Trods styrkede rettigheder: For få danskere anmelder ulovligt indhold til sociale medier
Ny undersøgelse fra Digitalt Ansvar viser, at mange danskere ikke kender til deres rettigheder på sociale medier, når det kommer til at anmelde ulovligt indhold. Det påvirker vores alles sikkerhed online, siger direktør.

Et klip på TikTok med et seksuelt overgreb på en kvinde, en kattekilling der bliver pint og delt på Instagram eller en video på Snapchat med et barn, der bliver slået ned i skolegården.
Det er bare en brøkdel af det skadelige indhold, der florerer på sociale medier, og som tidligere undersøgelser har vist, at mange eksponeres ufrivilligt for - særligt børn og unge.
Men i stedet for at anmelde den slags krænkende og voldelige indhold til det pågældende sociale medie, scoller hver fjerde dansker videre. Det viser en ny undersøgelse, som Voxmeter har foretaget for Digitalt Ansvar.
I undersøgelsen svarer 37 % af danskere mellem 18 og 74 år på sociale medier, at de er stødt på indhold, de vurderede som ulovligt. Blandt dem undlod hver fjerde at anmelde indholdet til den pågældende platform.
Danskernes skal kende deres rettigheder, hvis nettet skal blive mere sikkert
Tallet er ikke overraskende, siger direktør i Digitalt Ansvar, Ask Hesby Holm, der påpeger, at det er afgørende for vores sikkerhed online, at flere kender deres rettigheder og begynder at anmelde ulovligt indhold på sociale medier.
Sociale medier er forpligtet til at gøre det nemt for brugerne at anmelde ulovligt indhold, ligesom de skal reagere på anmeldelserne. Men vores nye tal viser, at de nye rettigheder ikke er meget værd, hvis ikke danskernes kender dem eller undlader at bruge dem, siger han.
Ifølge EU’s forordning om digitale tjenester (DSA) skal sociale medier sørge for, at alle nemt kan anmelde indhold, de anser for at være ulovligt. Ligesom sociale medier skal fjerne ulovligt indhold, når de bliver opmærksomme på, at det ligger på deres tjenester. Lovgivningen trådte fuldt ud i kraft i februar 2024.
Alligevel viser undersøgelsen, at en tredjedel af danskerne slet ikke ved, hvordan de anmelder ulovligt indhold på det sociale medie, de bruger mest. Blandt brugere over 50 år ved kun knap hver anden, hvordan man anmelder.
Vi har alle et ansvar for at reagere, når vi ser noget ulovligt eller skadeligt. Men de digitale tjenester, har et ansvar for at udbrede kendskabet til anmeldelsesmulighederne og er forpligtet til at gøre det nemt at anmelde, siger Ask Hesby Holm og fortsætter:
Brugeranmeldelser er en central del af lovgivningen, som skal bidrage til et mere sikkert internet for alle, og det er et af de få greb, som vi har til rådighed, som det ser ud lige nu, siger han.
Sociale medier skal nemlig rapportere til EU, hvor mange brugeranmeldelser de modtager. På den måde kan EU holde øje og reagere, hvis platformene fx vælger at ignorere anmeldelser i et højt omfang.
Ulovligt indhold bliver liggende længere
Når brugerne ikke anmelder, bliver skadeligt og ulovligt indhold liggende på nettet i længere tid. Det forstærker belastningen for ofre for f.eks. ulovlig billeddeling og andre digitale overgreb. Ligesom flere børn og unge er i risiko for at blive eksponeret for voldsomt og skadeligt indhold.
Når anmeldelsesprocedurerne ikke fungerer i praksis, risikerer vi, at ulovligt indhold spredes mere bredt, ses af flere og skader flere mennesker. Det er helt afgørende for både ofrene og vores alles digitale sikkerhed, at platformene løfter deres ansvar, og at flere danskere anmelder ulovligt indhold, siger direktør i Digitalt Ansvar, Ask Hesby Holm.
Fakta: EU’s forordning om digitale tjenester (DSA)
Med DSA’en er store sociale medier forpligtet til at:
-
Fjerne ulovligt indhold, når de bliver opmærksomme på, at det er på deres tjenester.
-
Sikre klare og brugervenlige anmeldelsesmuligheder for ulovligt indhold.
-
Sikre hurtig og effektiv behandling af anmeldelser.
-
Skabe transparens om, hvordan anmeldelser håndteres.
Opsamling af fakta:
-
Hver fjerde, der er stødt på ulovligt indhold på sociale medier, undlod at anmelde indholdet til den pågældende platform. Det svarer til 350.000 danskere i alderen 18-74 år.
-
En tredjedel (33,3 %) af danskere i alderen 18-74 år, som er på de sociale medier, ved ikke, hvordan man anmelder indhold til det sociale medie, de bruger mest.
-
Kendskabet til, hvordan man anmelder indhold, er særligt lavt blandt brugere af sociale medier over 50 år. I aldersgruppen 50-74 år ved knap hver anden (47 %) ikke, hvordan man anmelder indhold til det sociale medie, de benytter mest.
-
Hvorfor en fjerdedel af danskerne vælger ikke at anmelde indhold, de opfatter som ulovligt, giver undersøgelsen ikke et klart svar på. Mulige barrierer kan være uigennemskuelige anmeldelsesprocedurer eller manglende tiltro til, at en anmeldelse fører til reel handling.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af Voxmeter for Digitalt Ansvar i februar 2025 blandt 1.020 danskere i alderen 18-74 år. Data er vejet for køn, alder og region i henhold til Danmarks Statistiks opgørelser.
Nøgleord
Kontakter
Maja Wallmeier WolfgangPressekonsulent
Tlf:+45 9391 0689mww@digitaltansvar.dkAsk Hesby HolmDirektør
Tlf:+45 4216 4263ahh@digitaltansvar.dkBilleder
Links
Følg pressemeddelelser fra Digitalt Ansvar
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Digitalt Ansvar
Ny undersøgelse: Sociale medier satser på forældrekontrol, men danske forældre afviser overvågning13.2.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Digitalt Ansvar viser, at flertallet af danske forældre fravælger forældrekontrol på sociale medier, selvom de kender til værktøjerne. De fleste forældre ønsker ikke at overvåge deres børn, udtaler direktør og kalder forældrekontrol en lappeløsning på problemerne med børns online sikkerhed.
Instagrams nye sikkerhedstiltag for børn og unge giver forældre falsk tryghed13.12.2024 17:30:00 CET | Pressemeddelelse
Digitalt Ansvar har testet Instagrams nye teenageprofiler og de udvidede forældrekontrol-funktioner, der skal beskytte unge brugere og give forældre tryghed. De kan meget nemt omgås, lyder konklusionen.
Nordiske organisationer går sammen om at sikre børns digitale rettigheder12.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
I dag lancerer organisationer fra flere nordiske lande netværket: NOCTA, the Nordic Child Tech Policy Alliance med det formål at sikre et stærkt fokus på børnene i den fremtidige regulering af tech-området.
Knap 10.000 danskere sælger, køber og ser seksuelt indhold af piger og kvinder uden deres samtykke på Telegram8.12.2024 09:40:30 CET | Pressemeddelelse
Digitalt Ansvar har kortlagt det danske marked for køb og salg af intimt materiale uden samtykke på platformen Telegram samt antallet af danske ofre. Tallene vidner om, at manglende regulering har muliggjort et voksende kommercielt marked for ulovligt intimt materiale, siger direktør.
Digitalt Ansvar afslører: Instagram taler usandt, når de påstår at fjerne selvskadeindhold med AI16.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny undersøgelse fra Digitalt Ansvar viser, at Instagram stadig ikke fjerner voldsomt selvskadeindhold og stik imod deres egen udmelding fravælger at bruge kunstig intelligens til automatisk at fjerne indholdet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum