Teknologisk Institut

Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter

Del

En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot. 

8. klasser fra hele landet deltager i Teknologidagen 2025 i Odense, hvor de sammen med nogle af Danmarks største virksomheder udforsker fremtidens teknologi og løsninger inden for automatisering og robotteknologi.
8. klasser fra hele landet deltager i Teknologidagen 2025 i Odense, hvor de sammen med nogle af Danmarks største virksomheder udforsker fremtidens teknologi og løsninger inden for automatisering og robotteknologi. Foto: Teknologisk Institut

Midt i robotbyen Odense samles nogle af Danmarks største virksomheder og unge talenter til Teknologidagen 2025. 

Arrangementet, der er en del af ROBOTBRAG 2025, som arrangeres af Dansk Robot Netværk (DIRA) og Teknologisk Institut, sætter fokus på den stigende mangel på faglærte og viser vejen til en fremtid, hvor teknologi og håndværk går hånd i hånd.

− Vi står over for en kæmpe udfordring. Danmark mangler kvalificeret arbejdskraft inden for erhvervsfagene, og det problem bliver kun større i fremtiden, siger Michael Nielsen, der er bestyrelsesleder i Dansk Robot Netværk. 

− Med Teknologidagen vil vi vise unge mennesker, at en erhvervsuddannelse åbner døre til nogle af landets mest spændende og innovative arbejdspladser, tilføjer han.

Erhvervsgiganterne baner vejen
Har du nogensinde tænkt over, hvem der bygger fremtidens robotter, udvikler løsninger til grøn omstilling eller producerer banebrydende medicin? 

Hos virksomheder som LEGO Koncernen, Grundfos, Danfoss og Novo Nordisk er svaret simpelt: Deres faglærte.

På Teknologidagen stiller Grundfos, Danfoss, Novo Nordisk og LEGO Koncernen op med deres lærlingeakademier for at demonstrere, hvordan faglærte er med til at drive innovation i verdensklassevirksomheder. Her kan de besøgende møde lærlinge og færdiguddannede, der arbejder med alt fra avanceret robotteknologi til bæredygtig produktion.

− Hos Novo Nordisk oplever vi hver dag, hvordan faglærte er med til at omsætte idéer til virkelighed og sikre innovation i verdensklasse. Vores lærlingeforløb gør det muligt at udvikle fremtidens talenter, som mestrer både håndværk og teknologi – en vigtig kombination i en verden, der stiller stadig større krav til bæredygtige løsninger. Vi er samtidig optagede af at påtage os et samfundsansvar, når det kommer til uddannelse, så vi kan være med til at sende dygtige unge mennesker videre til job både hos os selv og i resten af samfundet. Teknologidagen er en god anledning til at inspirere unge til at vælge en erhvervsuddannelse og vise dem mulighederne for en karriere i et internationalt miljø, siger Anette In Sook Holmen, der er Head of People Relations ved Novo Nordisk.

Unge talenter dyster om fremtiden
Seks udvalgte 8. klasser fra hele landet skal deltage i en teknologisk dyst på dagen. De skal konkurrere om at løse praktiske udfordringer, der kræver både teknisk snilde og kreativitet. Alt sammen noget som relaterer sig til teknologividen om automatisering og robotteknologi. 

− Det er fantastisk at se, hvordan de unge går til opgaverne med åbent sind og innovative løsninger. De viser, at Danmark har et kæmpe potentiale af unge talenter, der bare venter på at blive inspireret til at vælge en erhvervsuddannelse, siger UU-vejleder Jørgen B. Jensen fra ErhvervsTanken, der sammen med sin kollega UU-vejleder Helene Pedersen er en del af Teknologidagen. ErhvervsTanken arbejder for at sætte fokus på de mange døre, som en erhvervsuddannelse kan åbne.

Del af større indsats
2025 er officielt udnævnt som Erhvervsuddannelsernes år, og med temaet "Skab, prøv, lær" hylder vi glæden ved at arbejde med hænderne, koble teori og praksis og skabe noget meningsfuldt. På Teknologidagen 2025 bliver det tydeligt, at erhvervsuddannelser ikke bare er en plan B – det er en vej til at være med helt fremme, når fremtidens løsninger skal bygges.

− Vi skal bryde med forestillingen om, at erhvervsuddannelser er et alternativ til en boglig uddannelse. Det er en karrierevej, der kombinerer praktiske færdigheder med teknologisk forståelse – præcis hvad Danmark har brug for, understreger Michael Nielsen.

Teknologidagen 2025 finder sted på Teknologisk Institut i Odense i forbindelse med ROBOTBRAG herunder DIRA Business 2025 den 9. maj fra klokken 9.00-13.30.  

Til eventet får de unge også mulighed for at hilse på en af de første humanoide robotter i Danmark. En 130 cm høj og 35 kg tung menneskelignende robot, foreløbig kan den navigere autonomt og undgå forhindringer, og kan senere udvikles til at interagere med mennesker via syn, lyd og tale – integreret med ChatGPT.

Humanoide robotter kan blive fremtidens kolleger til de unge.

ROBOTBRAG-læringsdagen, som finder sted samtidig med Teknologidagen, er åbent for alle elever, studerende, lærer, vejledere og ledige, der kunne være interesserede. Tilmelding kan ske her: https://www.teknologisk.dk/ydelser/robotbrag-laeringsdag-2025/43098

Eventet for 8. klasses-elever er arrangeret af lærlingeakademierne fra Videnscenter for Automation og Teknologi, LEGO Koncernen, Danfoss, Grundfos og Novo Nordisk og TechSolutions i samarbejde med DIRA, ErhvervsTanken fra Odense Kommune og Teknologisk Institut.

Nøgleord

Kontakter

Faglig kontakt: Seniorprojektleder ved Teknologisk Institut og netværksleder i Dansk Robot Netværk, DIRA, Kathrine Viskum Rasmussen, mobil: 7220 2073, mail: kvr@teknologisk.dk
Pressekontakt: Kommunikationskonsulent Mette Rønn Outzen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1041, mail: metr@teknologisk.dk

Links

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse 

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Nyt initiativ baner vejen for mindre lattergasudledning i landbruget22.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

SmartField, et nyt 134-millioners innovationsinitiativ, åbner testfacilitet ved Hadsten 14. maj. SmartField skal sætte en ny global standard for mere præcise opgørelser af klimagassen lattergas ved at teste og dokumentere løsninger til at reducere landbrugets udledning. Målet er at nedbringe udledningen med op til 30 procent gennem omfattende målinger, innovative løsninger og nye opgørelsesmetoder.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye