Flest kvinder får KOL – men behandlingen bygger på mænd
Flere kvinder end mænd bliver ramt af KOL, men alligevel bygger det meste af den viden, vi har om sygdommen, primært på mandlige patienter. Det vil forskere fra Aalborg Universitet nu ændre med et nyt forskningsprojekt, der dykker ned i kønsforskelle i sygdomsforløbet.

KOL er den enkeltsygdom i Danmark, der hvert år koster flest menneskeliv – omkring 10 om dagen. Op mod 400.000 danskere lever med sygdommen, og omkring halvdelen ved det ikke.
Selvom kvinder rammes hyppigere end mænd, er størstedelen af forskningen, diagnosekriterierne og behandlingsvejledningerne baseret på studier af mandlige patienter. Det kan være en af forklaringerne på, at mange kvinder får stillet diagnosen sent – og dermed forsinkes muligheden for at bremse sygdommens udvikling i tide.
Et forskerhold fra Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital, ledet af professor og overlæge Ulla Møller Weinreich, har netop igangsat et projekt, som skal kortlægge forskelle i KOL-forløb mellem mænd og kvinder – fra første alvorlige forværring og frem til død.
“Selvom KOL fylder markant i sygdomsstatistikkerne, ved vi alt for lidt – især om kvinders sygdomsforløb. Tidligere forskning tyder på, at kvinder ofte udvikler mere alvorlig KOL tidligere i livet, og at sygdommen forløber anderledes. Derfor er det afgørende, at vi får ny viden, så vi kan sikre bedre og mere målrettet behandling af begge køn,” siger Ulla Møller Weinreich.
Atypiske symptomer hos kvinder
Projektet er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond og trækker på omfattende data fra de danske sundhedsregistre. Forskerne vil blandt andet undersøge forskelle i sygdomsdebut, genindlæggelser, tilknytning til arbejdsmarkedet og behovet for hjælp.
“Vores hypotese er, at kvinder i højere grad oplever atypiske symptomer som fx træthed frem for den klassiske rygerhoste. Det kan betyde, at sygdommen bliver overset eller diagnosticeret for sent. Samtidig tyder noget på, at kvinder er mere biologisk sårbare over for tobaksrøg, hvilket kan fremskynde sygdommens udvikling,” forklarer Ulla Møller Weinreich.
Hun forventer også, at projektet vil vise, at KOL rammer mænd og kvinder forskelligt på det sociale plan.
Aktuelt i lyset af regeringens kronikerpakker
Projektet er særligt relevant nu, hvor regeringens nye kronikerpakker har tidlig opsporing og bedre håndtering af kroniske sygdomme som et centralt fokus.
I dag står 60 procent af de danskere, der får konstateret KOL før 60-års alderen, uden for arbejdsmarkedet. En nyere, mindre undersøgelse peger på, at kvindelige patienter ofte er endnu mere socialt sårbare.
“Hvis vi vil give KOL-patienter mulighed for at bevare både arbejdsliv og livskvalitet derhjemme, skal vi blive langt klogere på, hvordan sygdommen udvikler sig forskelligt – og handle i tide,” siger Ulla Møller Weinreich.
Projektet forløber over tre år.
Kontakter
Ulla Møller WeinreichProfessor ved Aalborg Universitet og overlæge på Aalborg Universitetshospital
Tlf:30687526ulw@dcm.aau.dkNina HermansenJournalist, AAU Kommunikation og Public Affairs
Tlf:22940459ninah@adm.aau.dkFølg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Døde bakterier kan redde mange liv9.5.2025 11:13:33 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital kan ved hjælp af en ny metode hurtigere diagnosticere blodforgiftning, som er en alvorlig og ofte dødelig infektion. Ved hjælp af DNA fra døde bakterier i blodet kan den nye metode på potentielt få timer identificere hvilken behandling, patienten har brug for.
Nye tal for integration: Danskerne blander sig mere og mere7.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at befolkningen i stigende grad blander sig på tværs af etnisk baggrund.
Danmarks bedste unge hackere tørner sammen til De Danske Cybermesterskaber 20253.5.2025 06:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er kamp om titlen som Danmarks bedste hacker under 25 år og en plads på det danske Cyberlandshold ved De Danske Cybermesterskaber d. 3. maj 2025
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum