Nicolais arbejde som køletekniker tager ham rundt i hele verden. Til september er destinationen EuroSkills i Herning
Inden Nicolai prøvede uddannelsen til køletekniker, var han ikke klar over, hvor stor indflydelse køleanlæg har. Nu rejser han rundt i hele verden for at arbejde på de store maskiner. For ham er arbejdet den perfekte kombination af teori og praksis.

Navn: Nicolai Rosted Callesen
Alder: 18 år
Uddannelse: Køletekniker
Virksomhed: Lowenco
Skole: DJH (Den Jyske Håndværkerskole)
Hjemby: Hammel
Hvad laver en køletekniker?
- Vi laver køleanlæg. Det kan både være i butikker, hvor der er kølediske, og på store fabrikker, hvor der skal bruges køling og airconditioning. Det er alt sammen nogle store maskiner, der skal sættes til og passes og plejes. I mit firma laver vi mere specialiserede maskiner. Det er lavtemperaturs-medicinkølere, der skal sikre, at medicinen bliver opbevaret ved den rigtige temperatur, fx minus 80 eller minus 70 grader celsius.
Hvorfor valgte du denne uddannelse?
- Jeg startede på skolen på grundforløb 1, hvor jeg prøvede nogle forskellige uddannelser, og jeg syntes, at køl egentlig var meget fedt. Det fangede mig mere end de andre ting, jeg prøvede. Der var meget forskelligt i uddannelsen, og jeg syntes også, at det med teorien bag var rimelig fedt. Det var bare det perfekte for mig. Der er også gode jobmuligheder og god løn.
Hvad er det bedste ved dit fag?
- Det, vi laver, er fedt. Man ved, at det kommer til at have en indflydelse, fordi det er store maskiner. Jeg kan godt lide at arbejde med hænderne, og det gør jeg jo rigtig meget, men der er også noget teori indblandet, når man skal fejlfinde. Jeg kan godt lide, at det skifter lidt, så der kan være en masse montage, hvor man bygger, bygger og bygger, men så skal man også til at tænke sig om, når man skal have det op at køre.
Hvis du mødte en person, der var i tvivl, om han eller hun skulle vælge din uddannelse, hvad ville du så sige til ham eller hende?
- Jeg ville sige: ”Bare prøv det!” Det er nok ikke 100 %, hvad man forventer, men det er fedt. Man prøver alt muligt, og man ser en masse forskellige steder. Man tænker ikke lige over, hvor stor en indflydelse det har, men der er rigtig meget, der bruger køl. Jeg har rejsearbejde, så jeg er rundt i hele verden. Jeg har været i Belgien og Holland, og nu skal jeg snart til USA. Vi har også en del i Irland og noget i Indien. Det er meget worldwide.
Hvad er din rolle i Lowenco, og hvad er dine primære opgaver?
- Jeg er jo lærling, så det er min rolle, men jeg laver det hele.
Lige for tiden laver jeg rigtig meget montage, hvor jeg trækker en masse rør til nogle store projekter, vi har. Nogle gange laver jeg også idriftsættelse af anlæg. Jeg får lov til det hele. De siger: ”Det gør du bare, Nicolai. Spørg, hvis der er noget.”
Hvad kan du bedst lide ved at arbejde som køletekniker?
- Jeg kan godt lide, at man hele tiden kan se fremskridtet i det, man laver. Man starter med at trække en masse rør, og så lige pludselig skal man have strøm på og have tændt for det og have det til at køre. Det er fedt at aflevere et produkt, der bare spiller og ser lækkert ud.
Og så er der også en del timer i det, og det er jo fedt at tjene nogle penge, når man er ung.
Hvor meget fylder den grønne omstilling i dit arbejde?
- Nogle af de kølemidler, vi bruger, er meget grove. Derfor er man i branchen meget optaget af at bruge alternative kølemidler. Vi laver også CO2-anlæg, når det er muligt. Det er meget stort og udbredt efterhånden, og det er en fremragende måde at gøre det på.
Hvad er dit mål?
- Jeg vil gerne lære en masse og blive god. Det er målet: at blive god.
Jeg blev jo danmarksmester i køleteknik i januar, og da blev da de lidt stolte hjemme på fabrikken.
Det kunne da være fedt at være europamester. Og ellers bare blive udlært. Det er vel the end goal: at have det fedt, når man er udlært, tjene penge, hygge sig og lære noget mere.
Hvordan er du blevet så god til dit fag, at du nu skal til EuroSkills?
- Det ved jeg ikke. Jeg har bare hørt efter, hvad de har sagt, fulgt ordentligt med og gjort, som svendene har lært mig. Det er ikke, fordi jeg lægger ekstrameget arbejde i det. Jeg forstår bare tingene nemt, synes jeg. Jeg ved ikke, om jeg har nemmere end andre ved at opfange ting og forstå tingene.
Hvordan havde du det, da du fik at vide, at du skal med til EuroSkills?
- Det ramte mig ikke lige så hårdt som at blive danmarksmester. Men efter noget tid tænkte jeg, at nu må jeg hellere se at kigge på det og finde ud af, hvordan jeg skal vinde det.
Hvad gør du for at forberede dig?
- Jeg har jo en landstræner, så jeg har mødtes med ham og trænet forskellige opgaver og teknikker inden for faget.
Vi har også fået arrangeret med nogle varmepumpe-producenter, at vi kan komme og se på deres anlæg og høre noget om dem, så jeg kan få noget træning i deres ting.
Hvad betyder det for dig, at du skal med?
- Det er stort! Det må jeg da indrømme. Det bliver spændende.
Hvad glæder du dig mest til?
- At vinde! Det er jeg da nødt til at sige. Og læringen undervejs. Man kan jo forhåbentlig lære et eller andet og tage noget med derfra. Det er nok det allervigtigste: at man lærer noget på vejen, man kan bruge senere.
Nicoolai er en del af Metalindustriens landshold v. DI og Dansk Metal.
Nøgleord
Kontakter
Rasmine ReehChefkonsulent
Tlf:33 77 91 39Tlf:30 90 12 77rre@iu.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser
Frederik fra Sydals brænder for robotter og har et klart mål: at blive Europas bedste automatiktekniker16.4.2025 07:23:08 CEST | Pressemeddelelse
Frederik bruger næsten al sin tid på robotter. Han vil være så god som overhovedet muligt. Han håber at ende øverst på podiet, når han til september skal dyste mod andre automatikteknikere til EuroSkills i Herning.
Fra opfinderdrøm til EuroSkills: David fra Herning finpudser sine evner i værnepligten10.4.2025 11:09:05 CEST | Pressemeddelelse
21-årige David Spicker Bruhn har altid haft en opfinder i maven. Efter at have færdiggjort sin uddannelse som elektronikfagtekniker hos TERMA i 2024, har han sat alt ind på at vinde elektronikfagteknikerkonkurrencen til EuroSkills 2025 i Herning. Som en del af sin forberedelse gennemgår han lige nu en krævende værnepligt i Flyvevåbnet – en træning, der skal styrke både hans mentale og fysiske form, så han står knivskarpt til mesterskabet i september.
Troels har været i gang med uddannelsen i 15 måneder – nu skal han kæmpe mod Europas bedste automatikteknikere4.4.2025 08:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Når man spørger Troels om det bedste ved hans fag, siger han: ”At jeg bliver udfordret på min problemløsning.” Til september skal han deltage i EuroSkills. Troels glæder sig til at vise, hvad en, der er ny i faget, kan præstere.
Malthe Naundrup Nielsen og Andreas Skeldal Winther vinder DM i Industry 4.0 og sikrer billetter til EuroSkills 2025 i Herning!6.3.2025 09:04:00 CET | Pressemeddelelse
Elektrikerlærlingene Malthe Naundrup Nielsen og Andreas Skeldal Winther har vundet Industry 4.0. Onsdag d. 5. marts 2025 overrakte Signe Tychsen Philip, vicedirektør i Dansk Indudstri vinderdiplomet i Siemens' hovedkvarter i Ballerup.
Presseinvitation: Nu skal danmarksmestrene indenfor Industry 4.0 findes3.3.2025 13:44:23 CET | Pressemeddelelse
Dansk Industri, Dansk Metal, Dansk El-Forbund, Metalindustriens Uddannelsesudvalg, Siemens og SkillsDenmark inviterer til DM i Industry 4.0 onsdag den 5. marts 2025 i Ballerup.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum