Grøn Trepart: Mere økologi, mere skov og flere naturområder
En stor milepæl er nået i udmøntningen af den grønne trepart: 5,3 milliarder kroner fra EU’s landbrugsstøtte bliver kanaliseret over i den store omlægning af dansk natur og landbrug for at opnå en markant reduktion af kvælstofudledningen, der skal hjælpe livet tilbage i Danmarks fjorde og vandløb. Med i aftalerne, som faldt på plads fredag, er partierne bag den grønne trepart og landbrugsforliget.
En stor del af EU’s landbrugsstøtte, der kaldes CAP-midlerne, trækkes nu ind i det grønne trepartsarbejde. Midlerne bruges fokuseret til at nedbringe kvælstofudledningen gennem omlægning fra landbrug til natur. Der findes finansiering fra CAP-midlerne til at sætte indsatser for 5,3 milliarder kroner i gang, som skal understøtte den politiske del af trepartsaftalen, ”Aftale om Implementering af et Grønt Danmark” fra november 2024. Med aftalerne sikres bl.a. finansiering af lavbunds- og kvælstofindsatsen, og der fastlægges konkrete rammer for udtagning af marker.
Vigtige elementer i de to aftaler
- Skovrejsning: Åbning af ordning for privat skovrejsning. Rejsning af skov i områder med stort kvælstofindsatsbehov får forrang. Aftaleparterne er samtidig enige om en ambition om at ændre skovloven, så der gives bedre mulighed for natur- og biodiversitetstiltag i skovene.
- Arealomlægning: Der afsættes 1 mia. kr. til omlægning af landbrugsjord til vådområder. Der afsættes 700 mio. kr. i perioden 2026-2027 til etablering af en ny ordning for midlertidig ekstensivering (udtagning af jorder) og der afsættes i alt 823 mio. kr. i 2026-2027. til en ny ordning for permanent udtaget jord.
- Økologi: incitamenterne for økologisk landbrug øges. Det understøtter ambitionen om at fordoble det økologiske areal, hvilket er en del af Landbrugsaftalen fra 2021. Der gives mulighed for økologistøtte på arealer med sprøjteforbud. Omlægningstillægget i økologisk arealstøtte hæves fra 1.600 til 1.800 kr. pr. hektar og basissatsen fra 1.200 til 1.350 kr. pr. ha.
- Understøtte ny kvælstofmodel. Der tilføjes yderligere 250 mio. kr. til kompensation af ny kvælstofreguleringsmodel, som udrulles fra 2027, under CAP’en.
Med de nye aftaler har regeringen og de fire partier bag ”Aftale om Implementering af et Grønt Danmark” (SF, LA, K, RV) nået en stor milepæl i udmøntningen af trepartsaftalen sammen med Enhedslisten og Dansk Folkeparti i forligskredsen bag ”Aftale om Grøn Omstilling af Dansk Landbrug af 4. oktober 2021”.
Jeppe Bruus, minister for Grøn Trepart, (S), udtaler:
”Med aftalen får vi redskaberne til at bringe livet tilbage i vores fjorde og åer. Vi fører 5,3 milliarder fra EU’s landbrugsstøtte ind i treparten til at tage landbrugsjord ud og skabe mere skov og natur, så der udledes markant mindre kvælstof i naturen. Samtidig giver vi mere støtte til økologi, så vi kan få flere til at gå den vej. Jeg vil gerne takke partierne bag både trepartsaftalen og landbrugsforliget for en ambitiøs tilgang, der bringer den grønne trepart et stort skridt fremad og giver afklaring for lodsejere og andre, der gerne vil i gang med at omlægge arealer.”
Arbejdet med at udpege landbrugsarealer, som med fordel kan omlægges til skov og natur for at sikre bedre vilkår for vandmiljøet, er allerede i gang i landets 23 lokale treparter, og aftalen i dag er endnu et vigtigt element i en af danmarkshistoriens mest ambitiøse grønne aftaler.
CITATER FRA AFTALEPARTIER:
Carl Valentin, klima-, miljø- og landbrugsordfører, Socialistisk Folkeparti, siger:
“Det er ekstremt vigtigt, at det er lykkedes at afværge landbrugslobbyens ønske om at afskaffe brakkravet, der kunne føre til, at op mod 60.000 hektar natur var blevet pløjet op. Det er også klasse, at vi både har sikret højere økologitilskud, bedre beskyttelse af drikkevandet, og at vi endelig får revideret skovloven, så den ikke står i vejen for mere natur og biodiversitet!”
Pernille Vermund, miljøordfører, Liberal Alliance, siger:
”Når vi laver så store arealomlægninger, er det afgørende for Liberal Alliance, at vi får så meget rigtig natur ud af det som overhovedet muligt. Den eksisterende skovlov giver desværre ikke mulighed for ægte, vild natur i vores skove, så vi er rigtigt glade for, at vi forpligter hinanden på at ændre skovloven, så der bliver plads til ægte, fri og vild natur.”
Frederik Bloch Münster, politisk ordfører, Det Konservative Folkeparti, siger:
”I Det Konservative Folkeparti er vi glade for at vi nu kan sætte i værk med at få de mange gode tiltag i Danmarks Grønne Arealfond ud at arbejde, og at danskerne nu kan se hvad deres rammevilkår er for at indgå i tiltag som ekstensivering og skovrejsning. Vi er også glade for, at der skal skabes klarere rammer om urørt skov, så det bliver nemmere og mere simpelt at indgå i et sådant projekt.”
Zenia Stampe, landbrugsordfører, Radikale Venstre, siger:
”I Radikale Venstre er vi meget tilfreds med at rammerne for arealfonden nu er på plads, så den store udtagning af landbrugsjord kan tage fart. Vi er samtidig stolte over, at det er lykkedes at styrke økologien gennem øgede satser og nye tilskudsmuligheder, ligesom vi er lettede over, at brakkravet på 4 procent overlever, så alle landmænd fortsat vil være forpligtet til at skabe trædesten for naturen i det åbne land. Det er alt sammen vigtige skridt for at sikre vores drikkevand, vandmiljø, natur og sundhed.”
Søren Egge Rasmussen, landbrugs- og fødevareordfører, Enhedslisten, siger:
”Økologisk landbrug får fremover bedre muligheder for at være med til at sikre vores drikkevand. Fremtidens landbrug er økologisk, og Enhedslisten er også glade for at støtten til økologi sættes op, og vi håber at det kan medvirke til, at det økologiske areal vokser. Det vil kunne sikre en rigere biodiversitet og det sikres nu også ved at brakordningen i hele landbruget er aftalt til at fortsætte i 2026.”
BAGGRUND:
- Den Grønne Trepart er navnet på det samarbejde, som regeringen og centrale interessenter er blevet enige om på landbrugs- og naturområdet. I sommeren 2024 indgik regeringen sammen med Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Kommunernes Landsforening og en række andre organisationer ”Aftale om et Grønt Danmark”, der skal sikre mere natur, renere vand og en bæredygtig omstilling af landbruget.
- I november 2024 lavede SVM-regeringen den politiske aftale Implementering af et Grønt Danmark med SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre, der sikrer bred opbakning til gennemførelse af trepartsaftalen.
- Læs mere om den grønne trepartsaftale: https://mgtp.dk/groent-danmark/om-den-groenne-trepart
KONTAKT:
Pressekontakt i Ministeriet for grøn trepart: Tlf. 21 84 35 92 (kan ikke modtage sms),
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Ministerium for Grøn Trepart
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministerium for Grøn Trepart
H.M Dronning Mary og minister indvier ny vandresti over historisk nordjysk bunker28.3.2025 15:03:33 CET | Presseinvitation
En spektakulær ny vandresti med hængebro binder koldkrigsmuseet REGAN Vest, Rebildcentret og Rebild Bakkers unikke natur sammen. H.M. Dronning Mary indvier vandrestien søndag den 6. april sammen med minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus. Samtidig bliver der plads til at møde den lokale grønne trepart, som er i gang med at planlægge konkrete grønne omlægninger for Limfjorden.
Pressebriefing om den grønne trepart5.3.2025 15:12:29 CET | Presseinvitation
Ministeriet for Grøn Trepart inviterer til pressebriefing om den grønne trepart i ministeriet den 13. marts kl. 12.45 – 14.30. Adressen er Vester Voldgade 123, 1552 København.
Lokale kræfter klar til historisk grøn omlægning1.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag skal 23 treparter landet over i gang med at realisere visionen om et grønnere Danmark. Med deltagelse af landmænd, naturorganisationer og kommuner skal de lokale treparter føre den ambitiøse ”Aftale om et Grønt Danmark” ud i livet.
Milepæl nået: 75.000 hektar urørt skov i Danmark27.1.2025 14:13:46 CET | Pressemeddelelse
Nu er der endnu mere plads til sjældne arter i de danske skove. Den femte og sidste udpegning af urørt skov er gennemført, og det betyder, at målet om 75.000 hektar urørt skov i Danmark er nået.
Regeringen sender plan for et bedre vandmiljø i høring20.12.2024 08:19:24 CET | Pressemeddelelse
Regeringen vil restaurere vandløb, mindske fosfor i søer og fjerne spærringer i vandløb til gavn for fiskene. Med initiativer for knap 2,5 mia. kr. sætter regeringen gang i arbejdet for bedre miljø i vores vandløb og søer. Planerne er en forudsætning for, at Danmark kommer til at leve op til vandrammedirektivet og den kvælstofindsats, som er aftalt i Den Grønne Trepart.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum