Arbejderhistorisk langbordsmiddag på Lützhøfts Købmandsgaard
Til hverdag kan du dufte, føle, høre, se og smage historien på den gamle købmandsgård i Roskilde. Nu kan du komme endnu tættere på hverdagen for 100 år siden, når museet indbyder til arbejderhistorisk langbordsmiddag den 20. maj med et måltid hentet ud af historiens kogebøger

For hundrede år siden gik arbejdsfolk rundt i købmandsgården i Ringstedgade i Roskilde sammen med butikkens kommiser og lærlinge. Her havde de travlt med at løfte og læsse tunge sække fra kornlageret, og her kunne de få en tår fra brændevinsankeret i baglokalet, når arbejdsdagen blev lidt for lang.
Men hvad kendetegner en arbejder? Skal man arbejde på fabrik for at være det – og hvor mange fabrikker lå der egentlig i det gamle Roskilde? Den 20. maj går Lützhøfts Købmandsgaard sammen med Historiske Middage på opdagelse i Roskildes arbejderfortid. Under middagen vil du høre personlige beretninger om arbejdernes kampe og sejre på byens fabrikker, synge arbejdersange og spise et festmåltid, som det ville have set ud i tiden omkring 1920.
Fedtemadder og festmåltid
En festmiddag i arbejdernes ånd må naturligvis være både velsmagende og nærende. Der er næppe nogen fare for, at du vil gå sulten hjem, lover Sif Vorre Mandøe, kommis i købmandsgården:
”På menuen står blandt andet sagosuppe, kogt på de små sagogryn der har give suppen tilnavnet glosuppe – og bliver du inspireret til selv at gå i køkkenet, kan du bagefter købe sagogryn med hjem i et håndvredet kræmmerhus.”
Ud over suppe vil du blive trakteret med hønsefrikassé på årstidens friske råvarer, rugbrød med fedt og rabarbertrifli til dessert. Middagen er kreeret efter gamle opskrifter af kok Sara Broberg, der i samarbejde med kulturhistoriker Ditte Kröner skaber oplevelser med gode fortællinger om maden og historien, der har formet os som samfund.
Nye boller på suppen
Særligt tiden omkring det forrige århundredeskifte rummer mange gode fortællinger:
”Slutningen af 1800-tallet indvarslede nye tider i Danmark – og også i Roskilde. De gamle håndværksmestre lagde kursen om, og Roskilde fik nu forretninger i industristørrelse.” forklarer Ditte Kröner. Det betød forandringer for byen.
”I tiden op til første verdenskrig opstod blandt andet slagterifabrikker og bryggerier i større format end før. Roskilde voksede, og der skulle findes boliger til de mange arbejdere, der indvandrede fra land til by.”
Mødet mellem land og by er en velkendt fortælling på Lützhøfts Købmandsgaard, hvor en stor del af kundekredsen bestod af oplandets bønder, som kørte til byen og solgte deres varer på købmandsgården.
Mød din fortid
Museet er i dag indrettet som butik anno 1920, med snurrende kasseapparat, kaffererstatning på hylderne og brystsukker i glas. Under middagen får du et besøg hos købmanden, som den så ud på en tid med høflig og personlig betjening. Du kan også gå på opdagelse i arbejdernes historie i de industrielt fremstillede varer på butikkens hylder.
Der er lagt op til spændende smagsoplevelser og til refleksioner over, hvordan vores hverdag ligner og adskiller sig fra arbejdernes for 100 år siden.
Lützhøfts Købmandsgaard og Historiske Middage glæder sig til en festlig aften!
Tid, pris og sted:
Tirs. d. 20. maj, kl. 18-21.
Tilmelding senest d. 15. maj via mail på historiskemiddage@gmail.com
Samlet pris for middag og foredrag: 595 kr.
Lützhøfts Købmandsgaard, Ringstedgade 6-8, 4000 Roskilde.
Kontakter
Jakob CaspersenMuseumsinspektør, Lützhøfts KøbmandsgårdROMU
Tlf:29 32 75 42jakobc@roskilde.dkBilleder

Om ROMU
ROMU har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Roskilde, Frederikssund, Lejre og Egedal kommuner. ROMU har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag driver museumsorganisationen 10 museer og besøgssteder.
ROMU har ansvaret for daglig ledelse og drift af Fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke og står overordnet for realiseringen af Verdensarvscentret.
Følg pressemeddelelser fra ROMU
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROMU
Sommersucces gentages: Tag med til middelalderens magtfulde Roskilde15.4.2025 14:34:33 CEST | Pressemeddelelse
I starten af august bliver tiden skruet tilbage på Roskildes centrale Stændertorv, når ROMU for andet år i træk afholder Roskilde Middelalderdage. Der vil være aktiviteter, musik og et væld af gode historier for hele familien, når Roskildes rolle som stor og magtfuld middelalderby sættes i fokus.
Mød påskens dunede superstjerner i Lützhøfts Købmandsgaard27.3.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Kom i påskestemning på købmandsgården: Nus de nyfødte kyllinger, tril eller farv æg og gå på jagt efter påskeharens skatte i købmandsgårdens krinkelkroge.
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening24.3.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Roskildes gamle købmandsgård bygger videre på succesen og rykker for en weekend ind på festivalen Historiske Dage i København, hvor et nyt publikum kan opleve butikkens autentiske ånd den 29. og 30. marts.
Arkæologiske forundersøgelser ved nyt Vikingeskibsmuseum går i gang17.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Arkæologer fra ROMU begynder i dag forundersøgelser af det område, hvor Vikingeskibsmuseets nye udstillingsbygning skal opføres. Vikingeskibe, stenalderfund, havneanlæg og affald fra vikingetidens beboere i havneområdetkan være blandt mulige fund.
Rockmuseum opfylder kvindes sidste opsigtsvækkende ønske6.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
For nylig modtog Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK en privat donation fra en afdød kvinde, som fik museets inspektør til at tabe kæben. Til april kan museets gæster forhåbentlig få samme oplevelse, når udstillingen ‘Birthe & Beatles’ giver et direkte indblik i en almindelig dansk piges ualmindelige oplevelser med verdens største gruppe, The Beatles.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum