Rådet for Afkastforventninger offentliggør forventninger for 2. halvår 2025
Rådet for Afkastforventninger har i dag offentliggjort nye halvårlige afkastforventninger for 2. halvår af 2025. Allan Polack afløser Peter Engberg Jensen i Rådet.
Afkastforventningerne for 2. halvår 2025 rummer kun mindre ændringer i forhold til afkastforventningerne for 1. halvår 2025. For de fire obligationsklasser, som Rådet følger, er der over den samlede tidshorisont på 10 år tale om et fald i afkastet på 0,1 – 0,2 pct. point. De faldende afkast slår med enkelte undtagelser igennem både i første og anden halvdel af perioden.
For aktieklasserne Globale Aktier og Emerging Markets aktier ses tilsvarende tendenser.
For de resterende fire aktivklasser, der omfatter alternative og unoterede investeringer, slår de faldende afkast primært gennem i den første femårs-periode, hvorefter der de næste fem år forventes svagt stigende afkast.
”I kølvandet på indsættelsen af den nye administration i USA er der blevet tilkendegivet mange hensigter, der kan få væsentlige politiske og økonomiske konsekvenser, afhængig af hvordan og hvornår de i givet fald føres ud i livet. Det er rimeligt at antage, at der aktuelt ikke er fuld klarhed over, hvordan de mange udmeldinger fra den nye administration vil påvirke økonomien og de finansielle markeder i årene fremover. I den forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på, at afkastforventningerne, som offentliggøres i dag, tager udgangspunkt i konsensus om markedsforventningerne hos flere internationale finanshuse, baseret på markedsdata ultimo 2024. Det bør også pointeres, at afkastforventningerne beskriver forventningerne til afkast over en længere tidshorisont og samtidig også indeholder et mål for usikkerheden om afkastene i form af standardafvigelser omkring de forventede afkast”, siger formanden for Rådet for Afkastforventninger, professor Jesper Rangvid, CBS.
De offentliggjorte standardafvigelser for de ti aktivklasser viser den forventede usikkerhed om afkastforventningerne. De stiger kun marginalt i forhold til dem, der har været gældende for 1. halvår 2025.
Rådets skøn for inflationsforventningerne baserer sig på en konsensusvurdering af inflationen de næste 10 år. I vurderingen inddrages de senest offentliggjorte forventninger fra Økonomiministeriet, Finansministeriet, De Økonomiske Råd og Nationalbanken. Desuden inddrages et 2-års skøn fra større danske finansielle institutioner. Kilderne indgår for de år, som de respektive prognoser omfatter. Rådets skøn over inflationen falder på den baggrund med 0,2 pct. point over den samlede tiårsperiode.
Som en del af afkastforventningerne offentliggøres desuden et horisontafkast (et såkaldt køb-og-hold afkast) for danske obligationer med en varighed på 3 år. Afkastet opgøres kort før afkastforventningerne offentliggøres ud fra aktuelle markedsdata (afrundet). Horisontafkastet er opgjort til 2,19 pct., mod et afkast i 1. halvår 2025 på 2,03 pct.
De langsigtede afkastforventninger, som omfatter perioden udover de første 10 år, opdateres kun en gang om året 1. november i forbindelse med offentliggørelsen af afkastforventningerne for 1. halvår.
De nye afkastforventninger træder i kraft pr. 1. juli 2025.
Allan Polack afløser Peter Engberg Jensen i Rådet.
I henhold til kommissoriet for Rådet for Afkastforventninger udpeges medlemmerne af Rådet af F&P og Finans Danmark. Rådets medlemmer skal være forskere eller andre sagkyndige. Rådets medlemmer skal være uafhængige, og må derfor ikke være del af den daglige ledelse af virksomheder tilknyttet F&P og Finans Danmark.
Peter Engberg Jensen har efter en længere årrække valgt at stoppe som sagkyndigt medlem af Rådet ved udgangen af 1. halvår 2025. Som afløser er udpeget Allan Polack, der i dag er professionelt bestyrelsesmedlem, og som fra sin tid som koncernchef i PFA og direktør for Nordea Asset Management har et dybtgående kendskab til investeringsområdet.
I forbindelse med skiftet udtaler Jesper Rangvid:
”Vi har i snart mange år i Rådet været begunstiget af ikke blot at kunne trække på Peter Engberg Jensens store viden om kapitalmarkeder og investeringsforhold, men også hans utrættelige energi og engagement. Vi i Rådet, sammen øvrige interessenter omkring Rådet, takker Peter for den store indsats. Vi er samtidig glade for at kunne byde Allan Polack velkommen i Rådet som afløser for Peter Engberg. Vi ser frem til samarbejdet med Allan, hvor vi vil få gavn af hans dybe indsigt både teoretisk og praktisk”.
Læs hele nyheden her
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.

Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Høringssvar: Implementering af ”stop-the-clock direktivet” i dansk regulering30.6.2025 15:30:46 CEST | Nyhed
Direktivnær implementering hilses velkommen, men tidligere indført dansk overimplementering bør samtidig udgå.
Høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed m.fl.27.6.2025 14:04:55 CEST | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til samlelovsforslag OKT 2025.
Ny Dankort aftale: Bankerne bakker op om et betalingsmarked med frit valg og fair konkurrence26.6.2025 14:16:57 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har i dag præsenteret en politisk aftale om Dankortets fremtid. Aftalen omfatter udvikling af nye funktioner som saldokontrol og erhvervskort. Bankerne bakker op og understreger vigtigheden af kundernes frie valg af betalingsløsninger samt en gennemsigtig, markedsbaseret udvikling af betalingsinfrastrukturen med plads til alternativer som MobilePay og nye løsninger. En stærk konkurrence fremmer innovation til gavn for samfundet i en tid med fokus på strategisk autonomi.
Bankerne og Offerrådgivningen indgår samarbejde for at hjælpe ofre for digital svindel26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det kan være både grænseoverskridende og ubehageligt at blive udsat for digital svindel. Og for nogle kan det udgøre en stor psykisk belastning, som påvirker ens evne til at fungere i hverdagen. Derfor kan det i mange sammenhænge være godt at tale med andre end sin bankrådgiver. For at gøre dette lettere har Finans Danmark indgået et samarbejde med Offerrådgivningen om muligheden for at henvise bankkunder, der har brug for en ekstra samtale, til Offerrådgivningens rådgivere. Offerrådgivningen har døgnåbent og udføres af offerrådgivere, der har gennemgår en specialiseret uddannelse. Finans Danmark stiller efteruddannelse til rådighed for offerrådgiverne for at støtte dem i at håndtere de svære samtaler om digital svindel. Samtidig har Finans Danmark aftalt med Styrelsen for Samfundssikkerhed, at bankerne også systematisk henviser til den offentlige Cyberhotline.
Hurtige handler og højere priser præger ejerlejlighedsmarkedet20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Årets første kvartal bød på flere ejerlejlighedshandler end året før. I alt skiftede 4.081 ejerlejligheder ejer, hvilket især skyldes øget aktivitet i Hovedstaden, hvor en større andel af ejerlejlighederne blev solgt inden for de første to uger. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum