Guldborgsund Kommune

Ny tværfaglig indsats skal nedbringe bekymrende skolefravær i Guldborgsund Kommune

Del

Socialudvalget og Børn og Skoleudvalget har i fællesskab besluttet, at der skal sættes gang i et nyt, ambitiøst pilotprojekt på tre udvalgte skoler i Guldborgsund Kommune. Formålet er at skabe øget trivsel hos elever, der har et bekymrende højt skolefravær, så fremmødet bliver højere og mere stabilt.  

Landsbyordning Stubbekøbing er en af de skoler i Guldborgsund Kommune, der er med i pilotprojektet. Foto: Guldborgsund Kommune
Landsbyordning Stubbekøbing er en af de skoler i Guldborgsund Kommune, der er med i pilotprojektet. Foto: Guldborgsund Kommune

Fremover skal et barn, der går i skole i Guldborgsund Kommune og kæmper med et bekymrende højt fravær, have endnu bedre muligheder at opnå øget skoletrivsel, så fremmødet bliver højere og mere stabilt.

Derfor har Socialudvalget og Børn og Skoleudvalget i fællesskab besluttet, at der skal sættes gang i et nyt, ambitiøst pilotprojekt på tre udvalgte skoler i Guldborgsund Kommune: Sophieskolen, Ellekildeskolen og Landsbyordning Stubbekøbing. 

Pilotprojektet træder i kraft 1. august 2025 og afsluttes 31. december 2028. Når perioden udløber skal erfaringer, tilgange, metoder og viden udbredes til resten af skolerne i Guldborgsund Kommune.

Formålet med ”Fælles Om Skolen” er at give hurtig, effektiv og individuel hjælp til den enkelte elev, som har et bekymrende, omfattende og alvorligt skolefravær.

Udekørende specialteam tilknyttes

Til projektet vil der være tilknyttet et udekørende specialteam på tre-fem medarbejdere, som har mulighed for at sætte gang i konkrete initiativer og agere på tværs af organisationen.

Der skal både kunne arbejdes med eleven i skoleregi, i hjemmet og eventuelt i forbindelse med fritidsaktiviteter.

Specialteamet skal arbejde systematisk med såvel fysisk, socialt eller psykisk betinget fravær. Der skal i pilotprojektet være fokus på både eleven, familien og skolen. Samarbejdet på tværs er afgørende for, at den enkelte elev opnår et mere stabilt fremmøde i skolen.

Specialteamets indsatser vil trække på andre kommuners gode erfaringer – herunder Hvidovre Kommune og Stevns Kommune, der har haft succes med at mindske skolefravær.

Britta Lange, formand for Socialudvalget, glæder sig over, at kommunen investerer i skolebørn, der har det svært i hverdagen, da tidlig indsats og forebyggelse betaler sig på den lange bane.

”Siden vores dialogmøder med forældre til børn med handicap og foreningen Forum for forældre til børn med særlige behov har vi i Socialudvalget arbejdet målrettet for at få etableret en indsats, der kan mindske skolefravær. Fælles Om Skolen er et nyt og vigtigt skridt, hvor vi tager fælles ansvar for at handle tidligt, forebygge mistrivsel og sikre, at flere børn og unge får en tryg og stabil skolegang,” siger Britta Lange.

Fravær skal sænkes med to procentpoint

Sophieskolen, Ellekildeskolen og Landsbyordning Stubbekøbing har et fælles mål om at nedbringe det bekymrende fravær med to procentpoint – sammenlignet med 2023/2024-tallene. 

På nuværende tidspunkt har de tre skoler omkring 50 elever tilsammen, som fremover, med støtte og hjælp fra kommunens nye projekt, forventes at komme tilbage i skole uden bekymrende fravær.

Martin Lohse, formand for Børn og Skoleudvalget, er glad for, at kommunen sætter så mange ressourcer af til at støtte og hjælpe skolebørn, så elevernes trivsel kan øges i hverdagen og deres potentialer kan blive forløst.

”Fælles Om Skolen er en ambitiøs satsning, hvor vi som kommune tager ansvar for at mindske bekymrende skolefravær. Vi skaber en samlet indsats, hvor både barnet, familien og skolen er med i løsningen. Projektet bygger på et stærkt samarbejde på tværs af forvaltning, familier og skoler. Når vi arbejder sammen på tværs, kan vi lykkes med at få flere børn tilbage i skolen og trives i hverdagen. Fælles Om Skolen er et pilotprojekt, men ambitionen er klar: Vi vil skabe varige løsninger, der rækker langt ud over projektperioden,” siger Martin Lohse.

Fakta om ”Fælles Om Skolen”

Der er afsat fire mio. kr. om året i tre år. Projektet finansieres af midlerne fra "Pulje til flere hænder i PPR", som er vedtaget i Socialudvalget.

Børn og Skoleudvalget har derudover afsat en mio. kr. til prøvehandlinger i skolerne afledt af initiativer, som specialteamet peger på.

Hvert år vil de to udvalg få fremlagt evalueringer, så politikerne kan følge udviklingen i projektet og de opstillede mål. Første afrapportering forventes i slutningen af 2026.

Kontakter

Billeder

Landsbyordning Stubbekøbing er en af de skoler i Guldborgsund Kommune, der er med i pilotprojektet. Foto: Guldborgsund Kommune
Landsbyordning Stubbekøbing er en af de skoler i Guldborgsund Kommune, der er med i pilotprojektet. Foto: Guldborgsund Kommune
Download

Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye