Har du tjek på dine blomster og frø?
Havesæsonen er skudt i gang, og det er blevet den tid på året, hvor mange finder frø, løg og stiklinger frem til haven. Handler man frø og planter på internettet eller i udlandet, er det dog vigtigt at sikre, frø og planter har papirerne i orden, inden man køber og planter løs i have, hæk og hængekrukker.

Der er noget i luften! Foråret er kommet, og selvom vejret kan være lunefuldt, så er forårets start for mange haveejere og altankassebesiddere også tiden til at få jord under neglene og plante frø og løg. Inden man dog slår sig løs mellem spirende påskeliljer og udsprungen vintergæk, er det vigtigt, at man har styr på, hvilke frø og løg man stopper i mulden. Hvert år må Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, i samarbejde med Toldstyrelsen, nemlig konfiskere og destruere løg, frø og planter, der ikke overholder importreglerne.
Det sker for at passe på den danske natur, da frø, løg og stiklinger fra udlandet potentielt kan indeholde uønskede biller og plantesygdomme, der kan forårsage enorm skade på den danske flora.
”Det kan være umuligt at se på en plante eller frø, at de er bosted for uønskede skadedyr eller plantesygdomme, da ikke alle skadegørere efterlader synlige skader og spor. Vi råder derfor borgere til, at de ikke tager frø, planter eller planteprodukter – uden plantesundhedscertifikat - med hjem fra rejser i udlandet og ligeledes, hvis de køber frø eller planter, der er produceret uden for EU, husker at sikrer, at gevæksterne har plantepasset i orden”, fortæller kontorchef for Planter & Biosikkerhed i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, Kristine Riskær.
Med EU’s plantesundhedsforordning fra 2019 har der i hele EU været regler om, at alle frø, planter, frugt og grøntsager skal have et såkaldt plantesundhedscertifikat, hvis de skal tages lovligt med hjem fra lande uden for EU. Forordningen etablerede således et regionalt territorie for at beskytte EU’s planteproduktion, natur, skove mm.
Plantesundhedscertifikatet sikrer, at alle planter og planteprodukter har været igennem et sundhedstjek i eksportlandet, før private og virksomheder kan tage dem med ind i EU.
Der er anmeldepligt til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, hvis du har mistanke om skadelige sygdomme og insekter på frø og planter. Får du mistanke om, at du har fundet alvorlige skadedyr eller plantesygdomme i dine planter, frugter og grøntsager, skal du gøre følgende:
- Tage et foto af insektet, planten, frugten eller grøntsagen. Inkludér eventuelt en mønt, en nøgle el.lign. i billedet, så det er nemt at se størrelsesforholdet.
- Gemme insektet, planten, frugten eller grøntsagen hvis muligt, så den kan afhentes af Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.
- Anmelde fundet til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen på www.plantesundhed.dk. Her skal du uploade billeder, oplyse om adresse, dato, navn og andre forhold.
Kontakter
Pressevagten kontaktes på tlf. (sms besvares ikke)
Tlf:72 18 58 05Om Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe.
Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Er du klar til laksepremiere i dag?: Det skal du huske, når du fisker efter laks16.4.2025 05:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 16. april 2025 er for mange lystfiskere en festlig dag. Her er der nemlig såkaldt ’laksepremiere’ i de danske åer. Men inden snøren kastes ud, er det vigtigt at man har styr på reglerne.
Fiskerikontrollen fjerner ulovlige ruser ved Als4.4.2025 14:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskerikontrollører fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsens Fiskerikontrol har været en tur på vandet nær Als, efter et tip fra en årvågen borger. Her fandt Fiskerikontrollen 10 ulovligt opsatte ruser, uden den lovpligtige afmærkning og mærkning. Ruserne blev derfor konfiskeret af vores fiskerikontrollører.
Fiskerikontrollen stiller skarpt på ulovligt fiskeri af stenbider18.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ved årsskiftet trådte det nye forbud mod erhvervsfiskeri af stenbider i kraft. Medio januar trådte et lignende forbud for lyst og fritidsfiskere i kraft. Det betyder, at det ikke er tilladt hverken at fiske, medbringe eller lande stenbidere i danske farvande frem til den 31. december 2025. Fiskerikontrollen vil derfor i år have særligt fokus på kontrol af, at forbuddet mod fiskeri af stenbider overholdes.
Plantefonden er klar med ny pulje på 212 millioner kroner til plantebaserede projekter14.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
212 millioner kroner skal styrke den plantebaserede fødevaresektor, og Plantefonden står klar til at modtage ansøgninger, når puljen åbner for ansøgningsrunden i dag klokken 12:00. Projekterne, der kan søge puljen, skal bidrage til at øge produktionen og forbruget af plantebaserede fødevarer samt danskernes muligheder for at tilvælge en mere planterig kost.
Nye regler for lyst- og fritidsfiskeri i 2025: Nu er det bl.a. forbudt at fiske efter stenbider31.1.2025 11:15:00 CET | Pressemeddelelse
Både stenbideren og torsken er på listen over arter, det er forbudt at fiske efter i 2025. For torsken gælder reglerne i Østersøen. For stenbideren gælder det i alle danske farvande.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum