Næste år kan københavnerne aflevere bleer til genanvendelse
Danmarks første behandlingsløsning til bleaffald bliver en realitet i Storkøbenhavn. Københavns Kommune har sammen med Frederiksberg Kommune skrevet under på en aftale med den danske miljøvirksomhed Verdis A/S om at etablere et anlæg, der kan genanvende brugte bleer. Bleer der i dag bliver brændt som en del af restaffaldet.

Pap, glas og madaffald. Vi sorterer allerede en masse affald til genanvendelse. Nu er Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune gået sammen og har fundet en virksomhed, der vil modtage og genanvende bleer. Det nye anlæg skal ligge i Hvidovre og bliver dermed det første anlæg i Danmark, der kan genanvende bleer.
Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) er glad for, at børneforældre og institutioner i København fremover skal sortere bleaffald:
”Der er en stor klimamæssig gevinst ved at genanvende bleerne i stedet for at brænde dem af. Vi har mange småbørn i København, så potentialet er stort. Jeg er rigtig glad for, at der er en dansk virksomhed, der kan se et potentiale i at bygge et behandlingsanlæg til geanvendelse af bleer i Storkøbenhavn. Når vi beslutter os for at genanvende mere i København, skubber det netop på, at virksomhederne kan udvikle de gode løsninger, som også kan bruges mange andre steder,” siger hun.
Københavnerne er gode til at sortere bleer
Københavns Kommune har i 2022 lavet et forsøg med indsamling af bleer, der viste, at københavnerne er gode til at sortere bleer. Brugte bleer lægges i forvejen i en pose med knude på. Derfor kræver indsamlingen blot, at der sættes en ekstra beholder til bleer i gårdene i byen.
Beholderen vil blive sat op i ejendomme med mindst 6 blebørn i alderen 0-4 år, samt i institutionerne i København, når anlægget står klar i slutningen af 2026. Hvis man bor i en villa, kan man vælge at få en bleaffaldsbeholder, hvis man ønsker det.
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at det vil være realistisk at indsamle og levere 5.000 ton til genanvendelse pr. år, når ordningen er fuldt implementeret i år 2029. Derudover regner Frederiksberg Kommune med at kunne levere 250 ton bleaffald årligt til genanvendelse, men alene fra kommunens institutioner.
Det er den danske miljøvirksomhed Verdis A/S, der skal stå for at bygge og drive det nye anlæg til genanvendelse af bleer. CEO Stefan Olin fra Verdis er glad for, at visionen om genanvendelse af bleer nu bliver virkelighed:
”Vi er utroligt glade for, at Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune nu tager dette vigtige skridt mod en mere bæredygtig affaldshåndtering. Bleer er et nødvendigt engangsprodukt for mange familier, og her giver genanvendelse den største miljøgevinst. Vi er stolte af, at det bliver Verdis, der nu skal opføre anlægget og sikre, at bleaffaldet kan blive genanvendt i stedet for at ende som restaffald,” siger han.
Planen er, at anlægget vil stå færdigt og klar til brug i slutningen af 2026.
Fakta:
- Fra bleaffaldet udvindes blandt andet plast, cellulose og vand. Plasten kan bruges til produktion af nye produkter, fx understøtning til solpaneler, rammer til bilradioer eller grusmåtter.
- Københavns Kommune vurderer ikke, at den nye ordning vil resultere i øgede lugtgener, fordi bleerne i pose blot skifter beholder fra restaffald til en dedikeret beholder til brugte bleer.
- Københavns Kommune forventer, at der kan indsamles 5.000 ton bleer til genanvendelse pr. år, når ordningen er fuldt implementeret i år 2029.
- Frederiksberg Kommune forventer at kunne levere 250 ton bleaffald til genanvendelse årligt fra kommunens institutioner.
- Københavnerne bruger ca. 46 mio. bleer årligt. Bleaffald udgør mindst 7 % af restaffaldet fra de københavnske hjem.
Nøgleord
Kontakter
Teknik- og Miljøforvaltningens pressevagt
Tlf:2327 8090presse@tmf.kk.dkFølg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen
Fire nye cykelgader på vej til Nørrebro - en af dem bliver rød8.4.2025 14:31:10 CEST | Pressemeddelelse
Snart kan dele af Guldbergsgade, Stefansgade og Ravnsborggade/Ryesgade kaldes cykelgader, og som noget nyt kommer der rød asfalt på den ene.
Nu tages næste skridt mod et farvel til overnatningsforbud8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et enigt Teknik- og Miljøudvalg har nikket ja til, at forvaltningens udkast til et nyt ordensreglement for byens parker og grønne områder kan sendes i høring. Det nye ordensreglement gør blandt andet op med forbuddet mod overnatning i byens parker, hvilket hidtil har medført store udfordringer for byens hjemløse borgere. Kirkegårde og legepladser undtages dog fortsat.
Nu blomstrer kirsebæralleen igen på Bispebjerg Kirkegård4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er en sikker forårsbebuder, når kirsebæralleen på Bispebjerg Kirkegård springer ud. Igen i år forventes begivenheden at tiltrække mange besøgende, som vil opleve den smukke blomstring. Teknik- og Miljøforvaltningen opfordrer til, at besøgende udviser hensyn til hinanden og til kirkegårdens øvrige brugere.
Lad bilen blive hjemme om søndagen28.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Skal man fremover besøge København om søndagen, så kan man med fordel lade bilen blive hjemme. I hvert fald hvis man vil spare penge. Fra 1. april indføres der nemlig betalingsparkering i hele weekenden.
Nu åbnes der for – lidt – mere udeservering i Middelalderbyen24.3.2025 14:09:18 CET | Pressemeddelelse
Cafeer og restauranter på fem gadestrækninger i Middelalderbyen får nu mulighed for i en forsøgsordning at søge om tilladelse til udvidet udeservering i en periode.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum