Det Danske Filminstitut

Kultfilm boomer

Del

Cinemateket fejrer fra den 18. april til den 28. juni nye og gamle kultfilm – og det publikum, der skaber dem.

Mange forbinder kultfilm med gamle, glemte film – men kult kan også opstå her og nu. Et eksempel er den nye Minecraft-film, hvor publikum rejser sig, råber med på replikker og danser i salen. Det peger på en lyst til fællesskab og interaktion – noget, som hjemme-streaming ikke kan tilbyde, men som biografen kan. Under overskriften ’Kult og kitch’ udforsker og genskaber Cinemateket den fortælling.

John Waters' kontroversielle kultfilm 'Pink Flamingos' (1973)
John Waters' kontroversielle kultfilm 'Pink Flamingos' (1973) Det Danske Filminstitut

Filmserien Kult og kitsch hylder filmene, der lever videre langt ud over det store lærred – takket være deres fans.

"Til kultfilm må publikum gøre alt det, de ikke må til en normal biografvisning. Vi håber, publikum er klar til at lege med – og måske opdage deres nye yndlingsfilm på vores hylde med outrerede, overdrevne eller obskure film," siger Rasmus Brendstrup, programredaktør i Cinemateket.

”Man behøver ikke kende kultfilmritualerne for at være med – kun nysgerrighed og mod på det uventede. Filmserien ledsages af syv veloplagte oplæg, hvor blandt andre Elias Eliot (tidligere en del af filmpodcasten Han Duo) og værterne fra den VHS-kultdyrkende podcast Moviebox dykker ned i, hvad der gør en film til kult.”

Højdepunkter fra programmet

  • Reptilicus i Himmelbio
    Monstret Reptilicus – på højde med Rundetårn – ville akkurat kunne se dig i øjnene fra lærredet i Cinematekets Himmelbio på Filmtaget. 

  • VHS-klassikere med introduktioner fra Moviebox
    Værterne fra den kultdyrkede podcast Moviebox introducerer udvalgte action- og genrefilm fra 80’erne – med Chuck Norris, Dolph Lundgren og selveste Michael Jackson på plakaten.

  • Pink Flamingos (John Waters, 1973)
    En legendarisk og notorisk film om en white-trash-trailer-park-families dyst om titlen som “the filthiest person alive”. Læs mere her.

  • Stenbroens ”helte”’ (Poul Nyrup, 1965)
    En dansk undergrundsperle om Djævle John – en karismatisk, men skruppelløs bandeleder i 60’ernes København. Vises med introduktion til Poul Nyrups korte, spektakulære karriere!

  • Cats – den næste kultfilm?
    Andrew Lloyd Webber-musicalen skulle have været et hit på film, men er med sine urovækkende CGI-effects og storhedsvanvid blevet døbt “the worst thing to happen to cats since dogs”. 

  • Psych-Out og særlige visninger i april-maj
    Der er knitrende 35mm-kopier i maskinen også: den okkulte gyser ’I Satans kløer’ (22. april) og dobbeltprogrammet ’Stand-in for mord’ + ’China Blue – Nattens tilbud’ (27. maj).

Ikke en fortids-ting

”Mange tror, at kultfilm handler om at dyrke det gamle og næsten glemte. Men det er kun én type kultdyrkelse. For eksempel gik der mindre end én uge, fra den nylige ’Minecraft’-filmen fik premiere, før klip fra biografsalene gik viralt. Uden nogen officiel koordination ved publikum præcis, hvornår de skal rejse sig op, og hvilke replikker de skal råbe, hvornår de skal huje – der er ligefrem publikummer, der danser på hinandens skuldre´,” siger Rasmus Brendstrup.

Han peger på tendensen som et muligt udtryk for, at streaming-generationen savner et element af fællesskab og interaktion, som biografrummet kan give dem.

"Love it or hate it – og vær klar over, at hvis du ikke udvandrer, kan du blive en del af en mærkværdig films kernepublikum i al fremtid! Glæd dig derudover til engagerede introduktioner af filmene – også til nogle af forårets og sommerens visninger i Himmelbio på Filmtaget."

Hvad er en kultfilm egentlig?

Kultfilm er ikke en genre, men et særligt forhold mellem en film og dens publikum. Det er publikum, der gennem hengivenhed og fællesskab forvandler en film til en kultfilm – ofte uden at det var filmskabernes hensigt.

Kultfilm kan være af enhver genre – musical, horror, science fiction – men de bryder ofte med konventioner og god smag. Mange udspringer af marginaliserede genrer som horror, exploitation og blaxploitation, men kan også være dyre prestigeproduktioner, der med tiden opnår kultstatus – som eksempelvis Coen-brødrenes ‘The Big Lebowski’.

Kultfilm som fænomen opstod med Midnight Movies i USA i 1970’erne, hvor film som ‘The Rocky Horror Picture Show’ blev vist om natten for entusiastiske subkulturer, der efterhånden blev større.

”Det afgørende er ikke filmens form, men hvordan publikum tager den til sig: gennem ritualer, citater, gentagelser, udklædning og interaktion. Fællesskab og gensyn spiller en central rolle,” siger Rasmus Brendstrup.

Praktisk info


Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Tid: 18. april - 28. juni 2025
Billetter: 95 kr. (65 kr. for Cinematekets medlemmer). Specialevents: 110/75 kr.
Bestilling: 33 74 34 12 eller online: Kult og kitsch

Nøgleord

Kontakter

Billeder

John Waters' kontroversielle kultfilm 'Pink Flamingos' (1973)
John Waters' kontroversielle kultfilm 'Pink Flamingos' (1973)
Det Danske Filminstitut
Download
Det Danske Filminstitut
Download
Det Danske Filminstitut
Download
Det Danske Filminstitut
Download
Det Danske Filminstitut
Download
Det Danske Filminstitut
Download
Det Danske Filminstitut
Download

Links

Om Cinemateket

Cinemateket i Gothersgade 55 er en del af Det Danske Filminstitut og viser året rundt både danske og internationale værker fra filmhistorien samt nyere film, der ellers ikke ville blive vist i danske biografer. Cinemateket afholder events med debatter, oplæg og talks, der perspektiverer og kontekstualiserer med afsæt i film.

Om Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut er en kulturinstitution under Kulturministeriet. Vores mål er at skabe de bedst mulige vilkår for, at dansk film, spil og billedbårne fortællinger kan udgøre en bærende kulturfaktor med høj kunstnerisk kvalitet og kulturel værdi, og at fastholde dansk films stærke position i både ind- og udland.

Følg pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye