Nordsøfonden

Stigende olie- og gasproduktion styrker forsyningssikkerheden og sikrer penge til statskassen

Del

Produktionen fra Tyra feltet og Solsort feltet øgede Danmarks olie- og gasproduktion markant i 2024. Samtidig fortsætter Nordsøfonden arbejdet med at bidrage til Danmarks reduktion af CO2-udledning i nu syv CO2-lagringslicenser.

Produktionen fra Tyra feltet og Solsort feltet øgede Danmarks olie- og gasproduktion markant i 2024.
Produktionen fra Tyra feltet og Solsort feltet øgede Danmarks olie- og gasproduktion markant i 2024.

Fakta om Nordsøfondens aktiviteter i 2024

  • Tyra feltet genopstartet i marts 2024 – 30 % lavere CO₂-udledning end tidligere.
  • Solsort feltet i produktion – udgør ca. 10 % af Danmarks olieproduktion i 2024.
  • Nordsøfondens produktion steg:
    • Olie: +6 % til 4,1 mio. tønder
    • Gas: +25 % til 2,5 mio. MWh
  • Økonomisk resultat:
    • Overskud: 498 mio. kr.
    • Betalte skatter: 272 mio. kr.
    • Udbytte til staten: 600 mio. kr.
  • CO₂-lagring:
    • Deltagelse i 7 CO₂-lagringslicenser pr. april 2025 (land og hav)
    • Greensand Future projekt påbegyndt – et af Europas første fuldskala CO₂-lagringsprojekter.

I marts 2024 blev en vigtig milepæl nået, da produktionen fra Tyra anlæggene blev genoptaget. Dermed er Danmarks største gasfelt, Tyra feltet, igen knudepunkt for den danske gasproduktion – nu med anlæg, der udleder over 30 procent mindre CO2 end tidligere og er det mest energieffektive offshoreanlæg af sin art. Genopbygningen af Tyra har gennem de seneste år været Nordsøfondens største projekt, og på trods af startvanskeligheder har genopstarten af Tyra haft stor betydning for den danske olie- og gasproduktion i 2024.

Samtidig blev den vestlige del af oliefeltet Solsort sat i drift i marts 2024. Produktionen fra Solsort har været over forventning og tegnede sig for godt 10 procent af den samlede danske olieproduktion i 2024.

Med Tyra og Solsort Vest i drift skete der en markant stigning i Nordsøfondens olie- og gasproduktion i 2024 sammenlignet med året før: Nordsøfondens produktion af olie steg med 6 procent til 4,1 mio. tønder olie, mens gasproduktionen steg med ikke mindre end 25 procent til 2,5 mio. MWh.

Fortsat produktion frem mod 2050 kan gavne Europas forsyningssituation og give betydelige økonomiske bidrag til Danmark sideløbende med den grønne omstilling. Samtidig er Danmarks olie- og gasproduktion væsentlig mere energieffektiv og med et langt mindre CO2-aftryk end eksempelvis LNG fra Mellemøsten, Afrika eller USA. Derfor er det et klart mål og ønske for Nordsøfonden at indvinde olie- og gasressourcerne i Nordsøen inden for de eksisterende politiske aftaler. 

”Opstarten af Tyra og Solsort er kulminationen af mange års fælles indsats fra operatører og partnere. 2024 blev året, hvor vi kunne høste de første frugter af arbejdet. Den danske Nordsø-produktion af olie og gas bidrager til at mindske Danmarks og EU’s energiafhængighed. Derfor er det også meget positivt, at vi med fortsat og stabil olie- og gasproduktion fra Tyra og Solsort forventer, at den samlede produktion i 2025 fordobles i forhold til 2024,” udtaler bestyrelsesformand Christian Frigast.

Årets resultat

Nordsøfondens resultat for 2024 blev et overskud på 498 mio. kr. I regnskabet indgår betalte selskabs- og kulbrinteskatter med 272 mio. kr. Herudover er der overført 600 mio. kr. i udbytte til staten. Årets resultat på 498 mio. kr. er 100 mio. kr. højere end resultatet for 2023. Dette skyldes primært den øgede produktion i 2024. 

Forberedelserne til CO2-lagring er i fuld gang

Ved udgangen af 2024 var Nordsøfonden partner i seks CO2-lagringslicenser – heraf tre nye licenser på land, tildelt i 2024. I april 2025 blev endnu en licens på land tildelt. Nordsøfonden er den eneste aktør, der deltager i alle danske CO2-lagringslicenser og er dermed en nøglespiller i udviklingen af CO2-lagring i Danmark.

”Danmark har et stort potentiale for CO2-lagring, og Nordsøfonden ønsker at spille en central rolle i at styrke den grønne omstilling. Som gennemgående aktør på tværs af alle licenser kan vi fungere som brobygger og dermed bidrage til at nå de ambitiøse mål om at reducere CO2-udledningen”, udtaler Christian Frigast.

I december 2024 blev første fase af Greensand Future projektet påbegyndt med forventet injektion fra start 2026 - et af Europas første fuldskala CO2-lagringsprojekter. Greensand Future er første etape for CO2-lagring i Iris licensen. Bag projektet står INEOS (40 %) som operatør samt Harbour Energy (40 %) og Nordsøfonden (20 %). Greensand Future projektet markerer starten på CO2-injektion i udtjente olie- og gasfelter i den danske del af Nordsøen.

I de øvrige CO2-lagringslicenser arbejdes der med at gennemføre de godkendte arbejdsprogrammer. Selvom arbejdet i licenserne har vist sig mere komplekst end forventet, er der fortsat fuldt fokus på at sikre fremskridt og finde løsninger, der kan sikre udviklingen af lagringsprojekterne i Danmark.

Nøgleord

Kontakter

Fakta om Tyra feltet og DUC

  • Dansk Undergrunds Consortium (DUC) er et Joint Venture mellem TotalEnergies (43,2 %), BlueNord (36,8 %) og Nordsøfonden (20 %).
  • Selskaberne samarbejder om at producere olie og gas fra Eneretsbevillingens område i Nordsøen.
  • Eneretsbevillingen blev tildelt A.P. Møller-Mærsk i 1962, hvor også DUC blev oprettet.
  • Nordsøfonden indtrådte i DUC i 2012 med en andel på 20 % i forbindelse med forlængelse af Eneretsbevillingen.
  • TotalEnergies er operatør og står i spidsen for operation og drift af DUC's 12 producerende felter. I dag er der 156 aktive, producerende brønde.
  • DUC påbegyndte første produktion af olie og gas i Danmark i 1972 fra Dan feltet.
  • Gennemsnitsproduktion i DUC i 2024:
    • Ca. 50.000 tønder olie/dag
    • Ca. 3,7 mio. m3 gas/dag

Fakta om Solsort

  • Bag Solsort Vest feltet står operatør INEOS (67,73 %) sammen med Danoil (13,83 %) og Nordsøfonden (18,44 %)
  • Solsort Vest feltet har to brønde og peak olieproduktion på mere end 17.000 tønder/dag
  • Partnerskabet er påbegyndt modningen af Solsort Øst, som vil kunne bidrage med yderligere olieproduktion, hvis projektet besluttes gennemført.

Om Nordsøfonden

Nordsøfonden er statens undergrundsselskab, og vores opgave er at skabe værdi for det danske samfund ved at udnytte undergrundens potentiale. Nordsøfonden står på to ben: Vi producerer olie og gas og er derved med til at sikre forsyningen af energi og råstoffer. Samtidig er vi med i alle licenser til lagring af CO2 i undergrunden, hvor vi vil arbejde for at reducere udledninger til atmosfæren. 
Som gennemgående aktør i arbejdet med den danske undergrund opererer vi i krydsfeltet mellem partnere, operatører og myndigheder. Her fremmer vi gensidig forståelse, anskueliggør muligheder og baner vejen for helhedsorienterede løsninger.

Læs mere på www.nordsoefonden.dk

Følg pressemeddelelser fra Nordsøfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Nordsøfonden

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye