt i både de eksisterende muligheder for smertelindring og konsekvenserne ved aktiv dødshjælp. Mange kender ikke til adgangen til palliativ behandling eller retten til at sige nej til livsforlængende behandling – og det skaber grundlag for misforståelser.
”Inden vi drøfter, om aktiv dødshjælp skal være en mulighed, bør vi først sikre, at alle har adgang til værdig lindring og støtte i livets sidste fase. Vi må ikke gøre dødens mulighed til et politisk quick fix i et sundhedssystem, der i forvejen halter. Debatten handler ikke kun om individets valg – den handler om, hvilket samfund vi vil være,” slutter Søren Peter Hansen.
-----------------------------------------
Læs mere:
I september 2023 udgav Prospekt analysen: Aktiv dødshjælp: Glidebanen er en realitet
af Direktør Søren Peter Hansen og medlem af bestyrelsen Morten Bangsgaard.
Derudover har Tænketanken også udgivet: På dødens eller livets side, der er en antologi, der forsøger at give svar på de mange etiske spørgsmål, som rejser sig, og som er alt andet end enkle, når vi taler om aktiv dødshjælp.
Nøgleord
Kontakter
Søren Peter HansenDirektør & Programleder for Etik og værdibaseret udvikling
Tlf:24998944sph@taenketankenprospekt.dkTine ObelPresse- og kommunikationschef
Tlf:28294630to@taenketankenprospekt.dkLinks
Om Tænketanken Prospekt
Prospekt er Danmarks nye værdipolitiske tænketank. Med udgangspunkt i den kristne-humanistiske kulturtradition arbejder vi for at styrke forudsætningerne for det gode samfund og den ansvarlige borger.
Følg pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt
Tænketanken Prospekt og FOF-Aarhus inviterer til Alsang den 4. maj Fællessang og fremtidshåb i en urolig tid2.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Når vi den 4. maj tænder lys i vinduerne, er det mere end blot en tradition. Det er også en vigtig påmindelse om, at frihed ikke er en selvfølge. I år er det 80 år siden, frihedsbudskabet lød, og Danmark blev befriet. Det markerer Prospekt og FOF Aarhus med alsang, fortællinger og fællesskab.
Nyt notat fra Tænketanken Prospekt: Åndelig oprustning og karakterdannelse er ikke kun for krisetider28.4.2025 06:43:01 CEST | Pressemeddelelse
Nyt notat fra Tænketanken Prospekt minder os om, at karakterdannelse og åndelig interesse ikke kun er noget, vi skal finde frem i krisetider – det bør tværtimod være vedvarende omdrejningspunkter i skolens opgave. Vi må ikke kun børste støvet af dannelsen i nødens stund, men løbende udforske dens betydning, rødder og potentiale for fremtidens pædagogik.
Ny bog fra rådgiver ved Tænketanken Prospekt: Dydsetikken er ammunition til et bedre samfund.3.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Alexander Sokol, ph.d. og rådgiver ved Tænketanken Prospekt, udgiver den 3. april "Dyd – Oprids af en værdibaseret samfundsorden", hvor han argumenterer for, at dydsetikken er det våben, vi skal bruge til at konfrontere de aktuelle samfundsproblemer og kriser samt modvirke moralsk forfald.
Ny analyse fra Tænketanken Prospekt: Bedsteforældre er børnefamiliernes grå guld.21.3.2025 07:27:07 CET | Pressemeddelelse
En ny analyse fra Tænketanken Prospekt viser, at bedsteforældre spiller en afgørende rolle hjemme hos de danske børnefamilier – ikke kun som børnepassere, men også som økonomisk og følelsesmæssig støtte samt som uvurderlig hjælp i hverdagens praktiske gøremål.
Tænketanken Prospekt: Folkekirken bør stå i front, når vi tager afsked med vores kære - ikke bedemændene.3.3.2025 14:32:12 CET | Pressemeddelelse
Tænketanken Prospekt kritiserer kirkeministerens forslag om at tillade, at aske fra afdøde kan indarbejdes i smykker, og understreger, at folkekirken skal sikre en værdig og meningsfuld afsked for de afdøde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum