Trods vindmølletørke: HOFOR-vindmøller klar til at levere strøm i Nordjylland
Bjørnstrup Vindmøllepark i Vesthimmerlands Kommune står nu klar til at levere strøm svarende til 20.000 husstandes forbrug. HOFOR står bag de seks møller, som bidrager væsentligt til den grønne omstilling i Danmark. Branchen tilsluttede sidste år 12 møller til elnettet – og året før blot en.

HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, indvier nu seks vindmøller ved Bjørnstrup mellem landsbyerne Blære og Gundersted i Vesthimmerlands Kommune i Nordjylland.
“HOFOR vil gerne bidrage til, at danskerne får mere strøm fra sol og vind i stikkontakten i tæt samarbejde med kommunerne. I en tid hvor der sættes relativt få vindmøller op i Danmark, så er Bjørnstrup Vindmøllepark et væsentligt bidrag til den grønne omstilling. Vindmølleparken er et resultatet af et godt samarbejde trods bump på vejen, og vi takker derfor alle, der har bidraget til, at de seks møller snurrer,” siger Susanne Juhl, bestyrelsesformand i HOFOR.
I 2024 blev der ifølge Viden om Vind tilsluttet 12 vindmøller i alt i Danmark på land, og i 2023 var tallet en. Møllerne i Bjørnstrup vil dermed målt i antal svare til halvdelen af de møller, som blev rejst i Danmark sidste år.
Møller skal give mening lokalt
Byrådet i Vesthimmerlands Kommune sagde ja til at lægge rammer til Bjørnstrup Vindmøllepark i 2022:
“Vi har som kommune et ansvar for at understøtte den grønne omstilling, og det gør vi blandt andet ved at stille arealer til rådighed for vedvarende energi. Samtidig er det afgørende, at de forandringer, som vindmøller medfører i landskabet, bliver mødt med medfølgende kompensation, som er med til at understøtte nye udviklingsmuligheder i de berørte lokalsamfund. Og det er kun naturligt, at det er de lokale fællesskaber, der administrerer dem”, siger Per Bach Laursen (V), borgmester i Vesthimmerlands Kommune.
Over de næste ti år vil HOFOR bidrage med 4,5 mio. kr. til almennyttige tiltag og aktiviteter i lokalområdet via borgerforeningerne i Gundersted, Blære, Ejdrup og Hornum.
“Borgerforeningerne forvalter pengene til almennyttige tiltag, fordi det er dem, der berøres mest, der skal kompenseres, og derudover er det også her man bedst ved, hvordan midlerne giver værdi lokalt”, siger Susanne Juhl.
Ud over tilskuddet til de lokale borgerforeninger følger der med møllerne en lovpligtig ‘Grøn pulje’ på 3,4 mio. kr. til projekter i lokalsamfundet. HOFOR indbetaler pengene til Vesthimmerlands Kommune, som administrerer puljen.
Grøn strøm trods bump på vejen
Vindmølleprojektet startede i 2018, og årsagen til, at møllerne har været syv år undervejs, skyldes flere barrierer i lovgivningen heriblandt et såkaldt ‘kirkeveto’ fra Viborg Stiftsøvrighed.
“Processen omkring møllerne i Bjørnstrup har vist, hvordan et lokalt projekt kan få national betydning – det blev for alvor sat på landkortet, da vi stod fast i sagen om kirkevetoet og fik medhold fra den daværende indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad Bek, som kom på besøg og traf en afgørelse, som gjorde det muligt at komme videre med projektet”, siger Per Bach Laursen.
Efter ministerafgørelsen ændrede Folketinget lovgivningen, så kirkernes vetoret blev indskrænket og baseret på objektive kriterier.
“Hvis Danmark skal nå sin målsætning om mere grøn strøm hurtigt, viser vores historie vigtigheden af, at de lovgivningsmæssige barrierer på området for vedvarende energi fjernes. Det bør ikke være muligt at bruge kirken til at stoppe eller forsinke grønne projekter, og vi skal stadig arbejde for hurtigere og bedre myndighedsarbejde. Ligesom det er vigtigt, at elnettet kan følge med udbygningen”, siger Susanne Juhl.
De nye vindmøller vil have en højde på op til 150 meter til øverste vingespids, og kan levere strøm der svarer til 20.000 husstandes forbrug.
_______________________
Faktaboks
-
Bjørnstrup vindmøllepark består af 6 møller, som producerer 80.000 MWh el svarende til 20.000 husstandes forbrug.
-
Vindmøllerne er fra Vestas og har et vingefang på 136 meter og en totalhøjde til øverste vingespids på 150 meter.
-
Med møllerne følger en grøn pulje på 3,4 mio. kr. til projekter i lokalsamfundet. HOFOR indbetaler pengene til Vesthimmerlands Kommune, som administrerer puljen. Derudover bidrager HOFOR med 4,5 mio. kr. til almennyttige tiltag og aktiviteter i lokalområdet via borgerforeningerne i Gundersted, Blære, Ejdrup og Hornum.
Projektets forløb:
-
2018: Projektudvikling
HOFOR begynder arbejdet med at udvikle Bjørnstrup Vindmøllepark.
-
2020: Fordebat
Vesthimmerlands Kommune igangsætter fordebat om projektet.
-
2021: Sagsbehandling og høring
Byrådet igangsætter den formelle sagsbehandling med en offentlig høring.
-
2021: Et kirkeveto skaber usikkerhed om projektet
Viborg Stiftsøvrighed indgiver et såkaldt ’kirkeveto’, som kræver behandling og sætter arbejdet i bero. Daværende indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek i Gundersted i 2022 afgør sagen til fordel for Vesthimmerlands Kommune. -
2022: Meningsmåling
En meningsmåling fra januar 2022 viser, at et lille flertal blandt borgerne i kommunen er positive: Undersøgelsen, som er foretaget af Analysebureauet Megafon for HOFOR, viser, at 56 procent af borgerne er positive over for vindmølleprojektet ved Bjørnstrup, mens 14 procent er negative. Herimellem er en større gruppe af borgere, 29 procent, der hverken er positive eller negative. En supplerende undersøgelse foretaget i en 5 kilometers radius fra projektområdet, viser, at 46 procent af borgerne i nærområdet har en positiv indstilling til projektet, mens 37 procent er negative. Resten er neutrale.
-
2022: Vesthimmerlands Kommune godkender projektet
Projektet stemmes igennem af et flertal i byrådet (19-7). Planklagenævnet afviser efterfølgende alle indkomne klager.
-
2023: Investeringsbeslutning og udbud
Endelig investeringsbeslutning træffes i maj. Kontrakt med mølleleverandør om levering af møller indgås i august. -
2024: Anlægsarbejde
Anlægsarbejdet påbegyndes i maj.
-
2025: Indvielse
Møllerne indvies i maj 2025.
Kontakter
Lene SolskovHOFOR Kommunikation
Tlf:27952116lensol@hofor.dkBilleder




Om HOFOR
HOFOR A/S er Danmarks største lokale forsyner, der sørger for vand, varme, bygas, fjernkøling og afledning af spildevand for flere end 1 million mennesker i hovedstadsområdet. Vi opfører vindmøller og solcelleparker, der leverer energi til et grønnere Danmark. Sammen med vores otte ejerkommuner skaber vi bæredygtige byer med fokus på skybrudsprojekter, energioptimering og udvikling af fremtidens forsyningsløsninger. Vi tager ansvar og arbejder tæt sammen med vores kunder, universiteter, erhvervsliv og myndigheder. Vi har over 150 års erfaring, 1.600 ansatte og en årlig omsætning på over 7 milliarder kroner.
Følg pressemeddelelser fra HOFOR A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HOFOR A/S
Trods vindmølletørke: HOFOR-vindmøller klar til at levere strøm i Nordjylland2.5.2025 15:06:09 CEST | Pressemeddelelse
Bjørnstrup Vindmøllepark i Vesthimmerlands Kommune står nu klar til at levere strøm svarende til 20.000 husstandes forbrug. HOFOR står bag de seks møller, som bidrager væsentligt til den grønne omstilling i Danmark. Branchen tilsluttede sidste år 12 møller til elnettet – og året før blot en.
Ny direktør i spidsen for vand, spildevand og klimasikring i hovedstadsområdet29.4.2025 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Rebekka Nymark er ny direktør for vand og spildevand i HOFOR, og får dermed ansvaret for en helt central infrastruktur i byen – en rolle der ikke er helt uvant, da hun forlader en stilling som direktør i Metroselskabet I/S.
HOFOR havde et højt investeringsniveau i 20247.4.2025 12:55:59 CEST | Pressemeddelelse
Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, HOFOR, har netop publiceret årets resultat i virksomhedens årsrapport for 2024. HOFOR investerede for 3,1 mia. kr. og afsluttede en række vigtige anlægsprojekter i det forgange år.
Nyt anlæg sikrer varme stuer, når Svanemølleværket slukker2.4.2025 13:42:12 CEST | Pressemeddelelse
Når et nyt teknisk museum rykker ind i Svanemølleværket, mister hovedstaden et vigtigt varmeværk. Derfor planlægger HOFOR en ny og moderne energicentral på nabogrunden. Den skal sikre varmen for alle, reducere CO2-udledningen og spille arkitektonisk sammen med de historiske rammer.
’Varme-Kinderæg’ ved Svanemølleværket sætter retning for fremtidens varmeforsyning2.4.2025 13:24:20 CEST | Pressemeddelelse
HOFOR arbejder på at forstærke og forny fjernvarmen i hovedstaden med store varmepumper, elkedler og varmelagre. Alle tre elementer bliver samlet i en moderne, nybygget energicentral som nærmeste nabo til et kommende teknisk museum på Svanemølleværket.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum