Stort forskningsprojekt: Ny robotteknologi skal ruste danske virksomheder til en usikker verden
Forskere fra SDU Robotics er sammen med 22 andre partnere en del af forsknings- og innovationsprojektet MADE REACT. Ved hjælp af nye teknologiske løsninger skal de gøre dansk industri mere modstandsdygtig i en foranderlig verden. Projektet er støttet af Innovationsfonden og har et samlet budget på mere end 100 millioner.

Hvordan ruster man danske produktionsvirksomheder til en verden med militære konflikter, politiske spændinger og global handelskrig?
Én mulighed er at gøre virksomhederne i stand til hurtigt at omstille deres produktion til de konstant skiftende forhold ved hjælp af digitale teknologier som f.eks. kunstig intelligens og robotter.
Det er netop formålet med et nyt forsknings- og innovationsprojekt ved navn MADE REACT. Det er støttet af Innovationsfonden og ledet af produktionsklyngen MADE.
I konsortiet bag projektet er i alt 14 virksomheder, tre GTS-institutter og fem universiteter, heriblandt Syddansk Universitet (SDU), som sammen skal udvikle de nye teknologiske løsninger.
SDU udvikler robotterne
På SDU bliver det professor Henrik Gordon Petersen, der skal lede arbejdet. Det er især robotsystemerne, som han og hans kollegaer i SDU Robotics får ansvaret for at udvikle.
- Vores opgave er sammen med vores partnere at udvikle nogle mere fleksible og robuste robotsystemer, som kan håndtere de mange udsving og usikkerheder, der er i verden lige nu. Det kunne f.eks. være, at man er nødt til at skifte nogle komponenter ud, fordi dem, man plejer at bruge i sin produktion, pludselig ikke er tilgængelige længere, forklarer Henrik Gordon Petersen.
- Det kræver, at man hurtigt kan omprogrammere sine robotter og omstille sine produktionssystemer, hvilket er noget, der traditionelt har været meget svært. Det kræver stadig meget udvikling, men det er noget af det, vi arbejder med i vores Industri 4.0 Lab, siger professoren.
Op i tempo
Ambitionen med REACT-projektet er, at man med den nye teknologi ligefrem kan vende de usikre tider til en konkurrencefordel for danske virksomheder.
- Dansk produktion skal vende global usikkerhed til nye konkurrencemuligheder. Vi skal op i tempo og længere frem i skoene, hvis vi vil følge med udviklingen og ikke miste salg, siger Nigel Edmondson, direktør i produktionsklyngen MADE, i pressemeddelelsen fra Innovationsfonden.
- Derfor er det helt afgørende, at vi i projektet MADE REACT samler toneangivende aktører fra Produktionsdanmark for at skabe nye, konkrete løsninger på udfordringerne
FAKTA
Partnere i projektet:
Produktionsklynge MADE
Fem universiteter:
Aalborg University
University of Southern Denmark
Technical University of Denmark
Aarhus University
University of Copenhagen
Tre GTS’er:
FORCE Technology
Teknologisk Institut
Alexandra Instituttet
14 industrielle partnere:
Technicon A/S
CIM A/S
LEGO Systems A/S
Danfoss A/S
Novo Nordisk A/S
Velux A/S
Grundfos A/S
Topsil GlobalWafers A/S
Harting ApS
Universal Robots A/S
Bosch Rexroth A/S
Sick A/S
Inmold A/S
INTELLIGENT SYSTEMS A/S
Finansiering:
Innovationsfondens investering: 40 mio. kr.
Samlet budget: 106,8 mio. kr.
Projektafslutning: 31. december 2028
Officiel titel: REACT MADE Resilient manufacturing systems through AI-powered and digitally Connected Technologies
Kontakter
Henrik Gordon Petersen
Professor, Det Tekniske Fakultet, SDU
+45 60112324
hgp@mmmi.sdu.dk
Sebastian Wittrock
Journalist, Det Tekniske Fakultet, SDU
+45 20135212
sewitt@tek.sdu.dk
Billeder
Links
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Medicin mod forhøjet kolesterol kan i fremtiden redde endnu flere liv10.7.2025 08:41:07 CEST | Pressemeddelelse
Tre til fire procent af danske mænd over 65 år rammes af udposninger på legemspulsåren – en potentielt dødelig sygdom. Forskning fra SDU og OUH viser, at forebyggende behandling kan bremse udviklingen. Det kræver screening, som allerede benyttes i andre lande.
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum