Forsikringsselskab advarer bilister: Nu topper påkørsler af hjorte
Maj markerer ikke kun varmere vejr – det er også den tid på året, hvor flest hjorte bliver påkørt i Danmark. Ifølge Dyrenes Beskyttelse sker der hvert år mere end 10.000 påkørsler af hjorte, og det kan blive en dyr fornøjelse, hvis uheldet er ude.

De unge rådyr kommer på benene netop nu, og de har naturligvis ikke øje for trafikken. Det gør dem mere udsatte – især på veje, der løber tæt på skovområder eller marker.
Det betyder også, at der nemt kan opstå farlige situationer, når dyrene krydser vejene.
”Mange bilister glemmer, at risikoen for påkørsler af hjorte ikke kun er et efterårsfænomen. I foråret er hjortene særligt aktive, og det kan skabe farlige situationer i områder tæt på skove og marker,” siger Christian Johansen, direktør for Motor i Alm. Brand.
Vær ekstra opmærksom i skumring og daggry
Dyrene er mest aktive tidligt om morgenen og sent om aftenen – netop når sigtbarheden er lav.
”Sænk farten og vær ekstra opmærksom, når du kører gennem områder med tæt bevoksning i ydertimerne. En lavere hastighed kan være helt afgørende for, om du når at reagere i tide – og dermed undgår skader på bilen eller personskade,” siger Christian Johansen.
Hvis en hjort eller et andet dyr pludselig springer ud på vejen, er det vigtigste råd at bevare roen.
”Brems kontrolleret, og forsøg at holde bilen i din bane. Undvigemanøvrer kan føre til langt alvorligere ulykker som sammenstød med modkørende biler,” siger Christian Johansen.
Han understreger samtidig vigtigheden af at holde øje med advarselsskilte og refleksioner fra dyreøjne i vejkanten – især i skovområder og på landeveje.
Dyr fornøjelse
Selv ved relativt hastigheder kan en påkørsel af en hjort føre til store skader på både bil og dyr – og ikke mindst for dem, der sidder i bilen.
”Vi ser desværre ofte skader, hvor omkostningerne overstiger mange tusinde kroner – også selvom man kører, det man må. Derfor handler det om at være forudseende og tage sine forholdsregler,” siger Christian Johansen.
Fem råd til at undgå påkørsler af hjorte
- Vær opmærksom på tidspunktet
Mange påkørsler sker ved daggry og skumring, hvor dyrene er mest aktive. Risikoen er særlig høj om morgenen og om aftenen. - Hold øje med sæsonerne
Hjorte og andre store dyr er ofte mere aktive i foråret, hvor de har unger og september til november under brunst. I disse perioder er det ekstra vigtigt at være opmærksom. - Se efter skiltning og advarsler
I højrisikoområder for dyrepåkørsler er der ofte skilte, hastighedsbegrænsninger og faunapassager. Sænk farten og vær ekstra opmærksom på dyreliv. - Tjek vejkanterne i mørket
Dyreøjne kan reflektere billygterne i mørke. Får du øje på refleksioner ved vejens kant, så sæt hastigheden ned og vær klar til at reagere. - Hjorte bevæger sig i flok
Ser du en hjort, er der som regel flere i nærheden. Vær opmærksom på om flere dyr følger efter.
Hvis en påkørsel sker
- Hold ind til siden, tænd havariblinket, tag sikkerhedsvest på og sæt en advarselstrekant op. Besigtig skaden på bilen
- Hvis der ses væsker fra bilen (f.eks. kølervæske eller olie) må kørsel ikke fortsættes og Vejhjælp skal kontaktes
- Hvis der ikke ses væsker fra bilen, må kørsel kun fortsættes efter besigtigelse, hvis det er sikkerhed for, at der ikke sker anden/yderlige skade ved fortsat kørsel. Ved tvivl skal Vejhjælp kontaktes
- Er der kommet personer til skade, skal du ringe 112
- Find ud af, hvor du er ved hjælp af vejnavn, vejkantpæl eller GPS-koordinater.
- Ring til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812, hvis dyret er såret eller løbet væk. Gå ikke hen til dyret og forsøg ikke selv at lede efter det. Det kan ødelægge sporet for hundeføreren.
- Bliv på stedet, til hjælpen når frem, eller markér stedet tydeligt ved at binde snor, stof eller lign. fast til en pæl, busk eller gren, så det er let at finde senere.
- Hvis dyret er dødt, så flyt det ind til siden, så det ikke er til fare for andre. Hvis du ikke kan eller vil flytte det, så ring til Falck på 70 10 20 30.
Kilde: Rådet for Sikker Trafik, Alm Brand.
Kontakter
Mikkel Luplau SchmidtPressechefAlm. Brand Group
Tlf:35473501abmilp@almbrand.dkAlm. Brand Forsikring
Alm. Brand Forsikring er en dansk finansiel koncern grundlagt i 1792. I dag driver vi virksomhed inden for forsikring som en del af Alm. Brand Group og dækker sammen med vores samarbejdspartnere alle finansielle behov hos vores kunder.
Se Alm. Brand Groups nyhedsrum
Følg pressemeddelelser fra Alm. Brand Forsikring A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Alm. Brand Forsikring A/S
Alm. Brand: Sådan dækker rejseforsikringen ved ekstrem varme30.6.2025 15:05:29 CEST | Pressemeddelelse
På flere af de mest populære feriedestinationer for danskerne som Spanien, Italien og Portugal er der lige nu målt temperaturer på mellem 37-45 graders varme. Forsikringsselskabet Alm. Brand giver her et overblik over, hvad rejseforsikringen dækker i tilfælde af ekstrem varme på din rejsedestination.
Forsikringsselskab med uventet hjælp til 17-årige bilister30.6.2025 12:42:56 CEST | Pressemeddelelse
Snart kan 17-årige køre alene på vejene uden ledsager. Det har vakt bekymring fra flere fronter, og får nu forsikringsselskabet Alm. Brand til at tilbyde kurser for de unge bilister, så de får en sikker start bag rattet.
Forsikringsselskab advarer: Det må du ikke gøre til Sankt Hans21.6.2025 08:53:36 CEST | Pressemeddelelse
Sådan undgår du, at midsommerhyggen går op i røg. Her kommer forsikringsselskabet Alm. Brand med de bedste råd til at få en god Sankt Hans aften uden ubehagelige overraskelser.
Varsel om årets første skybrud på Sjælland: Forsikringsselskab sender SMS’er til kunder for at forebygge skader i hjemmet7.6.2025 17:25:21 CEST | Pressemeddelelse
TV2 Vejret varsler risiko for lokale skybrud på Sjælland og Lolland-Falster fra søndag morgen og frem til eftermiddagen. Forsikringsselskaberne Codan og Alm. Brand opfordrer derfor danskerne til at gå en ekstra runde om huset og særligt tjekke tagrender og løfte uvurderlige ejendele op fra gulvet.
Skybrudssæson: Sådan undgår du skader på din bolig6.6.2025 08:11:40 CEST | Pressemeddelelse
De seneste to år har været nogle af de vådeste nogensinde målt. Nye tal viser, at skybrud og stormfloder allerede har kostet samfundet milliarder, og fremtidens vejr tegner endnu mere ekstremt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum