Ulvehandlingsplan: Bedre muligheder for at regulere ulven, lokale ulveværnsgrupper og øget beskyttelse af husdyr
Ministeriet for Grøn Trepart offentliggør nu en ulvehandlingsplan, der blandt andet ændrer definitionen af problemulv, så det bliver nemmere at regulere ulven både i byerne og ved angreb bag ulvesikrede hegn. Der nedsættes lokale ulveværnsgrupper, der skal være med til at bortskræmme ulven. Og der arbejdes med at sikre husdyr bedre og nemmere for husdyravlere.
Ulvebestanden har nået sit højeste niveau i nyere tid – både i Europa og i Danmark. Ulve er flere gange blevet observeret i byområder, og det skaber utryghed. Den stigende ulvebestand skaber også store udfordringer for husdyrholdere, der oplever flere ulveangreb end tidligere. Der er brug for at opprioritere forvaltningen til den nye situation, hvor der er kommet flere ulve. Ministeriet for Grøn Trepart har over de seneste måneder arbejdet på en ulvehandlingsplan, der nu offentliggøres.
”Vi har fået flere ulve, og det skaber utryghed. Jeg er optaget af, at vores prioritering og forvaltning af området skal følge med den nye virkelighed. I dag kan vi offentliggøre en række initiativer, der leverer på det. Vi udvider definitionen af problemulv, så det bliver muligt at regulere ulve, der bryder bortskræmning i byerne eller et ulvesikret hegn. Vi nedsætter frivillige ulveværnsgrupper, og vi styrker informationen, så borgere kan have en tryg hverdag i områder med ulve. Vi skal indrette os på, at ulven er her – og skal have lov til at leve i fred i skoven – men samtidig håndtere situationen bedre, når ulven kommer tæt på boligområder,” siger Jeppe Bruus, minister for grøn trepart.
Med handlingsplanen får fåreavlere og andre med husdyr bedre muligheder for at beskytte deres dyr. Der nedsættes en hurtigarbejdende minitrepart, hvor repræsentanter fra Vildtforvaltningsrådet med flere skal komme med anbefalinger løbende og inden sommer.
”Vi skal sammen med husdyrholderne og myndighederne finde løsninger, der fungerer i hverdagen i forhold til ulvesikrede hegn og kompensation. Med handlingsplanen skaber vi en ny praksis på ulveområdet, der vil gøre en konkret forskel for borgerne og dem, der har husdyr i områder, hvor der er ulve. Jeg kommer til at følge udrulningen af handlingsplanen tæt,” siger Jeppe Bruus, minister for grøn trepart.
Og fortsætter:
”Handlingsplanen er et stort skridt på vejen til en bedre sameksistens med ulve, men den er ikke udtømmende. Vi kommer til at arbejde videre - både med de juridiske og praktiske rammer i forvaltningen af ulve.”
Ulvehandlingsplanen indeholder seks indsatsområder:
- Bedre muligheder for at regulere ulve, der færdes i byområder
- Frivillige ulveværnsgrupper skal skræmme ulve væk fra byer
- Styrket information til borgere i områder med ulve
- Bedre muligheder for at regulere ulve, der angriber husdyr bag ulvesikre hegn
- Minitrepart skal rådgive om bedre beskyttelse af husdyr mod ulveangreb
- Bedre juridiske rammer for regulering af ulvebestanden
Handlingsplanen forudsætter, at der prioriteres flere midler til området. Regeringen har derfor samlet over 2025 og 2026 afsat 15 mio. kr. og tilføjet 8,5 mio. kr. ved omprioriteringer.
Kontakter
Ministeriet for Grøn Treparts pressetelefon (Modtager ikke SMS)
Tlf:21 84 35 92Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Ministerium for Grøn Trepart
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministerium for Grøn Trepart
Pressemøde: Minister for grøn trepart Jeppe Bruus offentliggør handlingsplan for ulve27.4.2025 16:00:21 CEST | Presseinvitation
Pressen inviteres til pressemøde i Oksbøl, hvor minister for grøn trepart Jeppe Bruus offentliggør handlingsplan for ulve. Dato: Mandag den 28. april kl. 14.30. Sted: Sportspark Blåvandhuk, Strandvejen 2 i Oksbøl. Tilmelding for journalister er obligatorisk og skal sendes til presse@mgtp.dk senest kl. 12.30 samme dag.
Grøn Trepart: Mere økologi, mere skov og flere naturområder12.4.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
En stor milepæl er nået i udmøntningen af den grønne trepart: 5,3 milliarder kroner fra EU’s landbrugsstøtte bliver kanaliseret over i den store omlægning af dansk natur og landbrug for at opnå en markant reduktion af kvælstofudledningen, der skal hjælpe livet tilbage i Danmarks fjorde og vandløb. Med i aftalerne, som faldt på plads fredag, er partierne bag den grønne trepart og landbrugsforliget.
H.M Dronning Mary og minister indvier ny vandresti over historisk nordjysk bunker28.3.2025 15:03:33 CET | Presseinvitation
En spektakulær ny vandresti med hængebro binder koldkrigsmuseet REGAN Vest, Rebildcentret og Rebild Bakkers unikke natur sammen. H.M. Dronning Mary indvier vandrestien søndag den 6. april sammen med minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus. Samtidig bliver der plads til at møde den lokale grønne trepart, som er i gang med at planlægge konkrete grønne omlægninger for Limfjorden.
Pressebriefing om den grønne trepart5.3.2025 15:12:29 CET | Presseinvitation
Ministeriet for Grøn Trepart inviterer til pressebriefing om den grønne trepart i ministeriet den 13. marts kl. 12.45 – 14.30. Adressen er Vester Voldgade 123, 1552 København.
Lokale kræfter klar til historisk grøn omlægning1.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag skal 23 treparter landet over i gang med at realisere visionen om et grønnere Danmark. Med deltagelse af landmænd, naturorganisationer og kommuner skal de lokale treparter føre den ambitiøse ”Aftale om et Grønt Danmark” ud i livet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum