50 fiskere tænder frivilligt kameraerne
Ny ordning med kameraovervågning af fiskeriet i Kattegat møder opbakning blandt fiskerne. Det viser med al tydelighed, at frivillige aftaler er vejen frem, påpeger Danmarks Fiskeriforening

Når jomfruhummerfiskerne stævner ud på fiskeri i Kattegat, så vil størstedelen af dem have kameraovervågning ombord.
50 fiskere har frivilligt takket ja til at lade sig overvåge, så Fiskeristyrelsen kan se deres fangster og kontrollere, at de overholder reglerne.
- Det viser med al tydelighed, at frivillighed virker. I stedet for at presse overvågning ned over fiskeriet med tvang, så er vejen frem at samarbejde med erhvervet. Fiskerne er ansvarlige og har intet at skjule - de vil gerne være med, så længe der er gode incitamenter og ordentlige vilkår, siger Svend-Erik Andersen, der er formand for Danmarks Fiskeriforening.
De 50 fiskere har en forventning om, at endnu flere lempelser og incitamenter er på vej.
Danmarks Fiskeriforening har siden 2019, hvor daværende fiskeriminister Mogens Jensen (S) kom hjem fra Bruxelles med en aftale om kamera i Kattegat, kæmpet for en frivillig ordning.
At være tvunget til at fiske med kamera, som det har været tilfældet de seneste år i Kattegat, oplever fiskerne nemlig som krænkende og ubehageligt. En rapport fra Syddansk Universitet har også fastslået, at det har haft negative konsekvenser for fiskernes psykiske arbejdsmiljø.
På trods af det er det først nu under fiskeriminister Jacob Jensen (V), at det er blevet frivilligt, om man vil have kameraovervågning ombord.
- Stor ros til fiskeriminister Jacob Jensen for at turde tage initiativ til en frivillig ordning trods kritik fra flere grønne organisationer og venstrefløjspartier. Frivillige aftaler får ofte skæld ud for ikke at virke, men det gælder absolut ikke i fiskeriet. Det kan ingen være i tvivl om nu, siger Svend-Erik Andersen.
Den frivillige ordning havde tilmeldingsfrist 31. marts og er altså nu i gang.
Den består af tre grupper, hvor 50 har meldt sig til Gruppe 1, som indebærer kameraovervågning til kontrolformål.
Derudover har 5 meldt sig til Gruppe 2, hvor man fortsat har kamera ombord, dog ikke til kontrolformål – i stedet leverer man data til DTU Aqua til forskningsformål.
I Gruppe 3, hvor man ikke ønsker kamera ombord, er der 15. Dog fisker flere af disse fartøjer ikke pt. og har derfor ikke taget en endelig beslutning.
Om Danmarks Fiskeriforening:
Danmarks Fiskeriforening PO samler de danske fiskere. Det har vi gjort i over 130 år. Med et stærkt samarbejde med lokale fiskeriforeninger og mere end 550 fartøjsmedlemmer er vi en af de største fiskeriforeninger i EU.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Fiskeriforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Fiskeriforening
Fiskeriet lander overenskomst med 3F26.3.2025 13:02:00 CET | Pressemeddelelse
Ansatte på danske fiskefartøjer kan se frem til endnu bedre arbejdsvilkår. Det står klart, efter at Danmarks Fiskeriforening, Danmarks Pelagiske Producentorganisation og 3F har indgået aftale om en ny 3-årig overenskomst
Danmarks Fiskeriforening: Danske fiskere skal ikke betale for Fiskeristyrelsens fejl i forvaltning af motorkraft i Limfjorden17.3.2025 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det kan ikke være rigtigt, at det skal gå ud over fiskerne, at forvaltningen har sejlet, siger formanden for Danmarks Fiskeriforening om motorkraftsagen i Limfjorden
Danmarks Fiskeriforening: Vi skal udvikle, ikke afvikle dansk fiskeri3.2.2025 12:37:29 CET | Pressemeddelelse
Man udvikler ikke fiskeriet ved at lukke det. Det skal politikerne huske på, når de skal forhandle om fremtidens erhvervsfiskeri, påpeger Danmarks Fiskeriforening.
Dansk fiskeri ånder lettet op efter hjælpende hånd til CO2-afgiften31.1.2025 15:32:22 CET | Pressemeddelelse
Der skal lyde stor ros til politikerne for at lytte til dansk fiskeri og neutralisere CO2-afgiften indtil 2030, mener Danmarks Fiskeriforening.
Muslingefiskerne i Limfjorden: Vi har foreslået en løsning – hvorfor sker der ingenting?20.1.2025 14:20:49 CET | Pressemeddelelse
Rigsrevisionen har mandag fremlagt en rapport med skarp kritik af Fiskeristyrelsens kontrol af motorkraften på muslingefartøjer i Limfjorden. Hos Danmarks Fiskeriforening og Centralforeningen for Limfjorden, der repræsenterer muslingefiskerne i Limfjorden, tager man kritikken til efterretning. De to foreninger kommer samtidig med en kraftig opfordring til, at der sættes skub i arbejdet med at indføre livemonitorering af motorkraften på fartøjerne, så man får fjernet enhver tvivl om, hvorvidt fiskeriet efter muslinger i Limfjorden foregår lovligt. Med en simpel teknisk løsning kan man overvåge fartøjernes motorkraft minut for minut, og det vil fjerne enhver diskussion om motorkraften. - Vi foreslog for mere end et halvt år siden at indføre livemonitorering af fartøjerne. Politikerne tog godt imod forslaget, og vores klare indtryk var, at det var den retning, man ville gå. Men siden er der ikke sket noget, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening. Han understreger,
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum